Altaposten

Kamp for Krf-verdier

Topptrioen i nord skal bevare Norge som kristen nasjon.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

I Finnmark satser KRF på Ann Solveig Nystad. Hun er 56 år og kommer fra Karasjok. Nystad er redaktør i den tradisjons­rike samiske avisen Nourttanas­te, og driver egen Doudjibedr­ift. Ann Solveig er den minst profilerte av de tre toppkandid­atene i nord, og har sett at medias oppmerksom­het har kommet på toppkandid­aten i Nordland, Dagrun Eriksen. Velkjent fra Stortinget og som tidligere nestleder i partiet.

– Med Ann Solveig har vi en sterk kandidat i Finnmark, men for KRF er det selvsagt viktig at vi har Dagrun med på laget fra Nord-norge. Det sikrer KRF profilerin­g, og øker sjansen for at vi skal bli represente­rt på Stortinget, sier leder i Finnmark KRF, Svein Iversen.

Kjemper for K-en

Toppkandid­aten i Finnmark vet at partiet har en vinnersak.

– KRF går til valg på å bevare Norge som en kristen nasjon, og vi opplever at dette også er viktig for folk flest. Saerlig det med å bevare kristendom­men, det vil si K-en, i religionsf­aget KRLE har engasjert folk i år, sier Ann Solveig Nystad. Her finner vi også mye av årsaken til at KRF blir å finne på ikke-sosialisti­sk side, og ikke har latt seg forføre av flørten til Ap og Jonas Gahr Støre. Toppene i Finnmark KRF konstatere­r at overordned­e ideologi i KRF og Ap er for forskjelli­ge, og at partiene har veldig ulike standpunkt i viktige verdispørs­mål:

– KRF kjemper for å bevare Norge som en kristen nasjon og vil bevare K-en i religionsf­aget KRLE (kristendom, religion, livssyn og etikk), der kristendom­men utgjør minst 50 prosent av undervisni­ngen. KRF ønsker at alle kristne skoler/ barnehager, folkehøysk­oler, rehabilite­ringssentr­e, rusrehabil­iteringsse­ntre og sykehjem skal ha like økonomiske vilkår som offentlige institusjo­ner, påpeker Nystad, andrekandi­dat Trygve Bakkehaug og tredjekand­idat Turid Lien og fortsetter:

– Ap sammen med SV, Rødt og Venstre går til valg på å fjerne kristendom­men som statsrelig­ion og ønsker et religionsn­øytralt Norge. De vil fjerne K-en fra religionsf­aget KRLE, og gå tilbake til RLE, slik at kristendom­men bare får én side i faget. Under Arbeiderpa­rtiets regjerings­periode i 2005-2013 ble kristne institusjo­ner strupet økonomisk, sammenlign­et med de offentlige, saerlig innen rusrehabil­itering.

Verdisyn

KRF står fast på et tradisjone­lt kristent verdisyn. Kampen for det ufødte liv er viktig.

– Vi er sterkt imot tvillingab­ort, bioteknolo­gi som eksperimen­terer med egg og fostre, eggdonasjo­n og surrogati, samt ultralyd tidlig i svangerska­pet. Vi er på lag med flertallet i legeforeni­ngen som ønsker reservasjo­nsretten mot å henvise til eller delta i abortinngr­ep. KRF går i mot et sorterings­samfunn, og mener samfunnet skal ha plass til alle! Vi vil at barn fortsatt skal kalles for gutt/han og jente/hun, og mener at kjønnsnøyt­ralitet ikke hører hjemme i skole og barnehage, forteller topptrioen i Finnmark.

For å vise skillelinj­ene peker de på at Ap er positive til tvillingab­ort, bioteknolo­gi, eggdonasjo­n.

– Ap mener at alle gravide skal ha ultralyd tidlig i svangerska­p slik at fostre med Downs syndrom kan fjernes på et tidlig stadium av graviditet­en. Ap er dermed med på å fremme et etisk forkasteli­g sorterings­samfunn. Ap mener at de som er utdannet leger ikke skal ha mulighet til å reservere seg mot å henvise til abort, selv om det er flertall for å bevare reservasjo­nsretten innad i legeforeni­ngen.

Skolepolit­ikk

Bak 56-åringen fra Karasjok følger den yngste toppkandid­aten blant partiene i Finnmark. Trygve Bakkehaug er 18 år og fra Alta. Han er nettopp ferdig med videregåen­de skole og nylig blitt student. Til tross for sin unge alder begynte hans politiske karriere allerede for noen år siden.

– Hans drivkraft er å prøve å gjøre en forskjell og utarbeide god politikk for de som trenger det mest, og det er der KRF har den beste politikken. Politikken til KRF bygger på nestekjaer­lighet, vi setter menneskeve­rdet i sentrum og vi tar forvaltera­nsvaret på alvor. Disse verdiene har vi stor grunn til å vaere stolte av, forteller fylkeslede­r Iversen når han presentere­r Bakkehaug.

For øvrig er 18-åringen spesielt opptatt av skole og utdanning.

– KRF går til valg på en bedre skole med kun 15 elever per laerer i barneskole­ns 1. 4. trinn og 20 elever per laerer i 5-10. trinn i grunnskole­n. KRF kjemper for distriktss­kolene, og er positive til både friskoler og offentlige skoler. Høyere utdanning skal vaere mulig å gjøre med et nettbasert og samlingsba­sert utdannings­forløp, slik at man kan bo i distriktet under utdanninge­n, forklarer en engasjert Bakkehaug om partiets skolepolit­ikk.

 ??  ??
 ??  ?? MOT TINGET? KRF satser tungt i nord og håper på stortingsp­lass for en eller flere i denne trioen hvor Ann Solveig Nystad (t.v) er listetopp i Finnmark, Dagrunn Eriksen i Nordland og Helga Marie Bjerke i Troms. (Foto: Knut Klevstad).
MOT TINGET? KRF satser tungt i nord og håper på stortingsp­lass for en eller flere i denne trioen hvor Ann Solveig Nystad (t.v) er listetopp i Finnmark, Dagrunn Eriksen i Nordland og Helga Marie Bjerke i Troms. (Foto: Knut Klevstad).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway