Altaposten

Forsøpler øyperle

– Er det sånn vi vil ha det, spør ordføreren,

- Av Arne Hauge arne.hauge@altaposten.no

Loppa har i motsetning til mange andre kommuner ikke fått på plass en avgiftsbas­ert renovasjon­sordning også for hyttefolke­t, og den styggeste konsekvens­en ser man på Loppa øy, hvor til og med naeringsli­vet har kastet seg på en privat løsning med uhemmet dumping i naturen. Faktisk ga kommunen i sin tid sin velsignels­e til et søppeldepo­ni på øya, et deponi som både er strengt forbudt og tidligere anmeldt, samt flere ganger påklaget fra fylkesmann­shold. Uten at noen på rådhuset i Øksfjord har brydd seg.

Etter nye, ferske klager på søppel fra øyperlen i vest, har Altaposten vaert i kontakt med eier av fritidsbol­ig, og fått bekreftet at det ser ikke ut. Dommen fra ordfører i Loppa, Steinar Halvorsen, er like klar.

Forkasteli­g

– Jeg har selv vaert på Loppa øy og sett hvor faelt det ser ut. Spesielt en plass hvor det dumpes absolutt alt, fra frysebokse­r til bygningsav­fall. Er det sånn vi vil ha det, sier Halvorsen, som det er forkasteli­g når privatpers­oner holder på slik. Han bekrefter at det er hans ansvar å sørge for at Loppa som kommune og administra­sjon forholder seg til lover og regler. I i verste fall kan de bli stevnet, og det ønsker de ikke, sier han.

– Det her skal løse seg. Jeg er kjent med at folk på Loppa øy har vaert i kontakt med kommunen og prøvd å komme i dialog med tidligere ordfører, men at det har vaert utfordrend­e. Men det viktige framover, tenker jeg, er initiative­t som nå er tatt, sier Halvorsen, som sier at han allerede før sin kjennskap til brev og klager fra Fylkesmann­en, tok initiativ i form av dialog med Vefas om renovasjon på øya.

Skal på plass

Møte fant sted i september i fjor og ble fulgt opp i mai i år, hvor Halvorsen og direktør Jørgen Masvik bestemte at nå skal miljøstasj­oner opp på Sandland, Bergsfjord og Nuvsvåg. De bestemte samtidig at Vefas skal i dialog med bygdelagen­e for en best mulig renovasjon­sløsning på Loppa øy og i Langfjordh­amn, og Halvorsen satte 1. juli i år som frist for samtlige steder.

– Jeg forventer at det er på plass 1. juli, og det som i mellomtide­n må vaere helt klart, er at måten de i dag avhender søppel på Loppa øy, er strengt forbudt. Jeg syns det er synd at de som forholder seg til loven, skal vasse i søppel fra folk som ikke gjør det, sier ordføreren.

– Er du for en avgiftspli­ktig renovasjon­sordning også for fritidsbol­iger?

Upopulaert er årsaken

– Ja, svarer Steinar, og sier at han som ordfører syns det er viktig at alle bidrar, og at renovasjon har en kostnad som alle må bidra til å ta.

– Jeg er fullstendi­g klar over at det ikke er populaert. Det er jo nettopp fordi det er upopulaert at vi ikke har en ordning med hytterenov­asjon i Loppa, sier han.

Politisk behandling av hytterenov­asjon rakk ikke sommermøte­t i kommunesty­ret, men kommer opp senere.

– Saken skal opp i budsjettpr­osessen når renovasjon­ssatsene tas opp. Den skal vaere ferdigbeha­ndlet i løpet av høsten, sier ordføreren.

 ??  ??
 ??  ?? HIVES I FJAERA OG SETTES FYR PÅ: På Loppa øy har hyttefolk, men også fastboende og naeringsli­v drevet filosofien med å dumpe skiten i fjaera til det ytterste. Etter årevis hvor rådhuset har toet sine hender, lover Høyre-ordfører Steinar Halvorsen nye...
HIVES I FJAERA OG SETTES FYR PÅ: På Loppa øy har hyttefolk, men også fastboende og naeringsli­v drevet filosofien med å dumpe skiten i fjaera til det ytterste. Etter årevis hvor rådhuset har toet sine hender, lover Høyre-ordfører Steinar Halvorsen nye...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway