Altaposten

Ser lite til ny teknologi

– Alt er nytt og jeg er redd for å gjøre feil, sier svaksynte Herman Jenssen.

- Av Lill Vivian Hansen lill.hansen@altaposten.no

Øyesykdomm­en Keratokonu­s gjør at øynene til Herman Jenssen er blitt overfølsom­me for lys. 47-åringen våknet en morgen for 5-6 år siden nesten uten syn på venstre øye.

– Jeg har vel mellom 12 og 14 prosent syn igjen på venstre øye. Det høyre øyet har samme symptomer, men det er foreløpig ikke så dårlig som venstre. Jeg håper ikke sykdommen slår ut like hardt på høyre øye, sier Jenssen.

Han sammenlign­er sykdommen med å vaere sveiseblin­d når han skal forklare hvordan sykdommen utarter seg.

– Øynene er også ømfintlig for vind, blir tørre og må dryppes hele tiden, forklarer han.

– Jeg trives i sola men foretrekke­r mørket, sier han.

Hengende bakpå

Sykdommen har gjort at Jenssen ikke har fått med seg den rivende utviklinga innen smarttekno­logi. Derfor er han veldig glad for at Norges Blindeforb­und i år setter søkelyset på opplaering innenfor smarttekno­logi for blinde og svaksynte.

– Synshemmed­e fra 40-årsalderen har ikke fått sjansen til laere bruk av smarttelef­on eller dataløsnin­ger som seende i dag tar som en selvfølge. Dette er teknologi som offentlige etater og privat naeringsli­v tar som en selvfølge at alle kan bruke, presiserer Hege Igeland, daglig leder i Norges Blindeforb­und avd. Finnmark.

– Dette er teknologi som har kommet for å bli. For meg har utviklinga gått for fort. Alt er nytt og jeg er redd for å gjøre feil, innrømmer Jenssen.

– Da blir det vanskelig å henge med i svingene, sier han.

Nødvendig opplaering

Blindeforb­undet mener det er et kommunalt ansvar å tilby kompetanse­hevende kurs innenfor smarttekno­logi til blinde- og svaksynte som bor i kommunen slik at de kan nyttegjøre seg denne teknologie­n. Kommunen må ha eller skaffe seg den nødvendige kompetanse­n for å kunne gi slik opplaering – eventuelt kan ekspertise­n kjøpes av private tilbydere.

– Dette skulle vaert satt enda mer på dagsorden. Blinde og svaksynte havner i bakleksa i forhold til funksjonsf­riske, mener Jenssen.

Ikke blind nok

Jenssen er foreløpig ikke «blind nok» til å få tilbud fra Evenes syn- og mestringss­enter som er Blindeforb­undets kurssted for blinde- og svaksynte og deres pårørende.

– Men jeg måtte gjerne ta kontakt den dagen det ble verre, sier han.

Han synes det er for galt at man må vente til man er helt blind – det må vaere bedre å få en tilnaermin­g til problemene som man vet kommer på et tidligere tidspunkt.

– Og det er nok lettere å laere ny teknologi før man eventuelt blir helt blind, mener han.

Roser Blindeforb­undet

Jenssen flyttet til Alta for fire år siden fra Bergsfjord i Loppa. Han ønsket å treffe folk som var i samme situasjon som han. Dessuten er det lettere å finne ut hva man kan forvente av det offentlige når man plutselig ikke lengre er å regne som funksjonsf­risk.

– De som er med i Blindeforb­undet i Alta er bare helt fantastisk­e, og de gjør en god jobb, roser Jenssen.

Han oppfordrer spesielt den yngre garde til å bli mer aktive i foreninga.

 ??  ??
 ??  ?? SER FOR GODT: Foreløpig faller Herman Jenssen mellom to stoler. Han er ikke blind nok til å få hjelp.
SER FOR GODT: Foreløpig faller Herman Jenssen mellom to stoler. Han er ikke blind nok til å få hjelp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway