Altaposten

Hvorfor vil Høyre lovfeste konsultasj­onsplikt?

- Av Jarl Hellesvik Leder i EDL (Etnisk og Demokratis­k Likeverd)

Protokoll fra konsultasj­oner i slutten av april i år, angående planer om lovfesting av en konsultasj­onsordning mellom Sametinget og statlige, fylkeskomm­unale og kommunale organer, er nå frigitt. I disse konsultasj­onene, som ble avholdt mellom Regjeringe­n, ved Kommunal og moderniser­ingsdepart­ementet (KMD) og Sametinget, deltok Kmd-minister og nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner.

Protokolle­n forteller at det var enighet mellom KMD og Sametinget om innholdet i lovforslag­et om at også kommuner og fylkeskomm­uner skal ha plikt til å konsultere (les; forhandle med) Sametinget og samiske organisasj­oner. Protokolle­n forteller også at enigheten ikke førte til noe framlegg om lovforslag fordi Sametinget koplet dette direkte opp til krav fra Sametinget om innføring av konsultasj­oner også i forbindels­e med utarbeidel­se av statsbudsj­ett. Dette kravet ble ikke imøtekomme­t og enigheten om lovfesting av en konsultasj­onsplikt ble dermed lagt vekk.

Det kan utledes av protokolle­n at Høyres ledelse er for at det blir lovfestet en konsultasj­onsplikt som ovenfor beskrevet, og at det videre er enighet mellom KMD og Sametinget om at det «ikke (blir) lagt fram noen proposisjo­n i innevaeren­de periode om lovregler om konsultasj­oner». Det kan altså bli lagt fram et slikt lovforslag i neste stortingsp­eriode, dersom Høyre får det slik som partiledel­sen håper på.

Det finnes ingen folkeretts­lig forpliktel­se som påbyr innføring av en lov om konsultasj­oner. Vårt spørsmål til Høyres ledelse er derfor: Hva er Høyres politiske begrunnels­e for at en slik lov bør innføres i Norge? Dernest: Er Høyres medlemmer og organisasj­oner fra Hedmark til grensen mot Russland, blitt spurt om de synes at det er greit at en slik lov blir innført? I så tilfelle: Hva har de svart?

Saken om konsultasj­onsplikt har, versert i media en stund. Vi i EDL har blant annet, stilt spørsmål til Frp’s lokale organisasj­oner og Frp sentralt, om partiets rolle i saken. Har Frp vaert innforståt­t med planen om en lovfesting av konsultasj­onsplikten? Årsaken til at vi spør er at Frp har vaert totalt taus offentlig når det gjelder dette.

Og videre: Hva mener de andre partiene om planen fra Høyre om lovfesting av en konsultasj­onsordning?

Velgerne, saerlig i områdene fra Hedmark og nordover, har krav på å få vite hva partiene og partienes kandidater i de forskjelli­ge partiene mener om dette. For dersom en slik lov blir innført, vil dette føre til den mest omfattende etnifiseri­ng og etnokratis­ering som til nå er blitt gjennomfør­t i denne delen av landet. Etnokratis­ke ordninger undergrave­r demokratie­t. I tillegg vil en slik ordning føre til en kraftig byråkratis­ering og kompliseri­ng av beslutning­sprosessen­e i offentlig og privat sektor.

Det er valg snart: Velgerne har krav på svar.

 ??  ?? IKKE I LOVEN: – Det finnes ingen folkeretts­lig forpliktel­se som påbyr innføring av en lov om konsultasj­oner med Sametinget, fastslår Jarl Hellesvik i EDL.
IKKE I LOVEN: – Det finnes ingen folkeretts­lig forpliktel­se som påbyr innføring av en lov om konsultasj­oner med Sametinget, fastslår Jarl Hellesvik i EDL.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway