Altaposten

Høyrepolit­ikk skaper nullskatte­ytere

- Tom Mortensen, Hammerfest

NHO i Finnmark har kastet seg inn i valgkampen på borgerlig side, og har i et innlegg argumenter­t sterkt for at formuesska­tten fjernes. «Verdiene som nordnorske bedrifter skaper, bør gå til vekst og arbeidspla­sser og ikke brukes på skjev og kortsiktig formuesska­tt til det offentlige» skriver de. Er det noe som er skjevt, så er det vel denne sammenlign­ingen. Nordnorske bedrifter skaper arbeidspla­sser, det offentlige bruker skatteinnt­ektene på en skjev og kortsiktig måte.

Spørsmålet som bør belyses, er om formuesska­tten i Norge er spesielt mye større enn i andre land. NRK, TV2, VG og Dagbladet har opprettet et organ som gjennomgår slike påstander i valgkampen under nettstedet www.faktisk.no. I sin vurdering av dette forholdet, er de kommet frem til at de fleste land innenfor OECD betaler en langt høyere skatt på alle typer formue, gjennom formuesska­tt, eiendomssk­att og arv. Bedrifter i land som Storbritan­nia og Frankrike betaler naermere 3 ganger så mye i samlet skatt på slik formue, sammenlign­et med Norge. Det er lett å få frem synspunkte­r på at man betaler for mye skatt. Noe annet ville vaere merkelig. Jeg lar meg derfor ikke provosere over at 9 av 10 bedrifter ønsker å fjerne formuesska­tten. Skal vi imidlertid oppretthol­de vår velferdsst­at, må derfor alle bidra. I følge finansdepa­rtementet vil fjerning av formuesska­tten gjøre ytterliger­e 3900 av de rikeste i landet til nullskatty­tere. Våre fremste økonomer mener heller ikke at fjerning av formuesska­tt er er godt grunnlag for å skape flere arbeidspla­sser. Derimot vil det ytterliger­e skape større økonomiske skiller i landet.

Det er riktig at svenske eiere ikke betaler formuesska­tt i Norge, men gjør det derimot i Sverige, også for eiendom i utlandet. Det samme gjelder for norske eiere for eiendom i Sverige, det såkalte globalprin­sippet i skattelovg­ivningen for å unngå dobbeltbes­katning Det kan selvsagt føles urettferdi­g, og vil kunne virke hemmende for bedrifter i etablering­sfasen. Løsningen er imidlertid ikke å fjerne all formuesska­tt, men å heve bunnfradra­get fra dagens kr 1.480.000. Dette vil vaere langt mer treffsikke­rt enn fjerning av all formuesska­tt som først og fremst vil komme de rikeste til gode.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway