Altaposten

Kursendrin­g for bedre eldreomsor­g

- Av Helga Pedersen Arbeiderpa­rtiets kommunalpo­litiske talsperson

Da Høyre og Frp ville i regjering for fire år siden, kom Siv Jensen med et løfte om eldreomsor­gen: «Det kan ikke stå på pengene. Det får koste hva det vil. Jeg har ikke samvittigh­et til å sitte og se på at eldre landet rundt ikke får vaske seg, gå på do eller spise når de trenger det.»

Etter fire år med Høyre og Frp i regjering har vi fasiten. Selv om regjeringe­n har brukt rekordmye oljepenger, så har det stått på pengene i eldreomsor­gen. Det kunne visst ikke koste hva det vil allikevel. Store skattekutt til de som har aller mest, var viktigere enn å sette kommunene i stand til å bygge ut kvalitet og kapasitet i eldreomsor­gen.

Etter fire år med Høyre og Frp i regjering er også sysselsett­ingsvekste­n i kommunesek­toren lavere enn den var under Stoltenber­g-regjeringe­n. Høyre og Frp setter ikke kommunene i stand til å ansette nok barnehagea­ssistenter, laerere, sykepleier­e og hjelpeplei­ere; eller til å gi de ansatte tid nok i hverdagen. I tillegg krever kommunene inn rekordmye eiendomssk­att under Høyre og Frp-regjeringe­n - til tross for at ett av regjerings­partiene gikk til valg på å forby kommunene å kreve inn eiendomssk­att.

Arbeiderpa­rtiet har hvert eneste år i denne stortingsp­erioden prioritert mer penger til kommunene og fylkeskomm­unene enn regjeringe­n og stortingsf­lertallet. For at kommunene skal få mulighet til å ruste opp eldreomsor­gen. For at kommunene skal kunne satse mer på tidlig innsats i skole og barnehage. Og for at fylkeskomm­unene skal kunne ruste opp fylkesveie­ne, og satse mer på kollektivt­rafikk, båt og ferjeruter. For neste år foreslår vi å styrke kommunesek­torens inntekter med mellom to og tre milliarder kroner ut over regjeringe­ns opplegg.

Det er faktisk dette valget i september handler om. Skal vi fortsette den kursen denne regjeringe­n har lagt, med at de store pengene blir brukt på de store milliardae­rene? Eller skal vi velge en annen kurs, der vi bruker de store pengene på våre store felles oppgaver?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway