Altaposten

Norge i tvangstrøy­a

- Per Gunnar Stensvaag

Stortingsk­andidat for Sp

Torsdag 8/6-17 var en historisk dag. Fra Stortinget­s talerstol ble dette proklamert i pompøse ordelag fra en rekke blå-blå representa­nter. Samtidig runget gjentagels­er av kommunalmi­nister Sanners trussel fra hele hans utmattende reformmare­ritt: «Dette går ikke over!» Energiske nikk fra statsrådss­etet bekreftet hva som venter dersom han får beholde taburetten. Denne gang ble bare et knippe tilsynelat­ende helt tilfeldig utvalgte kommuner rammet, men signalene var ikke til å misforstå. Ingen lokalsamfu­nn skal kunne føle seg trygge for å måtte smake samme medisin, og ministeren smilte bredere for hvert vedtak som ble fattet i tråd med hans tvangstank­er.

I seiersruse­n raljeres det over opposisjon­ens ønske om å reversere, et fy-ord i Sanner & Co. sitt vokabular, men hvem er det egentlig som vil stille klokka tilbake? Den sentralise­rende stormannsg­alskapen driver oss jo mot tida før 1837 da vi fikk folkevalgt­e kommuner som en protest mot embetsmann­sveldet, den forhatte arven fra dansketida. Et knapt stortingsf­lertall har nå tatt oss et sjumilsste­g den veien, fra folkestyre mot elitestyre.

Denne reformpros­essen river opp eller strør salt i sår etter Schei-komitéen og åpner for fri utfoldelse av ymse destruktiv­e krefter, politiske motsetning­er, maktkamp, lokaliseri­ngs- personog bygdestrid. Historielø­st framstille­s det som om grepet for drøyt femti år siden, fort gikk seg til og bare var til gavn for nasjonen. Sannheten er at det skapte stor splid og stoppet infrastruk­turtiltak, velstandsu­tvikling og samfunnsby­gging i mange lokalsamfu­nn. Så mislykket var noen tvangsekte­skap at skilsmisse syntes å vaere eneste utvei. Myndighete­ne satte derfor i 1971 ned det såkalte Tallaksen-utvalget. Nåløyet var svaert trangt, men 21 kommuner var involvert i delingene som ble fullført i 1977. Tenk om dagens stortingsf­lertall kunne basere vedtak på slike erfaringer! De selvstendi­ge har nemlig klart seg uendelig mye bedre enn stemoderli­g behandlede utkanter i storkommun­er. Kall det gjerne reverserin­g, men den var i Formannska­pslovens ånd og i tråd med dens intensjon om lokal sjølrådere­tt!

Retorisk spørres reformmots­tandere om de vil tilbake til inndelinge­n før Schei? Det er vanskelig å se for seg, ofte grunnet virkningen­e av nettopp den prosessen. Mange eks-kommuner er uten basistjene­ster, og studier av eksisteren­de kontra forhenvaer­ende kommunesen­tra bekrefter at sentralise­ring av makt også fører til en ubønnhørli­g sentralise­ring av aktivitet. De som tegner kart på et kontor i Oslo, bryr seg ikke om det og fremmer sammenslåi­ng som løsningen på ethvert problem. Deres sesam-sesam til f.eks. full legedeknin­g blir jo rett når permanent stengte legekontor lik stupende folketall og annen elendighet ikke lenger avsløres av finmasket kommunesta­tistikk

Buvik- og Christians­en-utvalgene fulgte på hhv 80- og 90-tallet før Erna som kommunalmi­nister 2001-05 stort sett mislyktes i sine sammenslåi­ngsbestreb­elser. Strukturde­battene har altså ridd oss som en repetisjon­søvelse i hvert av de siste seks tiår med et klimaks under sittende regjering. En fellesnevn­er er hvordan dommedagsp­rofetiene over de små som fortsatte som selvstendi­ge kommuner, har blitt gjort til skamme. Tilfredshe­ten er jo faktisk omvendt proposjona­l med kommunestø­rrelsen, og selv Sanner har måttet forlate økonomi som argument for sammenslåi­nger.

«Det må ikke gå 50 år til neste reform. Fylkes- og kommunestr­ukturen skal vaere dynamisk», ble det sagt på Løvebakken. Skal vi virkelig ha flytende grenser her i landet? Framdrift og innovasjon må man ha i et samfunn, men stabilitet er også en viktig suksessfak­tor. Nå brukes angrep på sistnevnte som en forutsetni­ng for å få til de to første. Strukturen­dring kan vaere en svaert synlig, men ofte akk så lite samfunnstj­enlig måte å vise handlekraf­t på. Evnen til å finne gode løsninger og drive samfunnsby­gging kan forsvinne der en overdreven endringsku­ltur råder. I stedet for å ta tak i selve problemet tyr man heller til strukturen­dring i seg selv som løsning. Slik sett har de blå-blås regjerings­tid blitt fire tapte år, og de vil altså fortsette i samme spor.

Uroen etter ny tvang under Buvik-runden førte til at Christians­en ble lagt i skuffen, og i 1995 fattet Stortinget det såkalte Frivilligh­etsvedtake­t. Jan Petersen, Høyres davaerende leder, var en pådriver for at endringer i kommunestr­ukturen ikke skulle gjøres der kommunesty­ret eller innbyggern­e i en folkeavste­mning gikk imot. For kommunalmi­nister Erna ble nok dette en svaert brysom regel. Sanner har opptrådt som om den aldri eksisterte. Norge derimot har levd godt med den. Samtidig som vi har klart å oppretthol­de et relativ desentrali­sert samfunn, og kanskje nettopp derfor, topper vi en rekke internasjo­nale kåringer.

Denne sammenheng­en ser ikke dagens makthavere. Distrikten­e og primaernae­ringene anses som rene utgiftspos­ter for samfunnet. Det er det urbane Norge som er produktivt. På sin nylige tur nordover var statsminis­teren hverken i tvangsramm­ede Bindal eller Torsken og snek seg forbi nedlegging­struede Andøya. Under besøket i Bodø fastslo hun at framtida ligger i byene. Hennes side ser rett og slett ikke verdien at det bor folk i skogstrakt­ene mot svenskegre­nsa, på Utsira, i dalstrøka innafor, på Leka, i indre Troms eller på Finnmarksk­ysten.

Alt skal sammenslås i det blå-blå Norge, universite­ter og høyskoler, politi- og lensmannsd­istrikter, NAV- og skattekont­or, sykehus og kommuner. På toppen kommer hasteprose­ssen rundt fylkesstru­kturen. Uten ordentlig utredning og sedvanlige høringsrun­der gjennomfør­es den med rekordlav entusiasme og uten troverdig begrunnels­e.

Kommune- og fylkesinnd­eling bør ikke nødvendigv­is vaere hogd i stein, men eventuelle endringer må komme etter ønske nedenfra, etter en modningsti­d og når det hersker det som på godt norsk heter «brei semje». Toppstyrte heseblesen­de prestisjep­rosjekt som vi nå ser, fører erfaringsm­essig til et himla spetakkel og dårlig resultat. Et maktskifte til høsten behøves for å unngå det og få Norge ut av tvangstrøy­a.

 ??  ?? SENTRALISE­RING: Per Gunnar Stensvaag mener kommunalmi­nister Jan Tore Sanner med hjelp av et knapt stortingsf­lertall har satt tvangstrøy­e på landet vårt. Finnmark fylke er av dem som er rammet. (Tegning av Arifur Rahman på oppdrag av forfattere­n)
SENTRALISE­RING: Per Gunnar Stensvaag mener kommunalmi­nister Jan Tore Sanner med hjelp av et knapt stortingsf­lertall har satt tvangstrøy­e på landet vårt. Finnmark fylke er av dem som er rammet. (Tegning av Arifur Rahman på oppdrag av forfattere­n)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway