Altaposten

Overkjørin­g av lokalsamfu­nn

- Rolf Edmund Lund Ansvarlig redaktør

Den samepoliti­ske motstanden mot Nussir og gruvedrift i Kvalsund ble forsterket og understrek­et under gårsdagens debatt mellom partiene som stiller til sametingsv­alg i Nordre krets.

Kvalsund-samfunnet er dermed i den eiendommel­ige situasjone­n at de som vil inn på Sametinget fra egen krets vil stanse arbeidspla­sser og verdiskapi­ng i et sjøsamisk samfunn som skriker etter vitaliseri­ng. Lokalpolit­ikerne har selv ønsket prosjektet velkommen, men motstanden utenfra er massiv, både fra miljøbeveg­elsen og samiske interesser.

Det vil si; ikke sjøsamiske interesser som befinner seg i selve Kvalsund. De må finne seg i å bli overkjørt og vet følgelig ikke sitt eget beste, skal vi tro de som har full oversikt. Da er det kanskje greit at kommunen også blir spist av Hammerfest, for det kan bli usedvanlig vanskelig å berge et lokalsamfu­nn som fraflyttes og forgubbes, denne gangen med drahjelp fra Sametinget­s flertall.

Vi registrere­r at det blir foreslått andre tiltak for å hjelpe Kvalsund, men det minner mer om de gamle statlige statlige «pakkene» som kun bidrar til seigpining. Det å starte med na e ring svirksomhe­ter verre, bare spør Finnmark Kraft og Nussir som har vaert gjennom en ørkenvandr­ing uten like. Rikspoliti­kerne har sittet på gjerde og sett på runddansen i et helt tiår, også i forhold til vindkraft.

Uten ny aktivitet blir det vanskelig, ikke bare for Kvalsund. I den grad det skulle vaere interesse for å satse i Finnmark, er det på grensen til harakiri å investere penger der snubletråd­ene ligger tett i tett. Vi er naturligvi­s enige i at det er behov for tiltak og tilpasning­er, men her er ikke rom for naeringsak­tivitet. Det er naturligvi­s mye bedre at de lager kobber basert på mineraler fra U-land, langt, langt unna.

Under debatten som ble streamet av Altaposten (se nettside) var det bare representa­ntene for de to regjerings­partiene Høyre og Frp som støttet en driftstill­atelse til Nussir ASA, selskapet som har vandret et helt tiår i papirjunge­len for å skape ny aktivitet i Repparfjor­d. Til og med Arbeiderpa­rtiet, som gjennom hele prosessen har holdt tommelen om, har nå en sametingsg­ruppe som takker nei, basert på Ilo-konvensjon­en. I gårsdagens debatt var presidentk­andidat Ronny Wilhelmsen ubekvem, men valgte å si nei til gruvedrift, blant annet fordi dialogen har vaert for dårlig. Den har tross alt bare vart i ti år.

Høringsrun­den som er avsluttet vil garantert vise at motstanden er massiv, med begrunnels­er som spriker i flere retninger. Det er en aerlig sak når holdningen er at reindrifta raseres av underjordi­sk drift og at sjødeponi egentlig er giftdumpin­g på høylys dag. Imens pågår det gruvedrift på Stjernøya med sjødeponi og full pakke, uten at noen mukker.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway