Altaposten

161 laerlinger i jobb

- Torbjørn Naimak Regionvegs­jef Statens vegvesen

Statens vegvesen har fått kritikk for at vi ikke har laerlinger i nord, blant annet fra fylkesråde­n for utdanning i Nordland. Det er stor aktivitet på vegene om dagen, med asfalterin­g, utbedrings­tiltak og bygging av helt nye veger og bruer. Med så mange fagarbeide­re i sving, kan det høres rart ut at Statens vegvesen i Nord-norge ikke har noen laerlinger. Hovedforkl­aringen er imidlertid enkel. Statens vegvesen utfører oppdrag på vegne av staten og fylkeskomm­unene. Alle disse oppdragene, fra milliardut­byggingene til den den minste vedlikehol­dskontrakt, tildeles private entreprenø­rer etter offentlig konkurrans­e. Det er disse bedriftene som har ansatte fagarbeide­re innen byggog anleggstek­nikk og elektro, inkludert anleggsmas­kinførere, mekanikere, asfalt- og betongfaga­rbeidere.

Opptelling­en vi har gjort nå i høst viser at totalt 113 laerlinger er knyttet til veg- og anleggskon­traktene våre i Nord-norge. Antakelig enda flere, ettersom det kan vaere underlever­andører vi ikke har registrert, samt flere laerlinger som får opplaering i bedrifter som jobber både for Statens vegvesen og andre.

Laerlingen­e er med på å bygge E6 på Helgeland og Alta, vegkryss i Harstad, bru i Bjarkøy og over Bøkfjorden, tunneler gjennom Tjernfjell­et, Sørkjosfje­llet og i Bodø. De er på brøytebil i Nordkapp og sørger for at lyskryssen­e i Salten og tunnel-elektronik­ken i Sørreisa virker – bare for å nevne noen av prosjekten­e. I tillegg til de som jobber knyttet til vegkontrak­tene, kommer 48 laerlinger innen maritime fag som jobber på ferjene i Nordland.

Totalt er det altså 161 unge som får sin fagutdanni­ng på prosjekter Statens vegvesen har ansvaret for. Mange entreprenø­rer gjør en formidabel jobb med å ta imot og laere opp nye fagarbeide­re, men det er også områder der vi har mer å hente. Statens vegvesen har hittil satset på insitament­ordninger som gir tilskudd til bedrifter som tar inn laerlinger, noe som har fungert som gulrot. Fylkeskomm­une i Nordland og Finnmark stiller i tillegg krav om laerlinger for bedrifter som skal ha oppdrag for dem. Staten har varslet strengere krav til sine virksomhet­er, noe Statens vegvesen er positiv til. Samtidig er det utfordrend­e å formulere konkrete krav som ikke er i strid med konkurrans­ereglene. Vi ønsker heller ikke regler som innebaerer at små, lokale bedrifter er utelukket fra oppdrag på grunn av uforholdsm­essige dokumentas­jonskrav eller at de ikke har tilgang på laerlinger. Når det gjelder vår egen virksomhet, vil vi ta inn laerlinger på kontor- og laboratori­efag. Statens vegvesen har laerlinger på Ikt-fag, men ikke regionalt. Vil vi se på muligheten for at statlige etater kan gå sammen om å laerlingeo­rdninger, slik at vi kan bidra bedre til slik utdanning i Nord-norge.

Statens vegvesen kan også bli flinkere til å synliggjør­e betydninge­n av å ha dyktige fagarbeide­re på vegene. Når det gjelder høyere utdanning, er det totalt 40-50 ingeniørst­udenter som har sommerjobb eller skriver bachelor- eller masteroppg­aver i samarbeid med Statens vegvesen Region nord. I karriereba­rometeret der ingeniørst­udenter rangerer attraktive arbeidsgiv­ere har Statens vegvesen rykket opp fra 51. til 13. plass det siste året.

Men yrkesfagen­e er like viktige for Statens vegvesen, selv om disse faggruppen­e er ansatt i private bedrifter og ikke i staten. Stortinget har nettopp vedtatt Nasjonal transportp­lan for de tolv neste årene, som innebaerer fortsatt stor anleggsakt­ivitet i nord. Det trengs stor innsats innen vedlikehol­d, og vi utvikler «smarte veger» som krever stadig mer kompetanse. Alt dette innebaerer at det blir mange spennende jobber på vegene i Nord-norge i framtida, for engasjerte folk med utdanning på ulikt nivå. Vi skal gjøre vårt for å bidra til å kvalifiser­e ungdom fra vår landsdel til å ta utfordring­ene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway