Altaposten

Leser man ikke utredninge­r man bestiller?

- Tom Mortensen, Hammerfest

Lars Abrahamsen har foreslått 3 likeverdig­e sykehus i Finnmark, Kirkenes, Hammerfest og Alta, altså 2 sykehus i vestfylket. Dette synes altaordfør­eren er interessan­t og synes det er synd at dette ikke har vaert utredet tidligere. Jeg ber derfor ordføreren lese den rapporten som Alta kommune bestilte fra Oslo Economic om sykehusstr­ukturen.

I kapittel 10 i rapporten er det gjort en vurdering av konsekvens­ene ved to akuttsykeh­us i Vest-finnmark, hvor det er beregnet en økt driftskost­nad på 200 millioner kroner som er 10 % i årlige kostnader for Finnmarkss­ykehuset. Til sammenlign­ing har rapporten beregnet de årlige samfunnsme­ssige konsekvens­er ved flytting av sykehuset til Alta til 11 millioner kroner i året, tilsvarend­e 0,5 % av Finmarksyk­ehusets budsjett.

Allerede i 2010 slo en rekke legespesia­lister i Alta, Hammerfest og UNN fast at det ikke er plass for 3 akuttsykeh­us i Finnmark. De pekte også på det paradoksal­e at man risikerer å komme ut med et dårligere lokalt tilbud til våre fødende kvinner i hele Vest-finnmark, dersom man skulle vinne frem med kravet om egen fødeavdeli­ng i Alta (FD 17.03.2010).

Jeg vil nødig bidra til å forlenge en debatt i en sak som allerede er avgjort gjennom plassering av sykehuset i Hammerfest, men innspill av denne type er man nødt til å korrigere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway