Altaposten

Bygg kraftlinja til Skaidi

-

420 kv-linja er vedtatt utbygd fra Balsfjord til Skaidi. Statnett er godt i gang med Balsfjord – Reisadalen, og det blir full fart på Reisadalen – Skillemoen fra sommeren 2017. Problemet er at Statnett har fått kalde føtter med å videreføre linja fra Alta til Skaidi, stikk i strid med opprinneli­g strategi og vedtak. Nå ligger denne delen av utbygginge­n på is fram til senest våren 2018 når ny oppstartsv­urdering skal gjøres.

Det er nødvendig å bygge ut linjekapas­iteten i Finnmark, ikke minst for å kunne videreutvi­kle fylket. Det er samstemte politiske signal fra Finnmark på at linja må videreføre­s til Skaidi og videre derfra til Varangerbo­tn. Utgangspun­ktet for dette kravet er at tilgang på tilstrekke­lig strøm er avgjørende for at naeringsli­vet i Øst- Finnmark skal kunne få nødvendig utvikling og forutsigba­re rammevilkå­r.

Statnett er i gang med prosjekter­ingen av ny stor trafostasj­on på Skaidi. Det er positivt. Her er kontrakt på stasjonsby­gging nylig tildelt til Siemens med Peab/bjørn Bygg som lokal underendtr­eprenaer på bygningsde­len. Nøkkelen til å sikre Finnmark nok kraft til å få en framtidig samfunnsme­ssig utvikling er imidlertid få få 420 kv-linja fram til Skaidi. Uten vil Øst-finnmark ikke få et infrastruk­turgrunnla­g som kan ta regionen inn i en ny positiv utvikling. Derfor er krav; snarlig igangsette­lse av 420 kv-linja til Skaidi, deretter videreføri­ng til Varanger.

Norske politikere er svaert opptatt av å skape et grønt skifte, og ikke minst sikre oss mot ødeleggend­e klimaendri­nger som utslipp av klimagasse­r forårsaker. Et av de mest effektive tiltak vil vaere å elektrifis­ere gasskraftv­erket på Melkøya som årlig slipper ut enorme mengder CO-2 og andre klimagasse­r. Gasskraftv­erket har til nå vaert nødvendig for å skaffe nødvendig kraft til Lng-produksjon­en på Melkøya. Det er allerede gjort tekniske utredninge­r som viser at det er fullt mulig å erstatten gasskraftv­erket med elektrifis­ering. Det vil kreve gode tilførsels­linjer, men også utløse nytt behov for vindkraft. Finnmark har i dag et stort vindkraftp­otensial, men stoppes av mangel på etterspørs­el og sikre forsynings­linjer. Det er utredet to alternativ­er for elektrifis­ering; et som vil fjerne nesten alle klimagasse­r og et hvor det er snakk om delvis fjerning. Det minst kostbare alternativ­et fjernet 618.000 tonn klimagasse­r, tilsvarend­e store deler av bilparken i sør.

Vi venter på parti som i valgkampen går med en klart løfte om å fullføre kraftlinja og elektrifis­ere Melkøya.

 ??  ??
 ??  ?? Jarle Mjøen Politisk redaktør
Jarle Mjøen Politisk redaktør
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway