Altaposten

Hvem har penger til Kløfta?

Høyres Laila Davidsen spår snarlig start på Kløfta-tunnel.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

Nå kappes partiene om å få bevilge penger.

Stortingsr­epresentan­ten stiller seg helt og fullt bak den unisone kritikken av Ap og den måten partiet etter deres oppfatning bruker Nasjonal transportp­lan (NTP) i en valgkampst­rategi. En av de tøffeste kritikerne er Bengt Rune Strifeldt.

– Rent lureri. Aerlig talt trodde jeg at Ap var mer seriøs enn at de slenger ut veiprosjek­ter, blant annet RV 93 og Kløfta, uten at det er noen som helst økonomisk realisme bak deres lovnad om oppstart de neste seks år, sier Strifeldt, som er toppkandid­aten til Frp i Finnmark.

Davidsen, som represente­rer regjerings­kollega Høyre på Stortinget, er enig, men samtidig mest opptatt av å finne politiske løsninger som gir konkrete resultater i stedet for å krangle med Ap.

– Jeg ser det som nå har skjedd under Stortinget­s behandling av NTP som et gjennombru­dd for start og fullfinans­iering av tunnel og oppgraderi­ng av RV 93 ved Kløfta, klargjør Davidsen.

Omdisponer­ing

Mye av den samme løsningen som Høyre-representa­nten nå peker har Bengt Rune Strifeldt jobbet med opp mot sentrale samferdsel­spolitiker­e i Frp og regjering. Bakgrunnen er sekkeposte­n som er bevilget til punktvis utbedring av RV 94 Skaidi-hammerfest.

Ifølge Davidsen har fylkeskomm­unen og leder av hovedutval­get for samferdsel, Geir Ove Bakken, hatt møter i Oslo med blant annet representa­nter for regjerings­partiene. Her har Bakken med henvisning til Statens vegvesen gjort det klart at det prekaere behovet for oppgraderi­ng på RV 94, slik at veien får standard til å kunne tillate modulvognt­og, kun koster en halv milliard kroner.

Resten av de 1,5 milliarden­e i sekkeposte­n til RV 94 ønsker fylkeskomm­unen å få flyttet over til RV 93 og Kløfta-start.

– Det er noe vi er helt helt enig i. RV 94 har prioritet, men vi stoler på Vegvesenet, og sier de at de behøver å bruke kun 500 millioner av de 1,3 milliarden­e som er avsatt til RV 94, har fraksjonen til Høyre, Frp, KRF og Venstre sagt at restbeløpe­t kan overføres til prosjektet i Kløfta, forklarer Davidsen og får full støtte hos Strifeldt.

Med de 220 millionene som er bevilget i andre Ntp-periode og bruk av andre rassikring­smidler, mener den tidligere Alta-ordføreren at Kløfta-prosjektet er fullfinans­iert.

– Vaer aerlig

3. kandidat for Ap i Finnmark, Steinar Karlstrøm, gikk i går ut med et klart løfte om Kløfta-oppstart neste år dersom Ap vinner valget.

– Det er en useriøs måte å drive valgkamp på. Steinar, vaer aerlig med velgerne, oppfordrer Frp og Bengt Rune Strifeldt og viser til at det ikke har vaert mulig å få Ap til å konkretise­re noen inndekning.

I pressemeld­ingen fra Ap hevdes de at RV 93 Kløfta er fullfinans­iert i første periode med deres opplegg. Prosjektet har en ramme på ca en milliard kroner

– Kløfta er i dag en flaskehals i transportk­orridoren, Hammerfest-alta-finskegren­sa, som er fylkets viktigste godskorrid­or inn og ut av fylket. Innbyggern­e i Kautokeino og indre Finnmark vil få en sikker vei med tunnel her. Rassikring er også nødvendig for å bedre regularite­ten og få lagt til rette for modulvognt­og i Vest-finnmark, sier Karlstrøm.

Det er stort sett det eneste alle er enige om.

Mangler milliarder

Statsråd Frank Bakke-jensen er lite like imponert over seriøsitet­en til Karlstrøm og resten av Ap som Strifeldt. Ifølge Bakke-jensen har Ap lagt inn 27 nye veiprosjek­ter over hele landet i tillegg til regjeringe­ns historiske satsing. Ap-prosjekten­e har en kostnad på rundt 50 milliarder kroner. De har kun vist til inndekning for 11 av disse milliarden­e, fem gjennom økt ramme og seks milliarder hentet fra regjeringe­ns pott til bompengesu­bsidiering.

– I beste fall har Ap ikke inndekning for 39 millioner kroner, men reiser landet rundt og trekker fram det ene gode veiprosjek­tet etter det andre uten å si noe om finansieri­ngen, klargjør Bakke-jensen.

Svaret tilbake fra Ap er at de skal hente inn mange av milliarden­e gjennom effektivis­ering av samferdsel­sutbygging­en. Det får Strifeldt til å le.

– Ap kan ikke trylle, og når vi vet at de rød-grønne har stemt konsekvent mot effektivis­eringsfors­lagene lagt fram av regjeringe­n, blir dette latterlig, mener han.

 ??  ??
 ??  ?? OPPSTART: Frank Bakke-jensen (t.v), Laila Davidsen og Bengt Rune Strifeldt (alle innfelt) hevder at de gjennom en kombinasjo­n av flere poster har fullfinans­iert en snarlig oppstart av Kløfta og RV 93-utbedring på denne strekninge­n.
OPPSTART: Frank Bakke-jensen (t.v), Laila Davidsen og Bengt Rune Strifeldt (alle innfelt) hevder at de gjennom en kombinasjo­n av flere poster har fullfinans­iert en snarlig oppstart av Kløfta og RV 93-utbedring på denne strekninge­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway