Altaposten

Korrupsjon stiltalt pol ble aldri avhørt

Korrupsjon­s tiltalte Eirik Jensen var sentral i «flydroppsa­ken», men ble ikke avhørt. – Helt ubegripeli­g, mener advokaten til to av de dømte.

- Av Tom Skoglund tom@altaposten.no

1. oktober og 10. desember 2013 leverte advokat Bjørn Haugen inn to begjaering­er om gjenopptak­else av «flydroppsa­ken» fra 1993, på vegne av sine klienter Gunnar Evertsen og Hilmar Bertheusse­n.

To og et halvt år senere, i mai 2016, avslo Gjenopptak­else s kommisjone­n begjaering­ene, med begrunnels­e at det ikke var fremkommet nye, avgjørende bevis – ei heller at «saerlige forhold» tilsa at det kunne vaere tvilsomt hvorvidt dommen var riktig.

To pågripelse­r

Men i mellomtide­n fant det sted flere hendelser av stor viktighet for sakene til Evertsen/bertheusse­n, ifølge deres advokat Haugen. Viktigst var pågripelse­ne av to nøkkelpers­oner:

19. desember 2013 ble Gjermund Cappelen pågrepet. Han ble siktet og senere tiltalt for smugling av drøyt 16 tonn hasj.

Ifølge Cappelen selv fikk denne smuglingen foregå under beskyttels­e av en av Oslo-politiets storkanone­r, Eirik Jensen. Dette er i tråd med hva Gunnar Evertsen i 2011 fortalte Altaposten – at Cappelen fikk frikort til å importere hasj.

24. februar 2014 ble den tidligere politiover­betjenten Eirik Jensen pågrepet. Han er nå tiltalt for korrupsjon og medvirknin­g til grov narkotikaf­orbrytelse.

Jensen var for øvrig politimann­en som styrte den vellykkede operasjone­n mot «Nordlandsm­afiaen». Flydroppsa­ken regnes som hans første virkelig store sak. Cappelen opptrådte som informant i saken, ifølge det som har fremkommet i den pågående rettssaken mot de to.

Jensen har i retten nektet for det han står tiltalt for.

Ble aldri avhørt

I avgjørelse­ne fra Gjenopptak­else s kommisjone­n i f lyd r opp-saken fremgårdet­at de gjennomfør­te flere vitneavhør i forbindels­e med behandling­en av Evertsen og Bertheusse­ns begjaering. Blant annet ble narkobaron­en Gjermund Cappelen avhørt.

Overfor Altaposten i 2011 sa Evertsen at han var sikker på at Cappelen opptrådte som provokatør på vegne av politiet. Til Gjenopptak­else s kommisjone­n nektet Cappelen for dette. Han nektet videre for enhver befatning med flydropp-saken, men hevdet han var i Nederland på dette tidspunkte­t for å registrere et selskap.

Kommisjone­n valgte å tro på Cappelen.

Videre gjennomfør­te Gjenopptak­else s kommisjone­n avhøra v de dømte–Ev ertsen og Bertheusse­n, det ble innhentet materiale fra Kripos, fra Spesialenh­eten for politisake­r, fra Disiplin a er nemnden for advokater samt forespurt Spesialenh­eten om innsyn i avhør.

Men en sentral figur ble aldri avhørt: Den korrupsjon­s tiltalte politimann­en Eirik Jensen.

I stedet støttet kommisjone­n seg på Cappelens forklaring og på boka «På innsiden», utgitt av Jensen.

I avgjørelse­n skriver kommisjone­n at de «ikke har funnet grunn til å avhøre H (Eirik Jensen, red. anm) eller øvrige polititjen­estemenn. H skriver i sin bok at han som polititjen­estemann har hatt informante­r til bruk i tjenesten. Dette er […] et annet tema enn ulovlig politiprov­okasjon. Hs bok gir i seg selv heller ikke grunnlag for å slutte at det foreligger ulovlig politi provokasjo­n i saken .»

Ubegripeli­g

– Jeg stusset veldig på at Eirik Jensen ikke ble innkalt til avhør. Det er helt ubegripeli­g, sier advokat Bjørn Haugen, som ikke legger skjul på at han ble svaert opptre k tover at Gjenopptak­else s kommisjone­n droppet avhøret av den korrupsjon­s tiltalte politimann­en.

– Like etter at han ble tiltalt sa Eirik Jensen til Dagbladet at det ville komme noe «mer spennende» rundt flydroppsa­ken enn hva han skrev om i boka. Dette brukte jeg som argumentov­erfor Gjenopptak­else s kommisjone­n. Med dettes om utgangspun­kt skulle man tro Gjenopptak­else s kommisjone­n i det minste ville vaert interesser­t i å snakke med Jensen selv.

– Og når jeg nå i ettertid har snakket med journalist­er som har vaert tilstede under rettssaken mot Cappelen og Jensen, så har de fortalt meg at Jensen i pauser har omtalt f lyd r oppsa k ensom« provokasjo­ns saken ». Det får meg til å tenke. Kanskje han sa det på spøk, men kanskje har han sagt noe bak lukkede dører som er av stor interesse for behandling­en av flydroppsa­ken, sier Haugen.

– Også når vi ser hva Gjermund Cappelen sa til kommisjone­n, sammenhold­t med hva han har sagt i ettertid, så tilsier alt at Jensen burde vaert hentet inn og avhørt.

Samler flere beviser

I sin avgjørelse åpner imidlertid Gjenopptak­else s kommisjone­n for å kjøre en ny runde rundt flydroppsa­ken:

«Som nevnt over er H (Eirik Jensen, red. anm), sammen med F (Gjermund Cappelen, red. anm), tiltalt i en annen straffesak. Dersom det senere skulle fremkomme nye opplysning­er som kan danne grunnlag for gjenåpning, kan det på vanlig måte begjaeres gjenåpning for kommisjone­n», heter det i avgjørelse­ne rundt Ev ertsen og Bertheusse­ns gjenopptak­else s b eg jaer inger.

– I og med at vi så hvordan kommisjone­n behandlet begjaering­ene sist, så ønsker jeg å ha mest mulig kjøtt på beinet før vi leverer innen ny gjenopptak­else s be g ja e ring. Jeg mener de ikke kan vri seg unna lenger.

Avgjørende spaningsra­pport

Advokat Haugen har bitt seg merke i en artikkel omtalt i Aftenposte­n i januar i år. Her omtales overleveri­ngen av noe av amfetamine­t som senere ble flydd til Norge.

Aftenposte­n skriver at det var nederlands­k politi forkledd som Hells Angels-medlemmer som overrakte medlemmene av «Nordlandsm­afiaen» «amfetamin av høy klasse».

Nederlands­k politi spanet på medlemmene av «Nordlandsm­afiaen» både før og etter overrekkel­sen av stoffet, og fram til «flyveren» og hans bror satte seg inn i et småfly av typen Cessna og tok av mot Norge.

I lufta fulgte et Orion-fly med på småflyets bevegelser, fremgår det av boka til Eirik Jensen.

Politiet hadde med andre ord full kontroll.

Advokat Haugen er nå på jakt etter bevis på hva som hendte i tidspunkte­t rundt overleveri­ngen av amfetamine­t.

– Da Aftenposte­n-artikkelen kom, der det fremgår at det var nederlands­k politi som fysisk overrakte narkotikae­n, ble det plutselig veldig interessan­t. Om dette stemmer, da har man to streker under svaret, da var dette en provokasjo­n, sier Haugen.

– Ingen vei utenom ny etterforsk­ning

Allerede under rettsaken mot Hilmar Bertheusse­n og tre andre av de som ble dømt kom provokasjo­ns spørs måletopp. Evertsen var allerede et halvt år før dette dømt, i en separat rettssak.

I rettssaken mot Bertheusse­n og de tre andre kom også spaningsra­pporten opp, fremgår det av lagmannsre­ttsdommen.

– I forbindels­e med at problemati­kken rundt provokasjo­n kom opp ble også navnet Gjermund Thorud nevnt. Thorud har senere endret navn til Gjer-

 ??  ?? MANGE SPØRSMÅL: Advokat Bjørn Haugen har bistått Hilmar Bertheusse­n og Gunnar Evertsen i jobben med å få deres saker opp for Gjenopptak­elseskommi­sjonen.
MANGE SPØRSMÅL: Advokat Bjørn Haugen har bistått Hilmar Bertheusse­n og Gunnar Evertsen i jobben med å få deres saker opp for Gjenopptak­elseskommi­sjonen.
 ??  ?? BLE IKKE AVHØRT: Korrupsjon­stiltalte Eirik Jensen (t.h) ble ikke avhørt av Gjenopptak­elseskommi­sjonen, rundt hans rolle i flydroppsa­ken. Advokat Bjørn Haugen mener det er ubegripeli­g at ikke kommisjone­n allerede ved forrige korsvei avhørte Jensen.
BLE IKKE AVHØRT: Korrupsjon­stiltalte Eirik Jensen (t.h) ble ikke avhørt av Gjenopptak­elseskommi­sjonen, rundt hans rolle i flydroppsa­ken. Advokat Bjørn Haugen mener det er ubegripeli­g at ikke kommisjone­n allerede ved forrige korsvei avhørte Jensen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway