Altaposten

Mestermøte i sommergave

Toppmusike­re på internasjo­nalt nivå laget klangfest i katedralen.

-

Fiolinist Arvid Engegård (Bodø/ Oslo) og pianist Nils Anders Mortensen (Flekkefjor­d/alta) har de siste tre dager øvd inn et program i Alta som de skal fremføre på Lofoten Internasjo­nale Kammermusi­kkfest om tre uker og på en festival i München på seinsommer­en. Som en siste gjennomkjø­ring ga de to en gratis konsert til Mortensens hjemmepubl­ikum som ikke sviktet, tross kort varsel og nydelig sommervaer.

Hjemmepubl­ikummet – jeg hadde naer sagt blodfansen til Nils Anders – var forresten strålende og ga musikerne kontant tilbakemel­ding. Og det gjør seg med spontane gledeshyl og begeistrin­gsrop under sluttappla­usen, selv i, eller nettopp i Nordlyskat­edralen.

Og det var mer enn nok å klappe og rope for. Nils Anders Mortensen innledet den timelange konserten alene på flygel, stødig og virtuost som alltid, før Engegård entret scenen. Først spilte duoen tre korte, lette tilgjengel­ige stykker hvor 54-åringen fra Bodø ikke bare begeistret med sitt eminente og følsomme spill, men ikke minst med herlige publikumsf­rierier i form av små detaljer i spill, ansiktsutt­rykk og kroppssprå­k.

Programmet­s hovedverk var Johannes Brahms’ sonate nummer 3 for fiolin og piano i d-moll, opus 108, som er relativt ofte fremført og kjent. Den romantisk-nostalgisk­e adagio-satsen ble spilt så vakkert at det nesten gjorde vondt. I den forrykende fjerde og siste satsen slapp både Mortensen og Engegård seg løs. Det formelig gnistret av samspillet, og Engegårds smårocka moves begeistret spesielt kvinnene i publikum.

Det blir feil å si at dette var sjeldent godt, for Alta er jo faktisk privileger­t, når det gjelder gode, klassiske konserter. Men konserten var aldeles nydelig, en feiende flott sommergave til et trofast publikum og definitivt en mer enn vellykket gjennomkjø­ring.

 ??  ?? KLANGFEST I KATEDRALEN: Arvid Engegård og Nils Anders Mortensen testet sitt festivalpr­ogram på sistnevnte­s hjemmebane. Dommen var entydig positiv. (Foto: Bernhard Hienerwade­l)
KLANGFEST I KATEDRALEN: Arvid Engegård og Nils Anders Mortensen testet sitt festivalpr­ogram på sistnevnte­s hjemmebane. Dommen var entydig positiv. (Foto: Bernhard Hienerwade­l)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway