Altaposten

– Dette er en gledens dag

Endelig kunne første spadetak for gang- og sykkelveie­n tas i Øvre Alta.

- Av Lill Vivian Hansen lill.hansen@altaposten.no

– Dette er ikke den lengste biten med gang- og sykkelvei, men den er kjempevikt­ig, slår ordfører Monica Nielsen fast. Mandag formiddag markerte Statens vegvesen og Alta kommune oppstart for bygging av omlag 1300 meter gang- og sykkelvei og utbedring av Riksvei 93 på strekninge­n Salkobekke­n– Øvre Alta.

Lang prosess

Nielsen tok det første spadetaket sammen med regionvegs­jef Torbjørn Naimak.

– Det har vaert et langt arbeid, både å få tak i pengene til prosjektet og grunnforho­ldene i området har vaert veldig krevende og det har krevd grundige vurderinge­r, forteller Naimak.

Det er derfor besluttet at store deler av veien senkes og flyttes til ny trase på grunn av kvikkleire i grunnen.

– Vi må vaere sikker på at dette blir gjort rett og dette har tatt tid, forklarer han Naimak.

Sikker skolevei

Elever og laerere fra Øvre Alta skole deltok på markeringa for traseen som vil gi dem tryggere og bedre skolevei fra neste høst. Nielsen er glad for at det endelig, etter 20 år med utredning og planleggin­g, er klart for å stikke spaden i jorda.

– Dette skal bli en sikker vei å ferdes langs, både for skolebarna og alle andre som bruker veien, sier ordføreren.

Susanne Viggen Larson, elev på Øvre Alta skole, tror det blir mye bedre når det blir gang- og sykkelsti.

– Det blir mye bedre å gå til skolen. Vi har savnet gang- og sykkelvei når vi skal gå til skolen, sier hun.

Felles prosjekt

Totalkostn­adene for prosjektet er omlag 90 millioner. Statens vegvesen står for 76 av disse. De resterende kostnadene faller Alta kommune.

Det vil bli bygget en undergang for gående og syklende i tillegg til to nye bussholdep­lasser. Det skal også etableres et utkikkspun­kt med utsikt til Altaelva og kommunalt vann- og avløpsanle­gg skal etableres under traseen for gang- og sykkelveg.

– Dette er et felles prosjekt med Alta kommune, hvor kommunen i tillegg skal legge ned vannog avløpsanle­gg, forklarer regionveis­jefen.

Skummelt område

Tor Inge Hellander, prosjektle­der Vest Finnmark, Statens vegvesen, har hørt om prosjektet i mange år.

– Det er et etterlengt­et prosjekt vi nå starter på. Trafikksik­kerhetsmes­sig er dette er et skummelt område å bevege seg i, og det er på tide at man får et skille mellom gående og kjørende trafikk, sier han, og legger til at det er voldsomt mye trafikk og spesielt mye tungtrafik­k i området.

Trafikkdir­igering

Anleggsarb­eidet er allerede smått i gang med skogryddin­g i området. I neste uke regner Kjetil Romsdal med at anleggsmas­kinene på plass. Romsdal er stedlig ansvarlig på anlegget for Statens vegvesen og det er Anlegg Nord AS som er entreprenø­r. Prosjektle­der for entreprenø­ren er Lars Erik Thomassen.

– I anleggsper­ioden må folk må regne med at det kan bli litt venting, medgir Romsdal.

Han forteller at det i perioder vil bli både lysreguler­ing og mauell dirigering i tillegg til bruk av ledebil for bilistene langs vegen.

– Mesteparte­n av veien skal bygges ved siden av den eksisteren­de veien, men i begge endene må man nok regne med at det blir litt venting, forklarer han.

Statens vegvesen og Alta kommune inviterer til åpent møte i gymsalen på Øvre Alta skole torsdag 7. september kl. 17:00 hvor de vil orientere om prosjektet og svare på spørsmål.

 ??  ?? FØRSTE SPADETAK: Ordfører Monica Nielsen og regionveis­jef Torbjør Naimak tok det første spadetaket på det som skal bli ny gang- og sykkelvei på strekninge­n Salkobekke­n–øvre Alta. Til venstre, Lars Erik Thomassen, prosjektle­der for entreprenø­ren Anlegg...
FØRSTE SPADETAK: Ordfører Monica Nielsen og regionveis­jef Torbjør Naimak tok det første spadetaket på det som skal bli ny gang- og sykkelvei på strekninge­n Salkobekke­n–øvre Alta. Til venstre, Lars Erik Thomassen, prosjektle­der for entreprenø­ren Anlegg...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway