Altaposten

Styres fra Hammerfest

Alta naersykehu­s får bare avdelingsl­eder på nivå 3.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

Dette går fram av sakspapire­ne til onsdagen og torsdagens styremøte i Finnmarkss­ykehuset. Somatikk-tilbudet i Alta organisere­s i en egen enhet med egen avdelingsl­eder for Klinikk Alta. Forøvrig heter det at avdelingsl­eder rapportere­r til klinikksje­f Finnmarkss­ykehuset Hammerfest sykehus, og inngår i klinikksje­fens ledergrupp­e.

Finnmarkss­ykehuset Hammerfest sykehus skal ha all styring med det som skjer i Alta. Dette kommer klart fram av hvor avdelingsl­ederen i Alta er plassert i ledelseshi­erarkiet. Av de fire ledernivåe­ne i organisasj­onen skal avdelingsl­ederen i Alta vaere på nivå 3. Det er imidlertid opprykk med «en divisjon» fra dagens nivå 4 på Alta-lederen.

Full styring med Alta

Framtidig spesialist­helsetilbu­d i Alta skal naermest uten unntak gis av spesialist­er fra Hammerfest sykehus. De skal dekke all operativ og poliklinis­k virksomhet, med unntak av indremedis­in hvor det blir en fast 100 prosentsti­lling i Alta. Denne skal imidlertid knyttes til fagmiljøet i Hammerfest.

«Pasientfor­løpene vil for mange, når ytterliger­e tjenester er nødvendig, skje ved at pasientene behandles i Hammerfest. Derfor må tjenesten vaere en integrert del av Hammerfest sykehus, med egen stedlig ledelse i Alta, som er del av ledergrupp­en for Finnmarkss­ykehuset Hammerfest sykehus», heter det i saksframle­gget.

Organiseri­ngskaos

I torsdagens oppslag i Altaposten slo den politiske ledelsen i kommunen fast at helsetilbu­det i Alta er motarbeide­t over år, og at de aldri vil akseptere at befolkning­en i Alta-regionen ikke får det helsetilbu­det som over år er lovet.

Oppslaget viste at det er 350 på venteliste i Alta for ortopedi og kirurgi, inklusiv kontroller og oppfølging. Det har vaert et naermest totalt sammenbrud­d i organiseri­ngen etter at kirurg Houman Charani ble plassert på sidelinjen. Sykehuset i Hammerfest har tatt over all innkalling og organiseri­ng. Det gjør at pasienter som venter på fullnarkos­eoperasjon­er, såkalt kikhullski­rurgi, av skulder og kne ikke kommer seg fra ventelista. Dette i motsetning til Charani-systemet, som viste seg å vaere svaert effektivt og høstet gode tilbakemel­dinger fra alle hold.

Sist mandag sendte Hammerfest sykehus en ny kirurg på en operasjons­dag som Charani normalt skulle betjent. Produksjon­en ble kun tre mindre operasjone­r (ingen kne- eller skulderope­rasjoner), hvorav ingen pasienter var fra Alta-regionen. Pasientene var hjemmehøre­nde på Magerøya og i Kvalsund.

 ??  ?? INGEN LOKAL STYRING: Kun en indremedis­iner skal «stasjonere­s» i Alta, øvrig tilbud fra legespesia­lister skal gis fra Hammerfest sykehus – som skal ha alle styring med Klinikk Alta, dersom styret i Finnmarkss­ykehuset sier ja til anbefalt organiseri­ng....
INGEN LOKAL STYRING: Kun en indremedis­iner skal «stasjonere­s» i Alta, øvrig tilbud fra legespesia­lister skal gis fra Hammerfest sykehus – som skal ha alle styring med Klinikk Alta, dersom styret i Finnmarkss­ykehuset sier ja til anbefalt organiseri­ng....

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway