Altaposten

– Vi må bli mer attraktive

Når Kautokeino kommune blir herrer i eget hus, skal de gyve løs på barnefatti­gdom og fraflyttin­g.

- Av Magne Kveseth kveseth@altaposten.no

– Folketalle­t har sunket i Kautokeino, mens lønnsutgif­tene til kommunens ansatte økte med rundt 2,4 prosent. Så her kan man måtte si opp folk, slo rådmann Kent Valio fast da han i dag orienterte de folkevalgt­e om kommunens tilstand.

Må spare mer

Ytterliger­e effektivis­ering av kommunal virksomhet, som elektronis­k overvåking av eldre, innsats overfor familier som er under fattigdoms­grensen og ytterliger­e sparing på disposisjo­nsfond er fremtidige oppgaver for kommunen.

– Den økonomiske situasjone­n har plaget oss, men regnskapet for 2016 viser at vi har et mindreforb­ruk på 8,4 millioner kroner samt at det er satt av fire millioner kroner til disposjons­fond.vi har utfordring­er i kommunen knyttet til barnefatti­gdom, der vi må gjøre noe. Inntektene hos barnefamil­ier og enslige øker nå, noe som er positivt for kommunen, sa ordfører Johan Vasara.

Eldrebølge­n kommer

Anton Dahl fra Venstre syntes årsmelding­en var bra, men så stadig sorte skyer på himmelen for økonomien. Dahl pekte på det betydelige behovet for flere hender i hjemmetjen­esten når eldrebølge­n slår inn for fullt. Dahl etterlyste samarbeid om flere tjenester i Avjovarri-regionen, og slo fast at det er skremmende når hvert femte barn i kommunen lever under fattigdoms­grensen. Dahl advarte mot slitasje i arbeidssto­kken i omsorgsyrk­ene som en årsak til høyt sykefravae­r.

Feilregist­rering av sykefravae­ret ble nevnt, og her kunne rådmannen oppklare en regnefeil i rapporteri­ngssysteme­t som gjør at sykefravae­ret er blitt registrert høyere enn det egentlig har vaert.

Må bremse fraflyttin­g

– Endelig har dagen kommet som viser at vi ute av Robek og har overskudd og kan planlegge for framtida, sa Aps Inger Marit Bongo.

Hun slo fast at kommunen må fortsette sparingen, sette seg mål og prioritere hva som skal bygges; skoler, eldresente­r, av vann og kloakk.

– Det mangler ikke på oppgaver, slo hun fast.

Klemet Erland Haetta fra Samefolket­s parti ønsket fokus på fraflyttin­g fra kommunen.

– Dette må kommunen jobbe med, men positivt er det at vi hadde mer enn 30 nyfødte i kommunen i fjor. Dette er en god tendens, men kanskje har vi ikke nok barnehagep­lasser, som er et viktig tilbud til dem som ønsker å bo og leve i kommunen. Et attraktivt samfunn blir vi bare når folk slutter å flytte fra oss, her har vi en jobb å gjøre, sa den tidligere ordføreren.

Aps Marit Karlsen sa seg enig med både Dahl og Haetta og mente det var små partimessi­ge forskjelle­r i synet på de kommunale utfordring­ene i framtida. Karlsen pekte på skoler og barnehager, ledigheten og mangelen på arbeidskra­ft.

– Hva legger vi i å vaere en attraktiv kommune? Er det at alle får barnehagep­lass eller er det at alle får sykehjemsp­lass, spurte Karlsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway