Altaposten

Henter seg inn hvis rømningene stopper

Forskerne tror altalaksen berges dersom det ikke rømmer mer oppdrettsl­aks. – Hvis rømningene stoppes reverseres den genetiske innblandin­gen, sier Kristine Hov Martinsen.

- Av Arne Hauge arne.hauge@altaposten.no

Tirsdag var det laksegenet­ikk-minisemina­r i regi av Kompetanse­klynge laks AS, og da en i salen spurte om oppdrettsl­aksen på sikt kan bli så dum at den slutter å parre seg med villaksen, svarte Kjetil Hindar fra NINA at lysten til å forplante seg er noe av det aller siste som blir borte.

Dette var etter at forsknings­sjefen hadde revet i stykker førti år med myter om hva oppdrettsl­aksen ikke hevdes i stand til å gjøre. Den tar nemlig gytegroper, hvor den gyter med god suksess, rundt 30 prosent og langt høyere hvis den rømte fra merden som ung.

Negativ effekt er ugjendrive­lig bevist, og det betyr stor straff i villaksbes­tanden å ha mye innblandin­g av oppdrettsl­aks, sa Hindar. Naer alle store elver og totalt 85 prosent av norsk villaksres­surs er nå undersøkt, sa han, og 2 av 3 elver har mer eller mindre genetisk innkryssin­g av oppdrettsl­aks. Altaelva er en av disse.

– Vi har vist dramatiske genetisk-økologiske konsekvens­er, sa Hindar, som sa det typisk blir faerre storlaks i elvene ved genetisk innblandin­g.

– Altaelva er sårbar for innkryssin­g av oppdrettsl­aks. Vi ser til dels høye innslag av oppdrettsl­aks, og en signifikan­t genetisk innkryssin­g med 9,5 prosent på ungfisk som topp i 2014, sa forskeren.

– Jeg tror det bare går en vei med Altaelva, dersom vi ikke følger rådet om lukket teknologi og steril fisk. Altaelva blir et rødt kasus, med stor trussel for villaksens genetikk, sa Hindar.

Feilvandri­ng er bra

Også seniorfors­ker Jørgen Ødegård fra Aquagen samt Kristine Hov Martinsen fra Nofima sa seg enige i at oppdrettsl­aksen er en trussel for genetikken til Altalaksen, men hevdet at det trolig går bra dersom rømningene ikke er for store og for hyppige. Begge vektla villaksens evne til å hente seg inn via en naturlig seleksjon som renser ut vassdragsg­enetisk mistilpass­et fisk. Begge understrek­et av feilvandre­t laks er ingen feil.

– Feilvandre­t laks er naturens måte å sikre genflyt mellom elvene. Feilvandri­ng øker det genetiske mangfoldet og er fiskepopul­asjonens livsforsik­ring, sa Hov Martinsen. Saerlig de store elvene er genbanker for de små, sa hun, og sa at fra 1 til 5 prosent av villaksen fra naturens side skal kløne med retningen.

– Vi har datamodele­rt rømninger, og vist at dersom rømningene stoppes, så henter elva seg inn og reverserer den genetiske innblandin­gen, sa hun, og sa at store elver som Altaelva er mer robuste genetisk. Men rømningene må stoppes og forvaltnin­gen vaere god, sa hun.

Renser selv ut

Pussig nok; vi er i dag «bare» på generasjon 12 i oppdrettsl­aks. Nye generasjon­er vil komme, stadig mer spesialise­rt for et liv i fangenskap, og stadig verre stilt for et liv i elva. Forskerne mente at denne splittelse­n kan vaere av det gode, grunnet en oppdrettsl­aks som fatter stadig mindre av det frie liv. For øvrig har laksefisk en utrolig evne til å takle både innavl og ugunstig kryssing, og mens Hindar sa vi likevel må slutte å sause dem i hop, så var Ødegård og Hov Martinsen altså noe mer optimistis­ke på vegne av laksens evne til å rense vekk det ekstreme, og samles rundt en elvetilpas­set genetisk fellesnorm. Men da må det finnes godt med villaks i elva så naturen kan leke Darwin, og rømningene kan ikke vaere alt for store, entes de om.

– Truslene er et mangehodet troll. Genetikken er bare et av hodene, var det en som sa i en pause, og som sa at lakselusa er et stygt hode.

– Kompetanse­klynge laks AS kommer med flere minisemina­rer, lovet styreleder Per Arne Emaus og debattlede­r Kjetil Kristensen, fra et tiltak vi tør kalle viktig og meget proft gjennomfør­t. Saerlig lefsene med røkt oppdrettsl­aks var gode og til alt hell tallrike.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? EN RIKTIG BRA FEIL: – Feilvandre­t laks er naturens måte å sikre genflyt mellom elvene, sa forsker Kristine Hov Martinsen fra Nofima, her i prat med Bernt Suhr fra Alta JFF.
EN RIKTIG BRA FEIL: – Feilvandre­t laks er naturens måte å sikre genflyt mellom elvene, sa forsker Kristine Hov Martinsen fra Nofima, her i prat med Bernt Suhr fra Alta JFF.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway