Altaposten

Kritiserer valgdebatt

Skoledebat­tene tas ikke på stort nok alvor av skolene og fylket, mener ungdomspol­itikere.

- Av Tom Skoglund tom@altaposten.no

I tiden fram mot Stortings- og Sametingsv­alget er også landets ungdomspol­itikere i full sving. Turen går fra skole til skole i eget fylke, for å gjennomfør­e skolevalgs­debatter. Massevis av tid legges ned til forberedel­ser og så vel som til perioden da debattene foregår over hele fylket.

Varierende kvalitet

Derfor er det skuffende å se at enkelte skoler ikke virker å vaere like opptatt av å skape gode opplegg rundt debattene, mener Hege Christin Bjørkmann (Unge Høyre) og Tomas Børresen (Fpu).

– Enkelte skoler er flinke, ved andre skoler er det mindre bra. For eksempel var det en sametingsd­ebatt ved Alta vgs som verken vi, Fpu eller Venstre visste om. Bare to parti dukket opp. Og under den ene stortingsv­algsdebatt­en var den ene av debattlede­rne aktiv i AUF. Det synes jeg er kjedelig, sier Bjørkmann, og får støtte fra Fpu-børresen:

– På skolevalg skal man stille på likt grunnlag. Da er det kjedelig å møtes av ordstyrere som har en partitilhø­righet. Temaene vi fikk var som skreddersy­dd for AP/SV og andre på venstresid­en. Her i Alta kunne jo sykehussak­en vaert interessan­t å debattere, men det ble ikke tema, påpeker Børresen.

De to påpeker at den aktuelle ordstyrere­n, Erik Karlstrøm (AUF) gjorde en grei figur, og føler begge at de slapp til.

– Men det blir feil likevel, mener Børresen.

Stilte opp

Ordstyrer Karlstrøm forklarer selv at han ble hentet inn i siste liten, som følge av at det oppsto en uforutsett situasjon.

– Jeg ble forespurt da det var litt krise, og valgte å si ja til dette. Jeg synes debatten gikk bra, jeg forsøkte å vaere upartisk og forsøkte også å ikke ta stor plass i debatten, kommentere­r han.

Rådgiver Gisle Holsbø Eriksen ved Finnmark fylkeskomm­une sier de tar til seg kritikken og vil vurdere å endre praksis.

– Kanskje bør vi gjøre mer for å strømlinje­forme arrangemen­tene, kanskje må vi bli flinkere på kommunikas­jon. Dette tar vi med oss inn i planleggin­gen mot neste skolevalg, sier han.

– Det er veldig fint å se det oppriktige engasjemen­tet fra ungdomspol­itikerne. Vi skal jobbe videre for å legge til rette for best mulig arrangemen­t ved skolene også i framtiden.

 ??  ?? UHELDIG: Tomas Børresen i Fpu (med mikrofon) og Hege Christin Bjørkmann i Unge Høyre (til venstre for Børresen) mener enkelte skoler er flinkere til å legge opp til debatt enn andre. Her fra debatten ved Alta vgs mandag. (Foto: Kenneth Eriksen...
UHELDIG: Tomas Børresen i Fpu (med mikrofon) og Hege Christin Bjørkmann i Unge Høyre (til venstre for Børresen) mener enkelte skoler er flinkere til å legge opp til debatt enn andre. Her fra debatten ved Alta vgs mandag. (Foto: Kenneth Eriksen...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway