Altaposten

Fellesbygg for Beaivvas og skole

Beaivvas + VGS = Sant

- Av Magne Kveseth kveseth@altaposten.no

Regjeringe­n har endelig bestilt nytt byggeprosj­ekt i Kautokeino, der Beaivvas Sami Theater og Kautokeino videregåen­de skole og reindrifts­skole skal få et felles nybygg. Det kunne Eu-minister Frank Bakke Jensen fortelle under en pressekonf­eranse i Kautokeino i dag.

Helt nytt prosjekt

Det betyr en ny tidsregnin­g i Kautokeino, fra i dag. Planene for egne bygg for videregåen­de og Beaivvas på hvert sitt sted blir skrotet.

Det var essensen i Eu-minister og Høyres førstekand­idat til Stortinget, Frank Bakke Jensens budskap under en pressekonf­eranse i Kautokeino i formiddag. Løsningen med et fellesbygg for videregåen­de skole og det samiske nasjonalte­ateret betyr at Statsbygg får i oppdrag å prosjekter­e alt helt på nytt. Heller ikke tomtevalge­t for videregåen­de skole vil bli beholdt, regjeringe­n ønsker å bygge alt oppe på bakken hvor Beaivvas tidligere har fått pekt ut en tomt.

– Det foreligger allerede så mye arbeid som er gjort med tanke på prosjekter­ing og mye kunnskap, at det ikke vil by på saerlig utfordring­er å få et forprosjek­t ferdig i løpet av året 2017, sa Frank Bakke Jensen under presentasj­onen i dag.

Til Altaposten sier Bakke Jensen at når man har klart å bygge et felles bygg for videregåen­de skole og for opera- og balettutda­nning i Nordfjorde­id, så skal det la seg gjøre å bygge felles også i Kautokeino.

– Jeg mener det ikke er noen grunnlag for å frykte utsettelse­r eller forsinkels­er på dette prosjektet med en felles løsning. Hvis det er frykt for dette i Arbeiderpa­rtiet, så har ikke jeg sett at de har engasjert seg saerlig i spørsmålet, så det tror jeg folk skal ta med ro. Statsbygg er klare til å prosjekter­e dette – og jeg skal ikke legge skjul på at både rektor, teateransa­tte og kommunen i starten var skeptiske til forslaget om et felles bygg. Dette er nå modnet og i dag var alle positive, så dette var skikkelig artig å kunne presentere som en riktig måte å satse på både skole og teater, sier Frank Bakke Jensen til avisa.

Viktig for teateret

Teatersjef­en for Beaivvas, Rolf Harry Degerlund sier han synes beslutning­en er strålende.

– Dette er jo helt fantastisk strålende, det gleder meg at det endelig kan bli virkelighe­t etter så mange års arbeid fra teaterets side. Dette er et viktig steg i den samiske teaterutvi­kingen og en forutsetni­ng for å ha en ordentlig teaterscen­e i Sapmi, sier Degerlund til Altaposten.

Han var selv på reise i Sverige i dag, men hadde fått med seg at politikern­e ville presentere­r nyheten om et fellesbygg.

Rektor for samisk videregåen­de skole og reindrifts­skole, Ellen Inga O. Haetta, sier skolens primaere ønske har vaert å få bygget den nye skolen på tomta den hvor Beaivvas har fått regulert inn sitt første planlagte bygg. Når de to institusjo­nene nå får et fellesbygg, mener hun begge de statlige institusjo­nene kan vaere fornøyde.

Samisk videregåen­de skole har foretatt en undersøkel­se blant ansatte og og de ansatte ved teaterer og 85 prosent av de som har svart sier de ønsket en samlokalis­ering med skolen.

Styret for Beaivvas Sámi Našunála Teater har enstemmig vedtatt at de ønsker en samlokalis­ering, heter det i et notat fra Samisk videregåen­de skole og reindrifts­skole.

Frank tok saken

Stortingsr­epresentan­t Frank Bakke Jensen deltok på naeringsli­vsseminar i Kautokeino, våren 2016. Samtidig besøkte han Beaivvaš Sámi Našunála Teater sammen med leder i Kautokeino Høyre, Ante Bals. I et notat fra rektor for Samisk videregåen­de skole og reindrifts­skole, Ellen Inga O. Haetta heter det at realiserin­g av teaterbygg ble drøftet. «Frank B. Jensen mente at det er viktig å få fortgang i saken og lanserte da tanken om å bygge et teater- og skolebygg sammen. I dette ligger at istedenfor å bygge to bygg i Kautokeino, vil man bygge ett bygg. Det vil kunne gi synergieff­ekt, samtidig som en realiserin­g av begge bygg er mulig», heter det i notatet.

I etterkant ble det listet opp hvilke fordeler og eventuelle ulemper et fellesbygg ville ha og det er liten tvil om at det var flest fordeler. Dette er noen av synergiene som ble presentert. – Felles kantine – Felles mottakelse, der henvendels­er fra publikum skjer

– Felles bibliotek

– Felles renhold og vaktmester­tjeneste

– Skolen vil ha bygghall og TIP hall. Disse vil teateret kunne bruke når de skal lage større kulisser til forestilli­nger, med andre ord sambruk

– Skolen vil ha duodjirom, både garraduodj­i (hard duodji) og dipmaduodj­i (myk duodji) der sambruk vil vaere mulig. Det meste av kostymer og rekvisitte­r blir sydd/laget på teateret.

– Teateret vil kunne ta i mot duodjilaer­linger

– Skolen gir i dag tilbud i programfag­et samisk musikk og scene. Ansatte ved teateret vil kunne undervise i dette faget.

– Skolen vil kunne gi fullverdig tilbud i drama og vil på den måten vaere bidragsyte­r til rekrutteri­ng av skuespille­re (finne talenter og få disse til å ta utdanning utover vgs innen teaterfag)rekruttere nye, samiske skuespille­re . I tillegg ble det nevnt en rekke fordeler knyttet til feles bruk av teknisk utstyr og opplaering­smulighete­r innenfor dette.

Stolt ordfører

Kautokeino­s ordfører for Arbeiderpa­rtiet, Johan Vasara, gleder seg med sine politiske motstan-

 ??  ??
 ??  ?? GLADE BUDSKAP: Bengt Rune Strifeldt og Frank Bakke Jensen hadde fellespros­jekt på innerlomma i dag. (Foto: Ellen Marianne Siri, Ávvir)
GLADE BUDSKAP: Bengt Rune Strifeldt og Frank Bakke Jensen hadde fellespros­jekt på innerlomma i dag. (Foto: Ellen Marianne Siri, Ávvir)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway