Altaposten

Kudøgn på svartebørs­en

Rykter om at elveintere­ssenter selger kudøgn på svartebørs har ført til intern gransking.

- Av Magne Kveseth kveseth@altaposten.no

Det er ingen hemmelighe­t at folk som skal fiske laks opererer både med stråmenn på laksekortt­rekningen og «venner» i båten som betaler i dyre dommer for å få vann på flua i verdens beste lakseelv.

Mye mer før

– I tidligere tider var det mye slikt vennefiske betalt under bordet, mens dagens ordning hvor man må oppgi medfisker begrenser dette. Og for all del, det er ikke forbudt å ha folk med ved bålet langs elva, sier Hans Kristian Kjeldsberg, styreleder i ALI, Alta laksefiske­ri interessen­tskap.

Nytt av året er ryktene om at interessen­ter forsøker å selge kudøgn til utenbygdsb­oende personer og det til en høy pris. Av et infoskriv fra ALI til interessen­tene kan vi røpe disse to setningene:

«Vi i styret og administra­sjonen har hørt rykter om at enkelte «kudøgn» er forsøkt «solgt» til høy pris til personer utenfor Alta. Dette vil bli fulgt opp og er dette tilfelle vil det bli reagert kraftig på slik opptreden av interessen­tene.»

Ikke funnet synderne

– Ryktene om salg av kudøgn begynte å gå allerede i januar, men vedkommend­e som tipset oss har vaert utenlands så vi har ikke fått gått gjennom dette og funnet noe så langt. Det jeg kan si er at det er en utenfor interessen­tsystemet som kom med et håndfast tips, men så langt har vi ikke fått oversikt over omfang eller om det er bare løse rykter. Jeg kan si så mye som at vi har noe på gang og styret er enige om at vi må reagere strengt hvis dette er tilfelle. Og reaksjonen vil mest sannsynlig bli utelukkels­e for den det er snakk om. Problemet med slike påstander er at vi må kunne bevise det, sier Ali-styreleder­en.

Under bordet

Kjeldsberg er som de fleste andre i Interessen­tskapet godt kjent med at enkelte av kommunens innbyggere i tidligere tider har hatt med seg folk på fiske som har betalt godt, under bordet.

– Vi har ikke vakter på plass over alt hele tiden, så at dette kan forekomme også nå, det ser vi ikke bort fra, men hvis vi skal sette i verk noen form for sanksjoner mot dem som vi vet

har med seg folk, så må vi kunne bevise at de har fått penger for å ta folk med på fiske og det kan vaere vanskelig. Det er blitt mer komplisert å drive butikk på denne måten, fordi vi har reglene om oppføring av medfisker på kortene, sier Kjeldsberg til slutt. Før han legger til at det selvfølgel­ig ikke er forbudt å ha familie eller venner med seg rundt bålet når man har døgn i Altaelva.

 ??  ??
 ??  ?? SKAL UNDERSØKES: Hans Kristian Kjeldsberg, som er styreleder i ALI, sier de gransker en sak hvor en interessen­t er mistenkt for å selge sitt kudøgn til utenbygds boende til en høy pris. (Arkivfoto)
SKAL UNDERSØKES: Hans Kristian Kjeldsberg, som er styreleder i ALI, sier de gransker en sak hvor en interessen­t er mistenkt for å selge sitt kudøgn til utenbygds boende til en høy pris. (Arkivfoto)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway