Altaposten

To fluer i et smekk

-

Det er to etterlengt­ede prosjekter som nå får grønt lys i Kautokeino, i grevens tid før valgkampen avsluttes.

Realiserin­gen av nytt Beaivvas Sami Theater og ny Samisk videregåen­de skole og reindrifts­skole er ubetingete gladnyhete­r – og ingenting er bedre enn at man finner fellesløsn­inger som fungerer og kan forsere utbygginge­n på grunn av at prislappen blir lavere.

Eu-minister Frank Bakke-jensen har allerede vaert i Kautokeino i valgkampen. Da hadde han ikke med seg den endelige beskjeden, men i den raskt inkalte pressekonf­eransen i formiddag var det liten grunn til å tvile på hva som skjulte seg bak brede smil. Med god grunn.

For regjerings­partiene er det en fjaer i hatten at de nå klarer å lande de to statlige prosjekten­e, og det er selvfølgel­ig heller ikke noe minus for rektor og Høyre-poltiker Ellen Inga O. Haetta at denne saken fant sin løsning. Vi kan ikke se for oss at noen har interesse av å stikker kjepper i hjulene, uavhengig av valgresult­at. Den lille skepsisen til samlokalis­ering er forlengst ryddet av veien. Vi tror for vår del det kan vaere en gjensidig berikelse med dette naboskapet, forutsatt at man klarer å finne gode løsninger for areal. Det er selvfølgel­ig også et poeng at man ikke bremser ned farta, men klarer å komme i havn med bygget raskt.

For Beaivvas er dette svaert vikig. De har lenge levd under kummerlige forhold, som ikke er et nasjonalt teater verdig. Nå kan man omsider se for seg at ansatte og publikum får de fasilitete­ne de fortjener. For Kautokeino betyr disse prosjekten­e mye, men dette blir også et regionalt og nasjonalt steg framover. Noen har faktisk benyttet tregheten til å mene at teateret burde flyttes, eksempelvi­s til Tromsø. Det hadde vaert et helt feil signal og nå kan det avvises på direkten.

Videregåen­de i Karasjok fikk nylig en flott oppgraderi­ng, så da var det på høy tid at den andre statlige videregåen­de skolen i Kautokeino får et ansiktsløf­t. Et fremtidsre­ttet, nytt bygg vil vaere en inspirasjo­n for alle, enten det er laerere, elever eller ledelse – og samisk utdanning som sådan.

Valgkamp eller ei. Vi må glede oss over løfter som innfris, selv om noen vegrer seg mot valgflesk. Akkurat i dette tilfellet er det lovnader som blir fulgt, uansett regime. Det er verdt å gratulere Kautokeino-samfunnet med dagen!

 ??  ??
 ?? Rolf Edmund Lund Ansvarlig redaktør ??
Rolf Edmund Lund Ansvarlig redaktør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway