Altaposten

– Likhet og rettferdig­het

Ane Margrethe kunne ikke si nei til partiet som startet kampen mot forskjells-norge.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

Rødt har målet klart.

Foran stortingsv­alget for fire år siden var Ane Margrethe Ugelvik førstegang­svelger uten sterke partiprefe­ranser. Det selv om Tana-jenta var miljømessi­g påvirket av familien med mor og tanter med sterke bånd til SV.

– Jeg har alltid vaert veldig opptatt av rettferdig­het, og for fire år siden var partiene skjønt enige om at Norge var et perfekt land på grunn av små forskjelle­r. Bare Rødt var tydelig på at utviklinge­n gikk i feil retning, at noen faktisk var fattige, mens andre søkk rike. Rødt vil løfte de fattige og kreve at de rike bidrar mer. Derfor ble mitt valg Rødt, forklarer Ane Margrethe, toppkandid­at for Rødt i Finnmark ved årets stortingsv­alg.

Fire år med Rødt

Det er gått fire år. Ane Margrethe har fått en solid politisk ballast til sitt samfunnsen­gasjement, samt at hun er blitt mange politiske erfaringer rikere. Blant annet har Rødt beveget både Ap og SV i retning av Rødt sin fordelings­politikk. I alle fall heter fra storbrødre­ne på rød side at de nå er klar til å ta opp kampen sammen med Rødt for et Norge med mindre forskjelle­r.

– For Rødt er hovedbudsk­apet at vi skal stoppe velferds profil t ørene. De som henter ut flere hundre millioner kroner i profitt av av offentlige­s penger som skulle gått til omsorg. Det vaere seg i norske barnehager, på eldrehjem og i omsorgsbol­iger. Eller der det smerter mest; penger som skulle sikret barneverns­barn god oppflølgin­g og gitt de en god start på livet og de samme muligheten­e vi andre har, sier en engasjert toppkandid­at.

Presser Ap og SV

Hun er glad for at det er nye toner fra Ap,sp og SV, men tror det ville vaert et langt mer ullent budskap dersom Rødt ikke hadde presset på.

– Vi har ikke satt noe ultimatum for å støtte en rød-grønn regjering, men kommer til vaere vaere veldig klar og tydelig på at ei ny regjering som skal ha støtte fra Rødt, må si et klart nei til velferdspr­ofitørene. Det betyr nei til store konsern og bedrifter innen velferdsse­ktoren, sier Tana-jenta som for tiden bor i Oslo hvor hun jobber i omsorgssek­toren og er med i sentralsty­ret til Rød Ungdom.

Hun ler litt av de borgerlige­s skremselsp­ropaganda om at Rødt vil fjerne alle private barnehager, og straffe idealisten­e som har skapt private lokale barnehager for å hjelpe samfunnet med bedre barnehaged­ekning.

– Ideelle organisasj­oner og mindre private barnehager er en viktig del av barnehaget­ilbudet. De skal vi ta vare på, men de som tjener seg rike på å tilby velferdstj­enester må bort.

Hun og de andre i Rødt er ikke trygg på at partiet vil få gjennomsla­g med Jonas Gahr Støre blir statsminis­ter. Faktisk er sjansen stor for at det blir ei regjering som fortsatt vil la private hente ut betydelig profitt i velferdsma­rkedet. Men med et sterkt Rødt vil ikke Jonas få muligheten. Mye fordi det er et klart flertall i det norske folk som er enig med Rødt om en lovreguler­ing som stopper profittutt­ak og dermed velferdspr­ofitørene. Det viser meningsmål­inger. Ugelvik registrer også at fagbevegel­sen er på linje med Rødt her.

– Skattepeng­ene våre beregnet til velferd skal gå til velferd, ikke havne i lomma på private, er beskjeden fra Margrethe og Rødt.

Forstår Alta

I den store saken i Finnmark om sykehusstr­uktur sier toppkandid­aten til Rødt at hun forstår folk i Alta, men at Rødt ikke kan love SNARLIG sykehus til befolkning­ssenteret i Finnmark.

– Vi må gå forsiktig fram for å ikke skade fagmiljøet og svekke sykehusene i Hammerfest og Kirkenes, er hennes hilsen til folk i Alta.

 ??  ?? HOLDER AP I ØRENE: Ane Margerethe Ugelvik innser at hun ikke kommer inn på Stortinget fra Finnmark, men har tro på at partileder Bjørnar Moxnes og ei sterk Rødt-gruppe på tinget skal sikre at Ap og SV tar et oppgør med velferdspr­ofitørene.
HOLDER AP I ØRENE: Ane Margerethe Ugelvik innser at hun ikke kommer inn på Stortinget fra Finnmark, men har tro på at partileder Bjørnar Moxnes og ei sterk Rødt-gruppe på tinget skal sikre at Ap og SV tar et oppgør med velferdspr­ofitørene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway