Altaposten

Fra bra til superfint

Kommunegar­tner Per Erik Bjørnstads ambisjoner strekker seg lenger enn å bli Nord-norges mest velstelte by. – Men skal vi komme videre så må naeringsli­vet spille på lag med oss, sier Bjørnstad.

- Av Arne Hauge arne.hauge@altaposten.no

I fjor startet kommunen et planarbeid og prosjekt for et enda finere Alta sentrum, og tirsdag ble frokostmøt­et til Alta Naeringsfo­rening orientert av avdelingsl­eder Per Erik Bjørnstad fra park og idrett. Han sa at kommunen ønsker en drift av utearealen­e i Alta sentrum etter oppskrifte­n «gi og få».

– En felles løsning der alle gårdeiere gir litt i stedet for at noen få gir mye, sa Bjørnstad.

– En stor andel av arealene i Alta sentrum eies av private, og det er utrolig viktig at gårdeierne er med på lag. Samtidig er det også svaert mange kvadratmet­er kommunalt areal utenfor byggene, som gårdeiere disponerer til handel og uteserveri­ng, sa Bjørnstad, som vil unngå en betalingsm­odell hvor kun de som bruker kommunale utearealer, eksemplvis til uteserveri­ng og utstilling av varer, må betale.

– Å gi og få betyr at kommunens areal kan brukes gratis, men gårdeier eller butikkeier må drifte disse arealene og litt til, sier han.

Vi vil mer

Bjørnstad sa at en slik fellesmode­ll er lettest å organisere og drifte, og man unngår å straffe økonomisk dem som viser vilje til å skape noe utenfor butikken sin.

– Vi har kommet enormt langt med å løfte Alta sentrum, men vil mer. Et naeringsli­v som tar ansvar utenfor egen gård og eiendom, er det viktigste for å nå målet vårt, sa avdelingsl­ederen.

Presis hvordan naeringsli­vet går fram for å holde det rent og pent på arealene, er opp til dem, sier Bjørnstad overfor Altaposten. Han sier naeringsli­vet er gode på å finne de beste løsningene, enten disse består i å benytte seg av ryddepatru­lje, rydde selv eller eventuelt gå i lag med andre gårdeiere eller bedrifter.

– Målet er et grønt, velstelt og levende sentrum, sier han.

Overfor Altaposten kommer han med følgende utfordring til altasamfun­net:

– Skal vi vaere finest i Nord-norge, eller ubeskjeden­t nok finest i hele landet? Vi kan gå fra bra til best.

Bør få mer

Folk fra naeringsli­vet sa under frokostmøt­et at de satte pris på innsatsen fra park og idrett, og noen brukte ordet formidabel om jobben fra Bjørnstad og hans to kolleger på «kompetanse­siden», pluss de mange som saerlig sommerstid kommer inn og tar seg av forefallen­de arbeid med renhold, vedlikehol­d, pynting og møblering. Noen spurte likevel om det kunne lønne seg å privatiser­e oppgavene, men Bjørnstad sa at bare innkjøpet av sommerplan­tene som årlig settes ut, vil spise opp budsjettet.

– Vi er gode på det vi gjør, og blir stadig bedre, sa en Bjørnstad som stadig får mer arealer inn i portefølje­n. Nye parker og plener er typiske eksempler, dessverre får han stadig mindre penger å rutte med, sa han.

– Du får for liten del av potten, mente en fra naeringsli­vet.

– Jeg kan bli med deg til rådmannen og si at park og idrett må få en fast ansatt til, sa en annen.

Få vedtekt på plass

Na e ring foreningen kaller inntil flere interne møter om saken nå i juni, og det er et beklagelig faktum at ikke alle gårdeiere er like flinke å bidra. Bjørnstad sa han savner en mer detaljert politivedt­ekt for renhold på offentlig sted. Den Alta har er for svakt formulert, sa han, og viste til den langt sterkere vedtekten til Gjøvik, også en mellomstor by.

– Vi håper å få en ny vedtekt på høring i løpet av høsten, sa han til forsamling­en.

E tinnspill f rana e ring s foreningen gikk på den vårlige ryddeaksjo­nen Rusken. Den varer bare en dag, og burde kanskje vare en hel uke.

– Det er ingen oppgave for kommunen å rydde etter folk. Det må folk gjøre selv, det går på holdninger, var det en som mente. Men også til dette hadde Bjørnstad svar.

– Alle undersøkel­ser viser at det er tyngre å vaere den som kaster det første papiret. Holder vi det rent og pent, blir det lettere å holde det rent og pent, sa han.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TAR ALLE GÅRDEIERE ANSVAR NÅR VI MÅLET: – Vi har kommet enormt langt, men vi vil mer. Vi ønsker at alle som har gårder og butikker skal bidra til et penere Alta sentrum, sier avdelingsl­eder Per Erik Bjørnstad på park og idrett i Alta kommune.
TAR ALLE GÅRDEIERE ANSVAR NÅR VI MÅLET: – Vi har kommet enormt langt, men vi vil mer. Vi ønsker at alle som har gårder og butikker skal bidra til et penere Alta sentrum, sier avdelingsl­eder Per Erik Bjørnstad på park og idrett i Alta kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway