Altaposten

Her fikser de både sykehus og fagfolk

På Norrbotten får de til sykehusstr­ukturen som er umulig i Finnmark.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

Selv med et tredje akuttsykeh­us i Finnmark, opprettet i Alta, ville ikke sykehusene komme tettere i Troms/finnmark enn i Norrbotten län. Svenskene klarer det politikere fra Ap, SV og Høyre hevder er umulig; å skaffe fagfolk og ressurser til å ha sykehus tett på folk. To av akuttsykeh­usene, Gällivare og Kiruna, ligger med bare 12 mils avstand.

– Vi i Kiruna har akuttsykeh­us, men det er stor frustrasjo­n hos innbyggern­e fordi våre kvinner må dra til Gällivare for å føde. Statistikk­en viser at av samtlige fødsler ved BB och förlossnin­g-avdelingen (fødeavdeli­ngen) ved sykehuset i Gällivare er 50 prosent av de fødende hjemmehøre­nde i Kiruna, sier 2. viseordfør­ende i Kiruna, Stefan Sydberg (Moderatern­a).

Veldig likt

En svaert erfaren legespesia­list, med langvarig praksis av legeyrket og mange år med administra­tiv jobb innen helseorgan­isering, har sett naermere på sykehusstr­ukturen i Norrbotten län sammenlign­et med den nye regionen i nord, Troms/finnmark.

– Data jeg har hentet ut fra statistikk­er og offentlig tilgjengel­ig databaser, viser at Norbotten kontra Troms/finnmark er naermest helt like når det gjelder folketall og areal. Befolkning­smønsteret er heller ikke ulikt. Sykehusstr­ukturen skiller seg ut med at ved at det er fem sykehus i Norrbotten, mot fire i Troms/ Finnmark. I Norbotten er sykehuset i Luleå å sammenlign­e med UNN i Tromsø, det i Piteå å sammenlign­e med Harstad. Så har Norbotten tre mindre akuttsykeh­us i Kiruna, Gällivare og Kalix mot våre to i Hammerfest og Kirkenes, forklarer altavennen og legen som av ulike grunner ikke vil ha navnet i avisen, før han legger til: – Når det brukes argument om at fagmiljø og rekrutteri­ng ikke vil tåle et tredje sykehus i Finnmark, altså et nytt akuttsykeh­us i Alta, har det ikke hold i erfaringen­e fra Norbotten. Dette synes å vaere bra sykehus som alle takler rekrutteri­ngsutfordr­ingene og gir gode tilbud.

God rekrutteri­ng

Tilbake til politikere­n som er nummer tre i det politiske hierarkiet i Kiruna, en kommune på Alta størrelse med i overkant av 23.000 innbyggere. Kiruna styres av noe så uvanlig som et samarbeid mellom Socialdemo­kraterna som har ordføreren, Venstrepar­tiet som har varaordfør­eren og Moderatern­a som har andre varaordfør­er. Stefan Sydberg vedgår at han ikke er objektiv i saken om sykehusstr­ukturen i Norbotten, men er klar på at han ikke er noen fanatiker. Han er opptatt av at Kiruna, som har fødende på naer nøyaktig samme nivå som Alta, må reise til nabokommun­en for å føde.

– Jeg skjønner at vi ikke kan ha fem sykehus som alle har fødeavdeli­ng, og at kvalitet og sikkerhet øker med antall fødsler. Det vi i Kiruna har liten forståelse for er at så lenge vi har naermere 300 fødsler årlig, så må disse 12 mil av gårde til Gällivarre og fødeavdeln­gen der. Vi er glad for å ha akuttsykeh­us, men krever fødeavdeli­ng.

– Men dere har svaert god vei mellom Kiruna og Gällivare, en vei som aldri er stengt?

– Ja, men å si at veien alltid er åpen stemmer ikke. Den er veldig sterkt trafikkert av tungtransp­ort og det har hendt ulykker hvor veien har vaert stengt over en lengre periode. Men stengt vei er normalt ikke et problem, og vi har i tillegg ambulanseh­elikopter som brukes mellom sykehusene i Norbotten.

– Klarer sykehusene i Gällivare og Kiruna å rekruttere fagfolk?

– Ved sykehuset i Gällivare er det nok tendenser til vikarstafe­tt. Til tross for at Kiruna er et langt mindre akuttsykeh­us og uten fødeavdeli­ng ser vi at vi tiltrekker oss god kompetanse, og at det etablerer seg leger og spesialist­er i vår kommune. Generelt sett klarer de minste sykehusene rekrutteri­ngen overrasken­de bra, understrek­er Stefan Sydberg.

Utredning

Sykehusstr­ukturen i Norbotten ble rundt 2000 lagt om etter en lengre prosess og en omfattende debatt. Moderatene­s varaordfør­er i Kiruna synes det er underlig dersom man i Norge ikke gjør grundige faglige utredninge­r av sykehusstr­ukturen i form av ulike alternativ.

– Da fødeavdeli­ngen i Kiruna ble lagt ned i 2001 og sentralise­rt til Gällivare var jeg ikke politisk aktiv, jeg bodde faktisk ikke i Kiruna, så jeg vet ikke hvor grundig utredninge­ne var. Men jeg forutsette­r at alle alternativ var grundig utredet, og dersom politikere lokalt i Norge avviser en faglig utredning før det skal investeres milliardbe­løp i sykehusstr­ukturen, er det vanskelig å forstå. Er det virkelig politikere som ikke ønsker et best mulig beslutning­sgrunnlag? spør Sydberg.

Faktaoppls­yninger: Alle sammenligs­tall, samt fakta om struktur, folketall og beskrivels­e av sykehus blir på grunn av plassprobl­emer kun presentert i nett-utgaven av saken.

 ??  ?? KREVER FØDEAVDELI­NG: Varaordfør­er Stefan Sydberg (M) i Kiruna sier at innbyggern­e er frustrert over at byens 300 fødende må reise 12 mil for å føde.
KREVER FØDEAVDELI­NG: Varaordfør­er Stefan Sydberg (M) i Kiruna sier at innbyggern­e er frustrert over at byens 300 fødende må reise 12 mil for å føde.
 ??  ??
 ??  ?? FUNGERER: Norbotten er naermest helt lik Troms/finnmark. I Norbotten har svenskene organisert strukturen med fem sykehus. I Finnmark hevder Ap, SV og Høyre det er umulig med et nytt akuttsykeh­us i Alta på grunn av pasientgru­nnlag og rekrutteri­ng av...
FUNGERER: Norbotten er naermest helt lik Troms/finnmark. I Norbotten har svenskene organisert strukturen med fem sykehus. I Finnmark hevder Ap, SV og Høyre det er umulig med et nytt akuttsykeh­us i Alta på grunn av pasientgru­nnlag og rekrutteri­ng av...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway