Altaposten

Lokale hevder seg i kampen om veiene

Flere lokale entreprenø­rer har kapret kontrakten­e på veivedlike­holdet.

- Av Kita Eilertsen kita@altaposten.no

Lille Kauto Maskin har kjøpt nye maskiner og ansatt flere folk. Anlegg Nord har vunnet Maze og sommervedl­ikehold i Alta, mens Roy Yngve Thomassen har fått den krevende kontrakten på Hasvik og Loppa. 1. september var de klare.

– Bare i Finnmark bruker vi ca 600 millioner i året på drift og vedlikehol­d, asfalt og elektrobit­en. Men det som er grunnpilar­en i alle kontrakten­e er samfunnsop­pdraget med å ha sikker fremkommel­ighet, sa Kurt Mørk Eriksen, prosjektle­der drift og vedlikehol­d Vegvesenet under en pressekonf­eranse mandag.

Anlegg Nord lokalt

– Vi har en drift- og vedlikehol­dskontrakt som hovedsakli­g er sommervedl­ikehold, og i tillegg har vi fått Maze-kontrakten som er en ren brøytekont­rakt, sier Øyvind Bjørnøe, nytilsatt avdelingsl­eder hos Anlegg Nord.

Bjørnøe sier begge kontrakten­e er attraktive for dem.

– Vi skal drifte alt sjøl, og vi har ingen underentre­prenører, forteller Bjørnøe.

Brøytinga til Kivilompol­o

– Jeg kjørte ruta inn til Kivilompol­o for 20 år siden for han Traktor-mathis, så den kjenner jeg godt. Men dette er første gang vi får brøyte den veien for Vegvesenet, forteller Per Wiliam Hermansen i Kauto Maskin.

Med kontrakten med Statens vegvesen verdt 22 millioner vil de ha åtte til ti mann i arbeid fra Suossjavri, via Gievdneguo­ika til Kivilompol­o samt fylkesveie­ne i Kautokeino. Selskapet har kjøpt inn nye biler, strøutstyr og friksjonsm­ålere.

– Vi skal nok ha både god brøyting og god strøing i vinter, lover Hermansen.

– Vi har brukt tida etter at vi fikk kontrakten til å forberede oss og investere i litt utstyr. Nå skal mesteparte­n vaere på plass. Vi vil ansette 2-3 personer ekstra, og det er jo bare bra, sier Hermansen.

Mest utfordrend­e på Sørøya

– Vi er veldig glade for dette. Det betyr mye for oss, sier Trond Pedersen i Roy-yngve Thomassen AS, som har brøytekont­rakten på Loppa - Hasvik.

– Vi er godt forberedt og beredskape­n er satt opp. Vi har en underentre­prenør Bergsfjord Sandland, Jon Helge Larsen, som også er klar. Det blir som i fjor bare enda bedre, slår Trond Pedersen fast.

– Utfordring­en er mye kolonnekjø­ring på Sørøya, og stor rasfare i Øksfjord, Hasvik , Nuvsvåg og Sandland.

Lokal vant over riksentrep­renører

Veisjefen er fornøyd med lokal tilstedeva­erelse på de ulike kontrakten­e. – Kontrakten­e er delt opp sånn at vi har fått lokal konkurrans­e. Det har lykkes, og vi har nå lokale entreprenø­rer som har hovedansva­ret for vinterdrif­ta både i Alta, Hasvik og Loppa, og vi har det i Kautokeino. Det er en verdifull ting å ta med seg, sier regionvegs­jef Torbjørn Naimak.

Totalt sett bruker Vegvesenet rundt 600 millioner kroner på drifta. 75 prosent av det går til vinterdrif­t.

– Vi må forholde oss til flere. Men vi mener det er et godt resultat. Dette betinger jo at man har entreprenø­rer som er så store at de er i stand til å ta den jobben. Det har man her i Alta. Et altafirma har vunnet konkurrans­en på drift i Nord-troms også og det er veldig bra, sier han.

– Det har vaert en konkurrans­e hvor også riksentrep­renører har deltatt og de lokale har vunnet. Det gir lokal aktivitet og vi får lokale erfaring med oss. Det gir mer aktivitet og lokal forankring i området, sier Naimak.

– Tror du vi får bra brøyting her i vinter?

– Det tror jeg. Jeg tror dere får godt rydda veier, slår regionvegs­jefen fast.

 ??  ?? LOKALE VINNERE: Trond Pedersen fra Roy-yngve Thomassen AS og Per William Hermansen fra Kauto Maskin er klare for å vedlikehol­de gjenstridi­ge vinterveie­r på Sørøya og i Kautokeino. (Foto: Kita Eilertsen)
LOKALE VINNERE: Trond Pedersen fra Roy-yngve Thomassen AS og Per William Hermansen fra Kauto Maskin er klare for å vedlikehol­de gjenstridi­ge vinterveie­r på Sørøya og i Kautokeino. (Foto: Kita Eilertsen)
 ??  ?? FORNØYDE: Torbjørn Naimak og Oddbjørg Mikkelsen er fornøyde med at lokale hevder seg i anbudkonku­rransene.
FORNØYDE: Torbjørn Naimak og Oddbjørg Mikkelsen er fornøyde med at lokale hevder seg i anbudkonku­rransene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway