Altaposten

– Årets deltakere var veldig aktive

Hele 1055 skolelever i Finnmark har lest 1.337.820 sider i løpet av sommerferi­en.

- Av Reiulf Grønnevik reiulf@altaposten.no

Rådgiver Sunniva Knutsen i Finnmark fylkesbibl­iotek er fornøyd med antallet unge som har deltatt i sommerles.no, som er en digital lesekampan­je som skal fremme leselyst blant barneskole­elever. Hovedmålet er selvfølgel­ig å få så mange barn som mulig til å lese så mange bøker som mulig i løpet av sommerferi­en.

Stabile tall

– Kampanjen er over for og i år hadde vi 1055 deltakere i Finnmark. De har lest hele 12.985 bøker på til sammen 1.337.820 sider. Dette tallet er ganske likt det vi hadde i fjor, som var første gang sommerles.no gikk av stabelen i fylket, sier Knutsen.

Kampanjen har pågått i sommermåne­dene juni, juli og august – og Knutsen forteller at Finnmark ligger nesten på snittet sett i forhold til landet forøvrig.

– Landssnitt­et var i år på 19 prosent, mens Finnmark har hatt en deltakelse på 17 prosent. Dette er 2. gang vi har kampanjen Finnmark så vi håper prosentand­elen øker i 2018.

Pop blant de yngste

En ting hun er saers fornøyd med, er at flere barn som ikke hadde begynt på skolen deltok i den digital lesekampan­je som er for 1. til 7. klassetrin­n.

– Flere som begynte i 1. klasse i høst har deltatt i sommer og i Alta var dette tallet 13 barn som leste eller ble lest til, så det er veldig gledelig og veldig kult at så unge barn har deltatt, sier Knutsen fornøyd.

Stor leselyst

I år var det også flere barn i Alta som deltok.

– I fjor var det 224 altaelever som var med, i år var dette tallet 279 og det er flest per kommune. I Vadsø var det 209 deltakere og i Sør-varanger 189. De minste kommune fikk med størst andel av elevene i Gamvik og Unjárgga/nesseby var omtrent halvparten av alle barneskole­elevene med. Ni av deltakerne har lest over 100 bøker hver og det deltok 61 førsteklas­singer, 199 fjerdeklas­singer og 140 sjetteklas­singer, sier Knutsen.

– Aktive

I år forteller kulturrådg­iveren at barna har vaert mer aktive enn i fjor.

– De har lest flere bøker i år og det tyder på at kampanjen, selv om vi selvsagt ønsker enda flere deltakere, har vaert vellykket. I snitt har elevene lest 12,5 bøker i fylket. I Alta har barna lest 11,9 bøker i snitt. Tallene våre viser også at flere søskenpar eller venner tydelig har konkurrert om å få høyest mulig poeng. Det er også gøy å se at de ti mest aktive deltakerne i Finnmark kommer fra seks forskjelli­ge kommuner. Den med aller høyest nivå er en gutt i tredje klasse i Vadsø, etterfulgt av en gutt i første klasse fra Vadsø. De er begge over level 40. Like etter kommer en gutt fra femteklass­e i Alta og ei jente fra fjerdeklas­se i Sør-varanger, sier Knutsen som sier flere i år har lest samiske bøker.

– Mange har lest samiske litteratur, og mange har brukt samisk når de skrev omtaler av bøkene de hadde lest. Vi vet ikke hvor mange bøker på samisk som ble registrert, men likevel gleder vi oss over omfanget og at antall samiske bøker øker i interesse, sier Knutsen.

 ??  ?? FORNØYD: Sunniva Knutsen er glad for at elevene i Finnmark deltar på sommerles.no. (Arkivfoto: Reiulf Grønnevik)
FORNØYD: Sunniva Knutsen er glad for at elevene i Finnmark deltar på sommerles.no. (Arkivfoto: Reiulf Grønnevik)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway