Altaposten

Tenker 700 hver dag

Ruth Cecilie Jakobsen vant Nordlysrit­tet, men senere i sommer venter en langt tøffere oppgave.

- Av Magne Ek magne@altaposten.no

Ruth Cecilie Jakobsen varmet opp med seier.

Det 23 kilometer lange Nordlysrit­tet er knapt oppvarming­en for det som venter Ruth Cecilie Jakobsen (29) og hennes lagvenninn­er når de prøver seg med et rent damelag i Offroad Finnmark 700 i begynnelse­n av august.

– Jeg sto i startområd­et da de startet ut på den lengste distansen i fjor og husker jeg tenkte hva i all verden disse folkene kan vaere laget av. To uker etter at jeg hadde fullført 300-kilometere­n begynte å tenke tanken om 700-kilometere­n. Jeg tenkte at når andre klarer det må jeg også kunne klare det, sier Jakobsen som har trent allsidig i hele sitt liv og var fotballspi­ller i Alta IF før interessen for sykkel ble vekket.

Med på laget i august har hun Anita Alice Jensen (44) som ble nummer tre i lørdagens Nordlysrit­t og Monika Silvia Valm (41) fra Njård som syklet feil og ble disket. Andreplass­en gikk til Marita Andreassen.

– Jeg disponerte kreftene veldig bra og hørte at jeg var så langt foran før sisterunde­n at jeg ikke trengte å ta sjanser. Så jeg kunne kontroller­e det litt på den siste runden, sier Jakobsen om helgas ritt der hun var vel fem minutter foran Andreassen i mål.

Tatt med på laget

Anita Alice Jensen har tidligere prøvd seg på 700-kilometere­n. I fjor ble hun syk og er derfor ekstra revansjesu­gen denne gangen.

– Hun hadde vaert syk en stund da hun bare ti mil fra mål var tvunget til å bryte. Så Anita er veldig klar for å revansjere fjoråret, sier Jakobsen som selv ikke har tenkt tanken om å ikke klare å fullføre.

– Siden Anita og Monika i september i fjor sa de ville ha meg med på laget har jeg gått 100-prosent inn for dette. Jeg har syklet mellom 3500 og 4000 kilometer og brukt all min fritid på trening, sier hun og legger til:

– Den dagen jeg meldte meg på var det som å slå på en bryter. Det har ikke gått en dag uten at jeg har tenkt på dette rittet, så når jeg står på startstrek­en 1. august skal jeg vite at jeg er i god nok form til å klare det og at jeg har gjort alt jeg kan for å vaere best mulig forberedt.

Håper på 13-14 grader

Selv med de beste forberedel­sene er hun klar over at det vil bli utfordrend­e.

– Jeg har syklet mye med frosne fingre i vinter og håper vi er heldig med vaeret. Jeg ønsker ikke 25 varmegrade­r, men heller ikke regn og kaldt. Jeg ønsker meg 13-14 grader, sier hun med et smil og legger til:

– Vi skal legge opp en plan og kjøre etter den, men vi skal forsøke å vaere forberedt på alt, også dårlig vaer. Så er det slik at treningsgr­unnlag, mat og klaer kan man ha kontroll på, men ikke tekniske ting som kan skje med sykkelen. Også har jeg tenkt litt på at det kan gå hardt utover knaer, håndledd og nakke, men det er ikke noe man får gjort moe med i forkant. Dukker det opp utfordring­er får vi forsøke å løse dem der og da, sier hun før hun avslutter.

– Offroad Finnmark har vaert en drøm helt siden starten og etter å ha fullført 300-kilometere­n to ganger blir det rått og prøve 700-kilometere­n. Men at det blir brutalt er jeg selvfølgel­ig klar over.

Favorittse­ier

I Nordlysrit­tets herreklass­e var det som forventet Daniel Boberg Leirbakken som var raskest gjennom de 27 kilometern­e i år som i fjor. Andreplass­en gikk til Kaj Helge Helgesen som var vel to og et halvt minutt etter. Disse to stiller på samme lag under Offroad 300 senere i sommer da de skal forsøke å forsvare seieren fra i fjor.

I de yngre klassene var det litt rot i resultatli­stene, men A-sporten vil komme tilbake til disse når vi får riktige og forståelig­e resultatli­ster tilsendt av arrangøren.

 ??  ??
 ??  ?? GÅR ALL IN: Siden Ruth Cecilie Jakobsen i september meldte seg på Offroad Finnmark-700 har det ikke gått en dag uten at hun har tenkt på kraftprøve­n. (Alle foto: Magne Ek)
GÅR ALL IN: Siden Ruth Cecilie Jakobsen i september meldte seg på Offroad Finnmark-700 har det ikke gått en dag uten at hun har tenkt på kraftprøve­n. (Alle foto: Magne Ek)
 ??  ?? I SKYGGEN: Kaj Helge Helgesen måtte innse at han havnet litt i skyggen av Daniel Boberg Leirbakken under Nordlysrit­tet.
I SKYGGEN: Kaj Helge Helgesen måtte innse at han havnet litt i skyggen av Daniel Boberg Leirbakken under Nordlysrit­tet.
 ??  ?? TIL TOPPS: Thomas Sandberg Suhr vant 15-16-årsklassen i Nordlysrit­tet.
TIL TOPPS: Thomas Sandberg Suhr vant 15-16-årsklassen i Nordlysrit­tet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway