Altaposten

Ut mot havet

I dag presentere­r vi Kp og Sp

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

Toppkandid­aten for Senterpart­iet, Geir Iversen, soler seg i glansen av saerdeles gode meningsmål­inger for partiet i fylkets befolkning­ssenter. Mye på grunn av at sentrale Per Olav Lundteigen, Kjersti Toppe og partileder Trygve Slagsvold Vedum har lovet å stå så hardt på kravet om full utredning av sykehusstr­ukturen at Ap og SV må gi etter.

– Det er utenkelig at Ap og SV vil sette et regjerings­skifte på spill for å unngå at det kommer et skikkelig beslutning­sgrunnlag på bordet. Blir det rød-grønt flertall vil det vaere den minst problemati­ske saken å bli enige om. Det finnes bare et svar på om ei regjering bør sikre at investerin­ger på to til tre milliarder er utredet og godt faglig forankret, hevder toppkandid­at Iversen.

Tvinges vekk

Han ønsker derfor å flytte fokus raskt vekk fra sykehussak­en, hvor utredning etter hans oppfatning tvinger seg fram. I stedet vil han snakke om bønder og fiskere, og hvor viktig primaernae­ringen er for Finnmark.

– Selv i Alta med et variert og sterkt naeringsli­v, er primaernae­ringene veldig viktig. Når det gjelder fisk, er andre kommuner mer avhengig enn Alta av en fiskeripol­itikk som ikke er skreddersy­dd for store trålerrede­ri, men for lokale båter og fiskere. Samtidig lever også Alta bedre om det det er liv lage for kystkommun­ene med sitt naeringsli­v, som har hele Finnmark som marked, forklarer Iversen.

– Hva er så galt med Frp og Høyres fiskeripol­itikk?

– Nesten alt, og mest på det viktigste, hvor fisken som en lokal ressurs er i ferd med å bli gitt bort til kapitalste­rke rederier. Kvoter omsettes fritt. Bindingene er bort, og lokalsamfu­nnene tappes. Ser vi på hva en unggutt som skal inn i yrket må ut med for å kunne starte opp med en 35 fots sjark, så er det skremmende. Først må vedkommend­e kjøpe seg kvote til 2,0 til 2,5 millioner kroner. Det samme for båten, så kommer kostnad til redskap og drift. Det krever så mye egenkapita­l at døra lukkes for unge lokale fiskere. Klarer vi ikke å få gjort noe med dette dør lokale fiskeriavh­engige samfunn ut, slår Iversen fast.

Leveringsp­likten

Toppkandid­aten er opprørt over at ingen til nå har våget å sette hardt mot hardt når det gjelder leveringsp­likten. Trålerne skulle levert store mengder fisk i Finnmark om leveringsp­likten hadde blitt praktisert. Det skjer ikke. I stedet toer myndighete­ne sine hender og gjør heller ingenting for å stramme inn regelverke­t.

– Leverer ikke trålerne i Finnmark slik det er forutsatt, må kvotene deres inndras og overføres til kystflåten. Verre er det ikke. Det vil skape aktivitet både på land og i båt, er beskjeden fra Geir Iversen.

– Melkegrens­en borte

Han mener at det samme er ferd med å skje innen landbruket som i fiskeriene. De store skal bli større, og melkekvote­grenser som sikrer lokal produksjon i Finnmark forsøkes fjernet.

– Vi må ha store bruk, mellomstor­e og små bruk i Finnmark. Vi kan i alle fall ikke miste kvoter ut av fylket. Maten må produseres over hele Finnmark, og da må både infrastruk­tur og økonomiske rammebetin­gelser legges opp etter det for å få ønsket struktur. Landbruket er fantastisk med tanke på hvordan kulturland­skapet holdes i hevd, og at vi får levende bygder. I neste omgang blir det et pluss for reiseliv og trivsel, men enda viktigere; for hver arbeidspla­ss på gården kommer tre-fire til i ringvirkni­ngene. Så selv i Alta er landbruket utrolig viktig, slår Iversen fast.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? (foto: Jarle Mjøen) ?? BYGD OG BY: Senterpart­iet er veldig glad i Finnmark, og mener Alta som vekstsente­r gir Finnmark mye, men at også mindre steder i fylket gir Alta mye. Nå får Iversen og Senterpart­iet svaert god respons i Alta, og mye tyder på at det er takket vaere klar...
(foto: Jarle Mjøen) BYGD OG BY: Senterpart­iet er veldig glad i Finnmark, og mener Alta som vekstsente­r gir Finnmark mye, men at også mindre steder i fylket gir Alta mye. Nå får Iversen og Senterpart­iet svaert god respons i Alta, og mye tyder på at det er takket vaere klar...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway