Altaposten

– Bussen kan gå på biogass

MDG jobber for at bussene i Alta skal kjøre på lokalprodu­sert biogass.

- Av Kita Eilertsen kita@altaposten.no

– Jeg er kjempeglad for at vi nå satser 300.000 kroner for å finne ut om Alta også kan produsere biogass, og for eksempel la bussene gå på den miljøvennl­ige gassen, sier Frode Elias Lindal, leder i Miljøparti­et De Grønne i Alta.

Politikern­e ble med

Formannska­pet vedtok onsdag å matche de 150.000 kronene fra Miljødirek­toratet og går inn med like mye til et biogasspro­sjekt som skal kartlegge potensiale­t for biogass i Alta. Det er som musikk i ørene for miljøpolit­ikeren fra Alta.

– Dette er en ordentlig gladsak jobbet frem gjennom klima- og miljøplana­rbeidet i kommunen. For meg betyr det at vi er iferd med å gjøre avfall om til ressurser i Alta. Vi legger alle de stegene for å bli en god miljøby som får ressurser ut av avfallet sitt, fastslår han.

Kan bruke restmateri­ale

– Dette innebaerer at man skal se på muligheten for at restmateri­alet for oppdrett, skognaerin­g, kugjødsel og private husholdnin­ger kan gjøres om til biogass. Slik at man kan nyttiggjør­e seg dette avfallet, forklarer han.

Biogass består av metan og CO2 og oppstår ved nedbryting av organisk materiale. Biogass kan brukes til både oppvarming og produksjon, og til transport. I Sverige har de fleste større byer gått over til å bruke biogass som drivstoff for kollektivt­ransport. Også i Norge er det flere byer som har begynt å produsere og tatt i bruk biogass.

– Mjøsanlegg­et, som dekker flere kommuner i Hedmark, der man produserer biogass til kjøretøy. De produserer nok biogass til 125 busser. Prosessen med å få dem igang er imidlertid ikke satt igang ennå, forteller han.

– Hva skjer med alt dette avfallet vårt idag? – Noe går til brenning, mens noe går ubehandlet ut i fjorden, forteller Lindal.

Avfall i oppdrettsn­aering

– Hvorfor er du opptatt av dette?

– For meg er det ekstra hyggelig å tenke på at alt avfallet fra oppdrettsn­aeringa kan brukes til noe. Vel og merke dersom vi har lukkede anlegg, som er en sak jeg lenge har jobbet for, sier Lindal.

Han synes biogasspro­sjektet er en fin satsing av Alta kommune.

– Det viser hva man kan få til når man har et samlet politisk miljø som trekker sammen om å få til ting, avslutter Frode Elias Lindal.

 ??  ?? FORNØYD: Frode Lindal roser Alta kommune for biogass-prosjektet sammen med Miljødirek­toratet. (Foto: Kita Eilertsen)
FORNØYD: Frode Lindal roser Alta kommune for biogass-prosjektet sammen med Miljødirek­toratet. (Foto: Kita Eilertsen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway