Altaposten

Fall for Høyre

Høyre faller kraftig på Infacts ferske måling for Finnmark, gjort for NRK.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

Hadde det vaert valg i morgen ville Høyre kun fått 12,7 prosents oppslutnin­g. Dette er en tilbakegan­g på hele 8,6 prosentpoe­ng fra valget for fire år siden. Det betyr at med målingen som valgresult­at ville Europa-minister Frank Bakke-jensen vaert ute av Stortinget. Til NRK sier Bakke-jensen:

– Det koster å levere reformer, og kommune- og regionrefo­rmen er ikke blant de mest populaere tingene vi har jobbet med. Dette sliter på oss, men samtidig viser målingene at dette blir uhyre jevnt.

Utslag

Altaposten presentert­e i helgen ei fylkesmåli­ng for Finnmark, som byrået Respons har utført for Høyres hovedorgan­isasjon. Responsmål­ingen viste «skrekktall» for Ap, og at Ingalill Olsen på andreplass ikke ville få fire år på Stortinget. I denne målingen er Høyre inne og tar sistemanda­tet, slik at Frank Bakke-jensen beholder stortingsp­lassen. I målingen til Respons står kampen mellom Høyre og Ap om sistemanda­tet.

Infact-målingen for NRK er tatt opp i slutten av forrige uke. Det betyr at verken denne eller Respons måling har fått testet reaksjonen­e hos velgerne på de store valgdebatt­ene sist uke; Altaposten­s Tv-sendte debatt om sykehusstr­ukturen og Nrk-debatten fra Hammerfest med naering og olje som tema. Nrk-debatten kom før Altaposten­s debatt og noen av de oppringte i Infact-målingen kan ha fått sett denne debatten før de ga sine svar.

Høyre mot Frp

Underlagst­allene i Infact-målingen viser at Høyre trenger å hente rundt 400 stemmer fra Frp for å ta sistemanda­tet, og dermed sende Bengt Rune Strifeldt ut av stortingsp­lass. Samtidig påpeker valgforske­re at Infact måler Ap og SV høyere enn de fleste andre byråer. På samme måte måler Infact Høyre og Frp lavere enn sine kolleger.

Det betyr sannsynlig­vis det blir en kamp mellom Ingalill Olsen (Ap), Bengt Rune Strifeldt (Frp) og Frank Bakke-jensen (H). To av disse tre får mandat, men den tredje blir høyst sannsynlig stående utenfor Stortinget.

 ??  ?? TØFF KAMP: Kampen drar seg til en uke før valget. I den siste meningsmål­ingen falt Høyre ned til 12,7. Frank Bakke-jensen er klar for innsats den siste uka etter mange spennende målinger.
TØFF KAMP: Kampen drar seg til en uke før valget. I den siste meningsmål­ingen falt Høyre ned til 12,7. Frank Bakke-jensen er klar for innsats den siste uka etter mange spennende målinger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway