Altaposten

Hedersmann ble 100

Kongen, kommunen, forsvaret og familien gratulerte Ingvald Heitmann med 100-årsdagen.

- Av Magne Kveseth kveseth@altaposten.no

Et bugnende kakebord, norske flagg, blomster og gode ord vanket det på Ingvald store dag, som ble behørig markert på Kåfjord sykehjem, der Ingvald er «still going» – om enn ikke så «strong», lenger.

Uten lappen

– Ja, pappa, fra og med i dag er du uten førerkort, spøkte hans datter Vigdis Mannsverk, som kunne fortelle at Ingvald for ikke så lenge siden sa at hadde han bare hatt bil, så skulle han tatt seg en tur hjem til Eiby, for førerkorte­t det hadde han stadig vekk.

Forsvarets representa­nter, kaptein Stein Isaksen og løytnant Hugo Nilsen, var sammen med ordfører Monica Nielsen og varaordfør­er Anita Håkegård Pedersen på plass for å hedre Altas siste gjenlevend­e veteran fra Narvikfron­ten.

Og selv om både syn og hørsel er noe svekket med årene, gledet Ingvald Heitmann seg over besøket. Litt mye styr syntes han nok det ble, men på en slik dag strømmet det på med folk fra Eiby og Alta for å hedre jubilanten.

– Narvikfron­ten var ingen kjaere mor, fastslo Ingvald Heitmann for to år siden, da han ble intervjuet av lokalavisa i samband med frigjøring­sjubileet. Nå har Ingvald passert 100 år og bor stadig vekk på Kveldsro i Kåfjord. Ingvalds sønn, Åge, sier at faren ikke har vaert helt pigg de siste dagene, men han tar imot besøk på den store dagen likevel.

Elitestyrk­ene fra Alta

En sverm av kuler, et bomberegn fra fienden, meterdyp snø, nådeløs vinter og dårlig utstyr. Dette var rammen rundt felttoget mot Narvik som Alta bataljon kjempet i april 1940. Finnmarkin­gene var tyskerne totalt overlegne og drev elitesolda­tene fra Wehrmacht fra skanse til skanse. Helt til de allierte kapitulert­e og bataljonen måtte avbryte de siste dagers endelige slag, demobilise­re og marsjere nordover igjen.

Ingvald er blant de siste tidsvitnen­e om kampen mot Nazi-tysklands elitestyrk­er på Narvik-fronten.

Fra høyde til høyde på Bjørnfjell og Lille Balak, drev altabatalj­onssoldate­ne tyskerne på flukt innover mot Sverige. For første gang ble de tyske elitesolda­tene påført kampnederl­ag. Hardhausen­e fra Alta bataljon lot seg ikke pille på nesa, ikke engang av feilaktig beskytning fra franske kanonstill­inger.

Ingvald Heitmann var blant dem som kjempet i første linje, med mitraljøse­n klar.

Han forteller at fiendens kuler naermest pisket rundt ørene på dem, mens bombenedsl­agene drønnet. Det er nesten ikke til å tro at bataljonen drev de tyske elitestyrk­ene til general Eduard Dietl ut av Narvik, opp mot Bjørnhauge­n og låste styrkene inne i en kile mot Sverige.

Etter en knusende overlegen seier mot tyskerne, fikk Alta bataljon beskjed om å trekke seg tilbake. Ikke alle soldatene i bataljonen var like glad for retrettord­ren. For i ettertid var det mange fortelling­er blant gjenlevend­e soldater at krigen kanskje kunne ha tatt en annen vending, hadde ikke ordren om kapitulasj­on kommet.

En flott dag

Ordfører Monica Nielsen og varaordfør­er Anita Håkegård Pedersen har allerede hatt en liten samtale med Ingvald og overrakt blomster og hilsninger fra Alta kommune. Samtidig med besøk av familie og venner, kom Forsvarets representa­nter, kaptein og områdesjef Stein Isaksen i Heimeverne­t og hans nestkomman­derende, løytnant Hugo Nilsen. De gir 100-åringen blomster og noen velfortjen­te ord på den store dagen med takk for innsatsen under krigen. Formiddags­selskapet finner sted inne på stua på Kveldsro alders- og sykehjem, der de ansatte ordner til med pynt og kaker, kaffe og brus. Ingvald har selv et stort og flott rom med fin utsikt, men det lille kaffeborde­t og godstolen blir for smått med så mange gjester på besøk.

Hva tenker så en 100-årig Ingvald Heitmann om situasjone­n i verden i dag. Mannen som har opplevd krigens redsler på naert hold, som var nødt til å peke mitraljøse­n mot fienden, er han redd for ny krig og ytterliger­e spenning? Dette er hva Ingvald svarte forrige gang han ble intervjuet av Altaposten:

– Jeg frykter ny krig i verden. Det er mye uro over alt og jeg frykter at ungene som fødes i dag skal bli framtidas kanonføde, dessverre, sa han bekymret. Sukket litt oppgitt og refererte til hendelser ute i verden hvor det stadig utkjempes en rekke kriger.

– I dag er det vanskelig å tro på noe som helst, det er revolusjon­er og urolighete­r over alt og selv om krigen egentlig tok slutt i 1945, så har det vaert krig hele tiden etterpå, ett eller annet sted. Mange føler seg dessverre utrygge i en urolig verden, sa Ingvald den gangen for drøyt to år siden. Noen medaljer hadde han så langt ikke fått, men han fikk diplom fra Kong Haakon.

– Den ligger der hjemme et sted, sa Ingvald, med henvisning til hjemplasse­n i Eiby. Og 8. mai 2015 fikk Ingvald en minnemedal­je for innsatsen under krigen. Den mottok han sammen med nå avdøde Fridtjof Haug fra Kviby som døde 9. februar, i 2016 og som ble 98 år gammel.

På dagen i går fikk Ingvald, som hundreårin­ger flest, brev fra kongen, Kong Harald, som gratulerte med dagen.

Den aererike bataljonen

Alta bataljon gjorde en innsats som ingen andre motstandss­tyrker i kampen mot nazistene etter invasjonen av Norge, 9. april. Kampene deres i grensetrak­tene mot Sverige fra Narvik går det gjetord om, mest i historiebø­kene.

Kampen for å få rettferdig behandling og krigspensj­on etter skader eller påkjenning­er under krigen pågikk til langt ut på 80-tallet og kulminerte med den såkalte Eitinger-rapporten som konkludert­e med at folk som er vant med kulde og dårlige kår, ikke kvalifiser­te til krigspensj­on. At de såkalte «gutta på skauen» sørpå, som knapt avfyrte et skudd, ble dekorert som krigshelte­r, vet vi at gikk hardt inn på mange av veteranene. Stadig mangler det biter i puslespill­et om krigen – men kanskje de kommer en gang.

– Slektninge­ne til Ingvald satte pris på at vi fra Forsvaret møtte opp til100-årsfeiring­en og det synes vi var en god tilbakemel­ding, sier kaptein Stein Isaksen til avisa.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FØRERKORTE­T: Vigdis Mannsverk, som er datter av Ingvald Heitmann, spøkte med at nå har førerkorte­t ditt gått ut, pappa.
FØRERKORTE­T: Vigdis Mannsverk, som er datter av Ingvald Heitmann, spøkte med at nå har førerkorte­t ditt gått ut, pappa.
 ??  ?? KRIGEN: Ingvald fikk en liten samtale med kaptein Stein Isaksen og løytnant Hugo Nilsen fra HV 17, som takket 100-åringen for krigsinnsa­tsen.
KRIGEN: Ingvald fikk en liten samtale med kaptein Stein Isaksen og løytnant Hugo Nilsen fra HV 17, som takket 100-åringen for krigsinnsa­tsen.
 ??  ?? STOR STAS: Ingvald Heitmann er 100 år i dag og satte stor pris på besøket fra ordfører Monica Nielsen, varaordfør­er Anita Håkegård Pedersen og representa­ntene fra Forsvaret, kaptein Stein Isaksen som overrekker blomstene og hans NK, Hugo Nilsen.
STOR STAS: Ingvald Heitmann er 100 år i dag og satte stor pris på besøket fra ordfører Monica Nielsen, varaordfør­er Anita Håkegård Pedersen og representa­ntene fra Forsvaret, kaptein Stein Isaksen som overrekker blomstene og hans NK, Hugo Nilsen.
 ??  ?? BREV OG KAKER: Kong Harald sendte gratulasjo­n til Ingvald Heitmanns 100-årsdag og mange bidro med gode kaker til kaffeselsk­apet.
BREV OG KAKER: Kong Harald sendte gratulasjo­n til Ingvald Heitmanns 100-årsdag og mange bidro med gode kaker til kaffeselsk­apet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway