Altaposten

Tull og tøys fra Sjursen

- Tom Mortensen, Hammerfest

Otto M Sjursen har i et lengre innlegg presentert et regnestykk­e til fordel for flytting av sykehus fra Hammerfest til Alta. Han tar utgangspun­kt i rapporten fra Oslo Economic og lister opp alle sparte utgifter ved sykehus i Alta uten å ta med rapportens liste over reduserte utgifter, så plusser han på private beregninge­r og plutselig står han med besparelse­r på 1.380 millioner kroner over 40 år. Rapporten fra Oslo Economic, som er høyst lovprist i Alta, har altså regnet 930 millioner kroner feil, ved at de har beregnet tilsvarend­e gevinst til 450 millioner kroner ved flytting av sykehuset til Alta. Den samfunnsme­ssige gevinsten på dette tilsvarer 11 millioner kroner årlig, som tilsvarer 0,5 % av Finnmarkss­ykehusets budsjett.

Sjursen har tydeligvis ikke fulgt med i timen, siden altamiljøe­t nå satser på et eget sykehus i Alta i tillegg til sykehuset i Hammerfest. Dette er også omtalt i rapporten fra OE, som har beregnet at dette betyr økte driftskost­nader på 200 millioner kroner i året. Oslo Economic sier også at man vanskelig kan ha et ekstra sykehus i Vest-finnmark uten at kvaliteten på behandling­en vil bli skadeliden­de, noe som støttes bl.a. av Finnmark legeforeni­ng.

Jeg har registrert behovet i Alta for å demonstrer­e ved stortingva­lget ønsket om å endre den sykehusstr­ukturen som et enstemmig Storting har vedtatt. Det avgjøres ikke ved valget som står om vi ønsker en fortsatt utvikling av privatiser­ing, sentralise­ring og større ulikheter eller om vi ønsker en rødgrønn regjering som vil satse på at alle skal med. Godt valg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway