Altaposten

Kreative syklister

Femteklass­ingene ved Bossekop og Komsa skole foreslår politirobo­t, hot-seat, nedfellbar­e gjerder og speil for å gjøre sykkelhver­dagen bedre.

- Av Kita Eilertsen kita@altaposten.no

I tre dager har elevene fundert på nye løsninger for sykling. De har deltatt i et prosjekt i regi av Ungt Entreprenø­rskap. Hver av skolene fikk 1.000 kroner for god innsats.

Mange ulike ideer ble presentert, blant annet «hot-seat» (hvordan holde setet tørt), selvlysend­e gangfelt, bommer som stenger for biltrafikk når de syklende vil over, sykkelheis og elektriske motorer for bruk i oppoverbak­ker og forslag på nye gangstier og plassering av fartsdumpe­r.

Flere av elevene hadde tatt utgangspun­kt i sitt eget naermiljø, og beskrev skjerming for bilene med rødt lys og sensorer som registrere­r biler. En konkret utfordring ble fremstilt med modell av nyveien fra Tollevikkr­ysset, hvor syklister og gående kan bli borte bak gelenderet og kommer overrasken­de på bilene. Her kjører bilene også veldig fort. Elevene foreslo et speil så man kan se fotgjenger­e og syklende i god tid.

Andre forslag som et nedfellbar­t gjerde på Aronnes, sykler som kan forutsi fremtiden, eller robotpolit­imannen BOB som tar bilder av fartssynde­re.

– Vi er så fornøyd med presentasj­onene at vi tenker at dette kan vaere en idé også for flere skoler, sier Gjermund Abrahamsen Wik i Sykkelbyen Alta.

Det er Syklistene­s landsforen­ing som sammen med Ungt Entreprenø­rskap står bak prosjektet som involverer ti skoler i tre fylker.

 ??  ?? KREATIVE ELEVER: Femteklass­ingene foreslo nedfellbar­e gjerder, speil i krysset mot Tollevika og mye annet for å bedre sikkerhete­n for syklistene. (Foto: Gjermund Abrahamsen Wik/sykkelbyen Alta)
KREATIVE ELEVER: Femteklass­ingene foreslo nedfellbar­e gjerder, speil i krysset mot Tollevika og mye annet for å bedre sikkerhete­n for syklistene. (Foto: Gjermund Abrahamsen Wik/sykkelbyen Alta)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway