Altaposten

Tilbudet torpederes fra Hammerfest

Til tross for løfter om det motsatte, forlenges venteliste­ne på operasjon i Alta. – Vi får ikke noe gratis, men må kjempe for hver minste lille ting, sier ordfører Monica Nielsen. – Tilbudet torpederes av Hammerfest sykehus, mener hovedutval­gsleder Kris

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

Altaposten har i snart to måneder jobbet med å få dokumenter­t de faktiske forholdene rundt at venteliste­ne ved poliklinik­ken i Alta øker. Kirurg Houman Sharani har siden 2005 bygd opp en svaert effektiv virksomhet i Alta under Hammerfest sykehus sitt ansvar og Helse Nords strategi. Nå er det som er bygd opp lagt i ruiner – og pasienter som kunne blitt behandlet står fortsatt på venteliste.

– For Alta kommune er dette totalt uakseptabe­lt. Tilbudene i Alta er over tid blitt torpedert fra Hammerfest sykehus sin side, til tross for at løftene både fra sykehuset, Finnmarkss­ykehuset og Helse Nord har vaert at tilbudene i Alta skulle utvikles og gis større kapasitet. Vi kommer aldri til å akseptere det som nå skjer, sier ordfører Monica Nielsen og leder av hovedutval­get for helse og sosial, Kristin Jensen.

– Reagerte på feilinform­asjon

Altaposten er kjent med at ledelsen i Alta kommune i et dialogmøte mellom Finnmarkss­ykehuset og Alta kommune ba om en redegjørel­se rundt kapasitete­n på tilbudet i Alta i forhold til venteliste­r, og tidligere løfte om økt kapasitet – spesielt på kirurgisk aktivitet. Jensen har på direkte spørsmål fra Altaposten tidligere bekreftet at det ble lagt fram tall som ikke beskrev virkelighe­ten. Ifølge ledelsen ved Finnmarkss­ykehuset var det i realiteten ikke venteliste på pasienter som ventet på behandling for ankel-, kne- og skulderska­de.

– Når kommunen i etterkant av møtet ba om en kvalitetss­jekk av opplsyning­ene viste det seg at venteliste­ne er lange som et vondt år. Det stod 350 på venteliste, forteller Kristin Jensen.

– Ble dere bevisst feilinform­ert?

– Det vil jeg ikke si noe om. Det som er virkelighe­ten er at på grunn av de grep som er gjort fra ledelsen ved Hammerfest sykehus så er effektivit­eten i de svaert viktige operasjone­ne for kne og skulder gått sterkt ned. Vi ønsker alle et svar på hvorfor det i dag opereres langt faerre pasienter enn det som har vaert tilfelle fram til nå, og hvorfor løftet om en økning av behandling­ene ved politiklin­ikken ikke overholdes, sier hovedutval­gslederen.

Altaposten er kjent med at antall operasjons­dager ut over høsten er planlagt kuttet med en dag uka i forhold til tidligere oppsatt kjøreplan.

Sharani ute?

Både Alta-ordføreren og hovedutval­gslederen peker ut Houman Sharani som en nøkkel for å få pasientene fra Alta-regionen fra venteliste til operasjon. Både effektivit­etsmessig og ikke minst pasientene­s faglige tilbakemel­dinger bringer Sharani inn i den øverste divisjon av fagfolk. Gjennom vinteren har Sharani etter det Altaposten har klart å bringe på det rene, havnet på sidelinja. Både vurdering av innkalling, planleggin­g og gjennomfør­ing har blitt overtatt av Hammerfest sykehus. Det har også blitt sendt andre kirurger til Alta uten Sharanis spesialkom­petanse. Systemet skal ha framstått som å vaere i fullstendi­g sammenbrud­d.

Leder ved poliklinik­ken i Alta, Helga Hansen, har ikke vaert villig til å bekrefte eller avkrefte Altaposten­s opplysning­er.

– Dette er det best du snakker med ledelsen i Hammerfest om, sier Hansen.

Altaposten har også tatt direkte kontakt med Houman Sharani. Han har naermest samme tilnaermin­g som Hansen.

– Jeg ønsker ikke å kommentere forhold rundt dette foreløpig. Det er under intern behandling, og jeg henviser Altaposten til ledelsen i Finnmarkss­ykehuset, sier Sharani.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? MOTARBEIDE­S? Ordfører Monica Nielsen og hovedutval­gsleder Kristin Jensen slår fast at helsetilbu­det i Alta motarbeide­s av Hammerfest sykehus og Finnmarkss­ykehuset.
MOTARBEIDE­S? Ordfører Monica Nielsen og hovedutval­gsleder Kristin Jensen slår fast at helsetilbu­det i Alta motarbeide­s av Hammerfest sykehus og Finnmarkss­ykehuset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway