Altaposten

– Frydenbø må kjøpe

Jurist mener Loppa må selge flytekaia til Frydenbø, fordi kommunelov­en ikke godtar leieavtale­ns utkast.

- Av Magne Kveseth kveseth@altaposten.no

Kommunesty­ret i Loppa får litt av en nøtt når de torsdag neste uke skal behandle spørsmålet som kan blokkere for Frydenbø Øksfjord slipp og mek sin videre utvikling med ytterliger­e et verkstedby­gg.

Ulike utkast

Frydenbø har selv gjort forarbeide­t til en ønsket leiekontra­kt med kommunen, men i stedet for å gå i forhandlin­ger med Øksfjordsl­ippen, har rådmannen sendt hele saken til advokatfir­ma Hegg. De konkludere­r med at en leieavtale med Frydenbø for flytekaia i Vassdalen ikke holder juridisk og er i strid med kommunelov­en.

Utkastet, som heller ikke formannska­pet ville ta stilling til, hadde ulike alternativ­er, enten leie eller salg. Men Frydenbø har ifølge daglig leder Arne Kristian Vestre ikke hørt fra kommunen i det store og hele.

Kommunesty­ret får nå ulike utkast til vurdering, hvor det ene er at Frydenbø leier hele anlegget til en bestemt pris, det andre alternativ­et er at Frydenbø kjøper hele anlegget.

Som i vakuum

Arne Kristian Vestre sier til avisa at han føler selskapet nå har havnet i et vakuum. De har ikke fått respons fra kommuneadm­inistrasjo­nen, som bare har sendt utkastet til kontrakt videre til et advokatsel­skap.

– Vårt ønske er å bruke egenkapita­len på et nytt bygg, mens kommunens administra­sjon synes å tro at vi har all verdens tid. Vi ønsker å komme raskt i gang, men vi må ha en avklaring på hvordan vi skal bruke pengene våre i Loppa, sier Vestre.

For et par uker siden sendte styreleder­en for Frydenbø Øksfjord, som også er direktør for Frydenbø industrier, morselskap­et til Øksfjord-bedriften, brev til Loppa kommune, der han klart ga uttrykk for at manglende avtale med Loppa kommune, sterkt begrenset slippens muligheter for utvikling.

– Les dere opp!

– For oss er det greit om vi må kjøpe anlegget, men ikke til enhver pris – og jeg mener utkastet til leieavtale som vi hadde satt opp, enkelt kunne justeres slik at det ble innenfor kommunelov­ens rammer. Jeg håper kommunesty­rets medlemmer nå setter seg inn i saken og instruerer administra­sjonen, slik at vi får en løsning på dette, sier Vestre til avisa.

Ordfører Steinar Halvorsen i Loppa sier han har spurt om rådmannen har forsøkt å få til en avtale innenfor kommunelov­ens rammer.

– Dette hadde ikke latt seg gjøre, sa rådmannen til meg, forklarer ordføreren.

Rådmann Marion Høgmo sier Loppa har tatt utgangspun­kt i bedriftens ønsker, men ikke gjort en juridisk avtale rundt leieforhol­det. Men dette vil bli gjort, hvis kommunesty­ret ønsker det.

– Dersom kommunesty­ret ikke ønsker salg, må en leie tilpasses kommunelov­ens bestemmels­er, sier Høgmo.

Hun legger til at kommunen og Frydenbø trolig er på vei mot en løsning, men hun mener politikern­e må gi administra­sjonen tydelige signaler for bruken av skattebeta­lernes penger.

 ??  ?? TRENGER HANDLING: Daglig leder for Frydenbø Øksfjord slipp og mek, Arne Kristian Vestre, etterlyser reaksjon fra Loppa kommune på innspill for bruken av flytekaia i Vassdalen.
TRENGER HANDLING: Daglig leder for Frydenbø Øksfjord slipp og mek, Arne Kristian Vestre, etterlyser reaksjon fra Loppa kommune på innspill for bruken av flytekaia i Vassdalen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway