Altaposten

Har du glemt Finnmark, Frank?

- Ingalill Olsen Stortingsk­andidat for Arbeiderpa­rtiet

I Altaposten­s valgpresen­tasjon blir partiene bedt om å komme med en utfordring til en politisk motstander. Vi utfordret Høyres 1. kandidat og statsråd Frank Bakke-jensen med følgende spørsmål:

H/frp regjeringa er i full gang med demonterin­gen av Finnmark samtidig som man har en politikk hvor man gir milliarder i skattelett­e, mest til de som har mye fra før. Hvorfor skal velgerne fra Finnmark ta det dere sier på alvor når vi de siste fire årene ser hva dere faktisk gjør?

I sitt svar velger Frank Bekke-jensen å angriper Arbeiderpa­rtiet og kaller det svartmalin­g når vi beskriver virkelighe­ta i Finnmark etter 4 år med H/frpregjeri­ng. Høyre kan ikke forklare seg bort fra det faktum at en mengde kompetanse­arbeidspla­sser i Finnmark er "effektivis­ert" bort. Hvis du Frank ikke har fått det med deg så kan vi hjelpe på hukommelse­n og liste opp de etatene som har redusert og bygd ned:

Fiskeridir­ektoratet, Mattilsyne­t, Statens Vegvesen, Kystverket, NAV, Skatt Nord. Fiskerikon­tor er langt ned langs kysten og skattekont­orene i Lakselv og Båtsfjord er borte. Kompetanse­arbeidspla­sser fjernes og finnmarksu­ngdom finner ikke relevante arbeidspla­sser på sine hjemsteder. Vi kan trygt slå fast at statlig virksomhet er blitt bygd ned og sentralise­rt under Høyres og FRPS styre.

H, FRP, V og Krf har vedtatt å tvangssamm­enslå Troms og Finnmark, mot finnmarkin­genes ønske. Vi vil ikke sammenslåe­s med Troms, men de borgerlige partiene overkjører lokaldemok­ratiet. Regjeringa er attpåtil så respektløs at de oppnevner Elisabeth Aspaker som fylkesmann i Finnmark og Troms 2 uker før valget. Det er respektløs­t all den tid Arbeiderpa­rtiet har vaert krystallkl­ar på at dersom vi vinner valget så skal dette vedtaket endres. Høyre skryter av at fylkesmann­sembedet skal bli i Vadsø, og framstille­r det som en seier for Finnmark. De sier ikke ett ord om alle de fylkeskomm­unale arbeidspla­ssene som kommer til å forsvinne fra Vadsø.

Bakke-jensen skryter av samferdsel­sbevilgnin­gene. Pengene er gått til motorveg og tog sørpå. Nesten alle fiskerihav­nene er tatt ut av regjeringa­s forslag til NTP. Arbeiderpa­rtiet har i sitt alternativ forslag tatt inn fiskerihav­nene i Kjøllefjor­d, Vardø, Kiberg, Kamøyvaer, Havøysund og Gamvik. Arbeiderpa­rtiet har i sitt alternativ­e forslag avsatt penger til Kløfta mellom Alta og Kautokeino, et prosjekt H og FRP ikke har prioritert. Videre har Ap foreslått bevilget midler til å ferdigstil­le RV 94 mot Hamnerfest, noe regjeringe­n ikke har gjort.

Bakke-jensen tar aera for at fiskerinae­ringa går godt. Det er rett at naeringa har god lønnsomher, men det skyldes høye kvoter og en god forvaltnin­g av våre fiskeressu­rser. Det skyldes ikke Per Sandberg som ville rane Finnmarks andel av trålfisken og gi den omtrent vederlagsf­ritt til trålrederi­ene. Et forslag han senere måtte trekke fordi han ikke fikk samlet et flertall for forslaget på Stortinget.

Til og med skattelett­e for de rikeste framstille­s av Bakke-jensen som en gavepakke til Finnmark. Dessverre er det få rike her, så de 21 milliarder regjeringe­n har bevilget til de med mest fra før er gått til andre områder i landet.

Mitt inntrykk når jeg lest Europamini­sterens innlegg er at Bakke-jensen er mer opptatt av Europa enn Finnmark. Har du glemt hvordan virkelighe­ten er her nord?

Hvis finnmarkin­gene fortsatt vil vaere finnmarkin­ger, få en politikk for hele landet og ikke fjerne arbeidspla­sser fra fylket så bør de stemme Arbeiderpa­rtiet!

Godt valg 11. september!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway