Altaposten

Det lukter ikke asfalt av tomme ord

- Jan-henrik Fredriksen, stortingsr­epresentan­t for Finnmark FRP Bengt-rune Strifeldt, 1. stortingsk­andidat for Finnmark FRP

Trygg infrastruk­tur – raskere, bedre og billigere. I snart fire år har vi jobbet målrettet for å bygge landet vårt bedre. Vi har doblet veksten i samferdsel­sbevilgnin­ger. Gjennom bedre prioriteri­nger innen både veginveste­ringer og ikke minst innen vedlikehol­d og det vanvittige etterslepe­t vi arvet etter åtte år med underfinan­siering av de rød-grønne. Med bedre organiseri­ng bygges det nå rekordmye ny vei og jernbane. Se deg rundt når du ferierer i vårt land i år så skjønner du hva vi sikter til.

Vi skal mer. Vi har lagt frem vår Nasjonale transportp­lan, som skisserer planer og visjoner for de neste 12 årene. Vi har reist land og strand rundt – fått innspill fra bedrifter, organisasj­oner, kommunesty­rer og privatpers­oner over hele landet. Med samferdsel­sminister Ketil Solvik-olsen i spissen, har vi laget en plan hvor vår infrastruk­tur kan bli et konkurrans­efortrinn, ikke vår akilleshae­l.

Samarbeids­partiene Høyre, FRP, KRF og Venstre har samarbeide­t godt og nå ferdigbeha­ndlet transportp­lanen i stortinget­s transportk­omité. Vi er enige om å bygge veier, jernbaneli­njer, kystanlegg og flyplasser til en ramme på mer enn 1000 mrd. kr. Og hele veksten i vår plan kommer fra økte statlige bevilgning­er. Dette er i positiv kontrast til tidligere regjeringe­r, der tilnaermet ukontrolle­rt vekst i bompenger har vaert sentral finansieri­ngskilde. Det nytter med FRP i regjering.

Vår plan er troverdig og henger sammen. Fremdrifte­n er realistisk i lys av de budsjettra­mmer man anslår å ha. Finansieri­ngsplanen tar innover seg helheten. Dermed blir planen et effektivt styringsdo­kument for våre etater, som skal gjennomfør­e prosjekten­e. Det er viktig for effektiv organiseri­ng og god økonomisty­ring. Det kan man dessverre ikke si om Arbeiderpa­rtiets alternativ­e transportp­lan.

I to måneder har vi blitt kritisert av Ap for manglende prioriteri­ng og høy pengebruk. Vi så derfor med spenning frem til Aps plandokume­nt. Hva ville de kutte, hvordan ville de effektivis­ere? Svaret er nedslående. De leverer en uforplikte­nde og tilnaermet uprioriter­t ønskeliste, som er både underfinan­siert og tidsmessig urealistis­k. Ap er blitt et parti uten styring og uten kalkulator. Deres ønske om å kritisere regjeringe­n fortløpend­e har tatt bort fokus på å faktisk utvikle egne gjennomfør­bare løsninger.

På NRK Dagsrevyen 12.06 innrømmer partileder Støre at Ap ikke har fullfinans­iert de prosjekten­e de foreslår ekstra. Nei – de har lagt inn 10 % (!) av kostnaden, og forutsette­r i tillegg at de skal få realisert (udefinerte) effektivis­eringstilt­ak i hvert prosjekt. Men de er samtidig imot regjeringe­ns effektivis­eringstilt­ak. Dermed står Ap med en magisk tryllestav som fremste virkemidde­l – en tryllestav som på magisk vis skal fjerne 90% av kostnadene. Harry Potter og Madame Mim ville vaert misunnelig.

La oss ta noen eksempler. Ap sier de vil fremskynde samferdsel­sprosjekte­r med en totalramme på 50 mrd. kr, men setter bare av 5 mrd. til formålet. Det er umulig for både velgerne og Statens vegvesen å vite hvilke prosjekter som skal prioritere­s, siden det i realiteten ikke er foretatt en prioriteri­ng. Ikke rart byråkratie­t vokste dobbelt så raskt under rødgrønn regjering.

Videre påstår Arbeiderpa­rtiet at de vil fullføre Intercity-utbygginge­n innen 2030. Men også her gir de seg selv 90 % rabatt. De setter av 2 mrd. til en fremskyndi­ng som koster over 20 mrd.

De påstår også at de vil ferdigstil­le fergefri E39 i 2033. Dette koster flere titalls milliarder kroner, men her er Ap ekstra spandable og gir seg selv 100% rabatt. De legger ikke én ekstra krone på bordet for å finansiere dette løftet. Ja, vi vet det er valgår, men hvor lettlurte tror Ap velgerne er?

Ap har i fire år kritisert FRP for at vi ikke har klart å fjerne alle bomstasjon­ene. Og det er helt riktig. Regjeringe­n har fremmet en rekke forslag for Stortinget om bompengeku­tt, men Arbeiderpa­rtiet og stortingsf­lertallet har dessverre avvist mange av forslagene. Dermed har bompengene økt, om enn langt mindre enn rødgrønn regjering hadde planlagt. Vi har tross alt klart å kjempe frem flertall for å slette gjelden og fjerne bomstasjon­er på 8 veiprosjek­t. Og vi har fått flertall for å kutte takstene i over 40 veiprosjek­t gjennom økte statlige bevilgning­er. Selv om Ap kritiserer oss for at vi ikke får fjernet flere bomstasjon­er, så velger Ap samtidig å stemme i mot bompengeku­tt. Dermed er det hele et spill fra Aps side. Det bekreftes i deres forslag til transportp­lan, hvor de vil påføre bilistene et bompengesj­okk. Mens regjeringe­n legger opp til redusert bompengean­del, så vil Ap øke bompengean­delen. Akkurat slik de holdt på sist de var i regjering.

Nasjonal transportp­lan skal gjennomfør­es. Da må vi klare å prioritere, ikke lage planer med 90 % rabatt på kostnadene. Det er ikke en plan – det er tull og tøys. Vi savner nesten Jens Stoltenber­g. Ikke fordi vi var enig i hans politikk, men vi visste i det minste hva Arbeiderpa­rtiet mente.

 ??  ?? MYE SNORKLIPPI­NG: Bengt-rune Strifeldt og samferdsel­sminister Ketil Solvik-olsen har mye på gang i neste NTP.
MYE SNORKLIPPI­NG: Bengt-rune Strifeldt og samferdsel­sminister Ketil Solvik-olsen har mye på gang i neste NTP.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway