Altaposten

Skatten og sykepleier­e

- Runar Sjåstad, 1. kandidat Finnmark Ap Cecilie Myrseth 1. kandidat Troms Ap og Eirik Sivertsen, 1. kandidat Nordland Ap Siv Jensen Partileder Frp

I Arbeiderpa­rtiet sier vi at «Alle skal med». Det betyr at vi alltid prøver å forene ulike interesser for arbeid og velferd. Fellesskap­et settes alltid først. Det er den røde tråden i vår historie.

Det gjorde at Arbeiderpa­rtiet sa nei da FRP ville selge vekk norske oljerettig­heter på 70-tallet. Fordi naturressu­rsene eier vi i fellesskap. Senere gikk vi foran for å få opprettet Oljefondet - fordi rikdommen skal komme alle til gode. Og derfor sier vi nei til at Høyre/frp-regjeringe­n rekordtapp­er fondet og vil gi 20-50 milliarder kroner mer i skattekutt. Fordi det er å ta fra de som kommer etter oss.

Vårt prosjekt handler om å skape like muligheter der alle bidrar. Der vi stiller krav og stiller opp.

Når vi sier at skatten skal opp med 15 milliarder kroner, handler det fortsatt om felleskape­t; en god skole, helse og pleie - flere laerere og en aktiv og verdig alderdom. Da må de med sterkest skuldre baere mest. Det betyr at de som tjener under 600.000 kroner vil betale det samme eller mindre i skatt. Men tjener du en million, så må du ut med cirka 350 kroner ekstra i måneden. 9 av 10 pensjonist­er vil få lavere skatt. Arbeiderpa­rtiet sier også nei til arveavgift og ja til formueskat­t for de med mer enn 1,45 millioner kroner i formue.

For skattekutt er ikke gratis. Høyre og FRP har kuttet i ordninger for multihandi­kappede, trafikkska­dde og kronisk syke. Det er innført skatt på sluttveder­lag for eldre arbeidstak­ere som mister jobben. Arbeidsløs­e mister feriepenge­ne og uføre barnestøtt­en, mens pensjonist­ene er hektet av prisvekste­n. Samtidig øker forskjelle­ne. Bare fra 2013 til 2015 har de økt med 9,7 prosent, ifølge Det tekniske beregnings­utvalget (TBU). Norge trenger mer fellesskap, ikke mindre. Ellers blir det et samfunn for noen, og ikke et samfunn for alle.

Sist Arbeiderpa­rtiet satt i regjering ble det skapt 358.000 nye jobber i Norge, hvorav to av tre i privat sektor. De ble skapt i eksisteren­de bedrifter, og de ble skapt i nye. Arbeiderpa­rtiet går til valg med et ambisiøst mål om at 300.000 flere skal i jobb de neste ti åra. Da må vi ha et trygt arbeidsliv. Derfor vil vi fjerne den generelle adgangen til midlertidi­ge ansettelse­r og endre arbeidsmil­jøloven for å begrense bruken av tidsbegren­set innleie. Faste stillinger skal vaere hovedregel­en.

Nord-norge blir sentral for utviklinge­n av norsk økonomi. Og her spiller havet en hovedrolle. Derfor går vi til valg på et eget verdiskapi­ngsprogram for havet. Vår statsminis­terkandida­t Jonas Gahr Støre har sagt at han personlig vil ta ansvar for det. Dette skal komme fellesskap­et til gode. Da skal vi også investere i havner og veger for å gjøre det mulig, og vi vil utrede togløsning­er slik at vi har tall og fakta på bordet. Arbeiderpa­rtiet er klar på naturressu­rsene skal gi ringvirkni­nger lokalt – både når vi sender fisken ut i verden og når verden kommer til oss for midnattsso­l og nordlys.

De neste fire åra er et veivalg, men enda viktigere er at det også er et verdivalg. Da inntreffer den første store eldrebølge­n, Norge skal oppfylle Paris-avtalen og Nordområde­ne vil bli enda mer aktualiser­t. Da vil vi søke brede forlik når det er i nasjonens interesse - framfor å stå på utsiden for å kritisere dem. Når flyktnings­ituasjonen krevde det, gjorde vi det. Når forsvarssj­efen la frem sin anbefaling for framtidas forsvar, så gjorde vi det igjen. Det mener vi er å sette partipolit­ikk til side og fellesskap­et først.

Vi sier ikke at vi er, eller har vaert, feilfrie. Men vi sier at vår kurs står fast. Alle skal med fordi alle trengs. Godt valg! Fagforbund­et bruker valgkampen på å spre løgnaktige påstander om at vi visstnok vil si opp 18.600 sykepleier­e. Folk flest skjønner selvsagt at dette er helt feil. Arbeiderpa­rtiets Marianne Marthinsen følger allikevel opp propaganda­kampanjen med et leserbrev i Altaposten 30. august der hun påstår at lavere eiendomssk­att betyr kutt i skole, helsetilbu­d og eldreomsor­g. Dette er det neppe et eneste menneske i dette landet som tror på. Kommuneøko­nomien er rekordster­k etter fire år med Fremskritt­spartiet i Finansdepa­rtementet.

Ja, Fremskritt­spartiet vil fjerne hele eiendomssk­atten akkurat på samme måte som at vi fjernet arveavgift­en. Det er nemlig ingen tvil om at eiendomssk­atten er en urettferdi­g skatt som er like stor uavhengig av hvor mye lån man har, og uavhengig av hvor mange som bor der. Barnefamil­ier i etablering­sfasen rammes hardt. Den rammer også pensjonist­er med hus som har mangedoble­t seg i verdi siden de flyttet inn. Det er mange kommuner som ikke har eiendomssk­att, og all erfaring viser at norske kommuner kan greie seg fint uten eiendomssk­att. Oslo var et godt eksempel på dette frem til kaoskoalli­sjonen med Ap, SV og MDG tok frem skattesleg­gen etter forrige kommuneval­g.

Jeg er glad for at Ap er aerlige om at vil øke skattetryk­ket. Tidligere har Ap gått til valg på ikke å innføre eiendomssk­att i for eksempel Skedsmo, og deretter innført skatten rett etter lokalvalge­t. Nå sier derimot Arbeiderpa­rtiet klart og tydelig at skattene skal opp, og at 36 000 trygdede og 210 000 pensjonist­er skal få tidenes skattesjok­k. 11. september får vi fasiten på om folk virkelig ønsker dette.

 ??  ?? NORD BLIR SENTRAL: – Nord-norge blir sentral for utviklinge­n av norsk økonomi, mener Runar Sjåstad, 1. kandidat Finnmark Ap, Cecilie Myrseth, 1. kandidat Troms Ap og Eirik Sivertsen, 1. kandidat Nordland Ap
NORD BLIR SENTRAL: – Nord-norge blir sentral for utviklinge­n av norsk økonomi, mener Runar Sjåstad, 1. kandidat Finnmark Ap, Cecilie Myrseth, 1. kandidat Troms Ap og Eirik Sivertsen, 1. kandidat Nordland Ap
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway