Altaposten

– Her går det i ett

Populaere kniver ga markedssuk­sess i Varangerbo­tn.

- Av Magne Ek og Lill Vivian Hansen lill.hansen@altaposten.no

– Det er alltid godt salg på markedet – her går det i ett, røper knivmaker Nils Kristian Gleine.

Han var en av flere altavaerin­ger som hadde tatt turen til Vounnamárk­anat/varangerma­rkedet med egen salgsbod sist helg.

Knivene til Gleine gikk som varmt hvetebrød og graverings­pennen var flittig i bruk. Til å hjelpe seg hadde han barnebarne­t Sara.

– Hun er flink å hjelpe til, så tjener hun litt ekstra penger, sier bestefar.

Finske kniver

De populaere knivene produseres i Nord-finland, men Gleine har ikke glemt gamle kunster og lager fortsatt kniver selv, da helst på bestilling.

– Men det har blitt så mye etter hvert at jeg makter ikke å produsere alt selv lengre, innrømmer Gleine.

Det er imidlertid første gang han tar turen til Varangerma­rkedet selv, tidligere har han alltid hatt andre til å selge for seg.

Historisk

I overkant av 3.000 besøkende tok turen innom markedet, noe prosjektle­der Dag Borch er meget fornøyd med. Rekorden ble satt i 2015 med 3.500 besøkende.

– Det bor i underkant av 900 mennesker i Nesseby, så vi tredobler folketalle­t, det er ikke mange kommuner som gjør det på seks timer, fortalte Borch til ifinnmark.

Vounnamárk­anat, i dagens form, ble første gang arrangert i 2005, men de historiske røttene kan, i følge wikipedia, trekkes helt tilbake til 11. august 1688 da Varangerma­rkedet ble opprettet på kongens anbefaling.

 ??  ?? MARKEDSSUK­SESS: Nils Kristian Gleine og barnebarne­t Sara solgte populaere kniver på Vounnamárk­anat /Varangerma­rkedet. (Fotos: Magne Ek)
MARKEDSSUK­SESS: Nils Kristian Gleine og barnebarne­t Sara solgte populaere kniver på Vounnamárk­anat /Varangerma­rkedet. (Fotos: Magne Ek)
 ??  ?? HISTORISK: Varangerma­rkedet har historiske røtter helt tilbake til 1688. Da ble markedet opprettet på kongens anbefaling.
HISTORISK: Varangerma­rkedet har historiske røtter helt tilbake til 1688. Da ble markedet opprettet på kongens anbefaling.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway