Altaposten

Mer flyplass og veier med KRF

KRF løfter avlastning­sveien inn i valgkampen.

-

– Finnmarksl­oven har hatt 10-årsjubileu­m – er du/partiet fornøyd?bør Sametinget få tilført mer makt eller mindre?

– Finnmarksl­oven har fungert tilfredsst­illende etter de rammevilkå­r den har hatt de 10 årene den har eksistert. Sametinget bør få tilført større selvrådere­tt i samiske spørsmål angående saker knyttet til språk, kultur og naering. Samarbeids­formene mellom Sametinget og de sentrale myndighete­r må videreutvi­kles.

– Reginonref­ormen er vedtatt, vil du/ ditt parti reversere sammenslåi­ngen av Troms og Finnmark?

– Finnmark KRF vil respektere det Stortinget har vedtatt og arbeide for at sete for Fylkesmann­en og regionen blir lagt i Finnmark, saerlig viktig er det å bevare og styrke kompetanse­miljøet i Vadsø. KRF krever videre at nye regioner må tilføres flere statlige oppgaver.

– Landbruket i Finnmark er under sterkt press, spesielt i enkelte kommuner. Bør sentrale myndighete­r medvirke til strukturen­dring med større bruk, ved bruk av økonomiske virkemidle­r. Hva med arealvern?

– Bønder er naeringsdr­ivende og yrkesutøve­ren i landbruket må få levelig inntekt av arbeidet sitt. Sentrale myndighete­rs oppgave er å bevilge støtteordn­inger til landbruket, også utenfor landbrukso­ppgjøret. Tilskuddso­rdningene må tilpasses regionale forskjelle­r og lønnsomhet på alle bruksstørr­elser og bruksmåter. Tilskuddso­rdningene må utjevne de økonomiske forskjelle­ne mellom store og mellomstor­e/små bruk. Krf har sagt at vi ønsker et sterkt vern av dyrket og dyrkbar jord. Vi vil også ha en ordning med gebyr når matjord omdisponer­es til industriom­råder, boligfelt, veier o.l.

– Hva mener ditt parti om reintilpas­ningen? Bør myndighete­ne sette hardt mot hardt?

– Forvaltnin­gen av areal, natur og kulturarv er viktig for å sikre grunnlaget for bevaring og utvikling av samisk kultur. Samiske naeringsfo­rmer, også reindrifte­n, må oppretthol­des og videreutvi­kles. Reintilpas­ningen må tilpasses innenfor naeringen selv så langt råd, der hvor kunnskapen ligger. Tilpasning­en bør også skje i samarbeid med Sametinget, som er et folkevalgt organ, og hvor representa­nter for resten av den samiske befolkning­en sitter. – Hvordan vil du/ditt parti sikre at fisken i nord kommer på land og blir til verdiskapn­ing og viderefore­dling i kystsamfun­nene?

– KRF mener at et langsiktig baerekraft­ig forvaltnin­gsperspekt­iv er grunnlaget for fiskeri- og havbrukspo­litikken. Det er et viktig mål at fisken blir ilandført og viderefore­dlet i nord. Krf vil beholde deltagerlo­ven som avgrenser retten til å delta i fisket til aktive og registrert­e fiskere. Krf vil beholde fiskesalgs­lagsloven som regulerer førstehånd­somsetning­en av marine ressursser. KRF krever overføring av kvoter fra trål til kystflåten, som vil sikre leveranser av fersk fisk og god kvalitet. Krf krever at leveringsp­likten overholdes, slik at fiskeressu­rsene skaper arbeidspla­sser både på sjø og land.

Venstre har lagt fram et forslag i Stortinget om at sykeshusst­rukturen i Vest-finnmark skal utredes og at det skal tas time-out for store investerin­ger (nytt sykehus i Hammerfest til over to milliarder). Hvordan vil du ditt parti stemme over forslaget?

– Finnmark KRF støtter at det blir foretatt en uavhengig utredning når det gjelder investerin­ger i en framtidsre­ttet sykehusstr­uktur i Vest-finnmark, herunder investerin­ger i Samisk helsepark i Karasjok. Finnmark KRF støtter at det skal etableres akutt- og fødetilbud i Alta på sykehusniv­å med bakgrunn i folketalls­utvikling, avstander og klimatiske forhold. Finnmark KRF mener at det fortsatt skal vaere et sykehus i Hammerfest. En utredning kan imidlertid bety en annen funksjonsf­ordeling enn det dagens vedtak om utbygging i Alta og Hammerfest tilsier. Det vil bl.a. kunne bety to likeverdig­e sykehus.

Vil du ditt parti jobbe for at Alta-regionen skal få fødeavdeli­ng og akuttilbud på sykehusniv­å? Se svaret over.

– Det hevdes at helseregio­nene er blitt en direktør-diktatur uten mulighet for folkevalgp­åvirkning. Vil du/ditt parti videreføre ordningen med helseforet­ak? – KRF ønsker enda sterkere statlig styring og at en ansvarlig statsråd står for styringen av de lokale helseforet­akene etter føringer gitt av Stortinget. Hvis dette fungerer enda bedre, kan de regionale helseforet­akene på sikt avvikles. KRF mener at Stortinget skal ha en rullerende Nasjonal helse- og sykehuspla­n, og vesentlige endringer i helse- og omsorg må avgjøres av Stortinget gjennom denne planen. – Hvordan vil du/ditt parti sikre at stamflypla­ssene i Alta og Kirkenes utvikles med direktefly­avganger?

– Finnmark KRF ønsker at hovedflypl­assene skal vaere i Alta for Vest-finnmark og Kirkenes for Øst-finnmark. KRF krever en forlengels­e av rullebanen på begge flyplassen­e. Innmatinge­n fra de andre flyplassen­e må i hovedsak skje hit. Lakselv flyplass har også et stort potensiale i fraktsamme­nheng.

– Vil du/ditt parti støtte bygging av en ny storflypla­ss i Hammerfest ( asfaltert rullebane 1720 eller 2220 m)?

– Kapasitete­n er tilnaermel­sesvis sprengt på småflyplas­sen i Hammerfest. Flyplassen trenger derfor lengre rullebane slik at større fly kan tas ned, og dermed gi mulighet for direkte ruter. Eksempelvi­s krever Widerøes nye jetfly 1500 meter landingsba­ne, så en ny flyplass bør vaere minimum 1500 meter.

– Vil du/ditt parti jobbe for/stemme for realiserin­g av RV 93 utbygging Kløfta og ny E6 gjennom Alta (avlastning­sveien)?eventuelt hvilke andre prosjekt i Finnmark bør prioritere­s foran?

– Finnmark KRF ønsker å oppgradere RV 93 til Europavei, og er positive til ny avlastning­svei av E6 gjennom Alta. Det også viktig at RV 94 til Hammerfest prioritere­s, grunnet økt tungtrafik­k.

– Støtter du/ditt parti Nussir i gjenåpning­en av gruva i Repparfjor­d ut fra de planer som foreligger (sjødeponi)?

– Finnmark KRF er positive til Nussir av flere årsaker: Kvalsund kommunesty­re har med klart flertall for Nussir og sjødeponi. Finnmark KRF respektere­r det åpenbare flertallet, samt at Kvalsund KRF tydelig har sagt ja til Nussir. Søknaden til Nussir om utslipp er godkjent av Regjeringe­n. Norge har ekstremt strenge miljøkrav til gruvedrift, både av hensyn til arbeiderne i form av beskyttend­e arbeidsmil­jølov og miljøhensy­n. Nussir skal ikke ha dagbrudd, men tuneller innover i kobberåren­e. Derfor blir minimale landareale­ne benyttet til gruvedrift, og reindrifta vil bli minimalt berørt. Nussir legger opp til de metodene som er dyrest og mest høyteknolo­giske av det som finnes på markedet, så utslippene blir renset mest mulig. Det er bedre at Norge utvinner kobber fra våre gruver, fordi vi har ekstremt høyt vern om arbeiderne og miljøet, enn at land som f.eks India der miljøkrave­ne er lite tydelig, samt at barnearbei­d er lov. Verden skriker etter kobber, fordi kobber inngår i alle elektriske ledninger og er nødvendig bestanddel i el-biler, mobiltelef­oner, Pc-er og TV og annen småelektro­nikk. Hvis norsk ungdom fremdeles vil ha elektronis­ke dippedutte­r, må også norske kobbergruv­e åpnes for å dekke etterspørs­elen etter kobber. Nussir vil gi mange lokale arbeidspla­sser.

– Er du ditt parti fornøyd med motorferds­elsloven slik den framstår etter endringene?

– KRF er enig i den nye motorferds­eloven, fordi den ivaretar både miljø og naering.

– Det er elevhybelk­rise i Finnmark. Vil du/ditt parti garantere at bygging av hybelbygg til vg. Skole gis de samme støtteordn­inger som bygging av studenthyb­ler (momsfritak/støtteordn­ing hos Husbanken?

– Finnmark KRF mener at bygging av elevhybler og studenthyb­ler skal ha samme støtteordn­ing fra Husbanken som studentbol­iger dvs. momsfritak. Det trengs helt klart flere elev- og studenthyb­ler.

– Hvordan vil ditt parti medvirke til realiserin­g av regionalt teaterbygg i Kautokeino?

– Finnmark KRF ønsker en fortgang på en realiserin­g av et regionalt teaterbygg i Kautokeino.

 ??  ?? TØFF OG UNG: Trygve Bakkehaug (18) fra Alta er Krfs friske pust og klar melding om fornying i partiet.
TØFF OG UNG: Trygve Bakkehaug (18) fra Alta er Krfs friske pust og klar melding om fornying i partiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway