Altaposten

Plast i havet

- Geir Adelsten Iversen Leder Finnmark Sp

Plast i havet er et kjent og nokså gammelt problem, men ikke desto mindre alvorlig.

Thor Heyerdahl skrev og fortalte mye om alt søplet han registrert­e på sine sjøreiser med sivbåtene Ra og Tigris. Nå finnes det søppelberg på størrelse med land som Frankrike ute i verdenshav­ene, hovedsakel­ig plast og andre ikke-nedbrytbar­e stoffer. Dette viser at vi har en enormt stor og viktig miljøsak å ta oss av.

Hvert eneste minutt dumpes det plast tilsvarend­e en fullastet søppelbil rett i havet, det blir så mye som åtte millioner tonn i året. Forskerne mener at marin forsøpling dreper mer enn én million sjøfugler per år. I Nordsjøen er det antatt at 95 prosent av havhestene nå har plast i magen. Dyr som ferdes langs strendene går seg fast og dør i tau- og garnrester. De kan også dø fordi de har spist plastbiter som flyter i sjøen.

Det finnes i dag fem enorme søppeldyng­er i verdenshav­ene, og forskere frykter den sjette er under oppbygging i Barentshav­et. Ifølge den nye Wwf-rapporten flyter det minst 150 millioner tonn søppel rundt i verdenshav­ene i dag.

Vi kan velge å ikke gjøre noen ting, men da vil mengden plast vi hver eneste dag dumper i havet firdobles på 30 år. Innen 2025 vil sannsynlig­vis havet inneholde ett tonn plast for hver tredje tonn fisk. Innen 2050 vil det kanskje vaere mer plast enn fisk. Også norske farvann vil rammes.

Alvorlig tiltak er nødvendig, raskt nødvendig, og flere land har allerede innført forbud mot handlepose­r i plast, som et godt tiltak. • Finnmark Senterpart­i krever at det umiddelbar­t settes i gang tiltak for å samle inn plastavfal­l på en sikker måte for å hindre spredning til sjø og naturen ellers. • Finnmark Senterpart­i krever forbud mot handlepose­r i plast i alle norske butikker med umiddelbar virkning. • Finnmark Senterpart­i krever at det settes i gang en prosess for å få slutt på all unødvendig bruk av plast til emballerin­g av varer.

 ??  ?? BEKYMRET: Geir Iversen mener plasten i havet er svaert alvorlig.
BEKYMRET: Geir Iversen mener plasten i havet er svaert alvorlig.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway