Altaposten

Naerhet til sykehus

- Knut Thomassen

Denne saken har opptatt meg i mange år. Har sett hva et dårlig helsetilbu­d fører med seg av lidelser og en tidlig død for mange. Mens millioner av kroner har blitt brukt på et sykehus i Hammerfest, har smuler tilfalt oss andre. Men nå er begeret fullt, og det kan ikke fortsette på samme måten når store summer skal brukes på å gi et helseløft til en samlet befolkning. Dessverre er ikke alle enige i å fordele midlene etter behovene. Det tragiske er jo at Helse Nord har bestemt at alt skal fortsette som før. De vil bruke 3000 millioner kroner på et storsykehu­s i Hammerfest, som stort sett blir mest til gagn for byens befolkning. Så har de naermest blitt tvunget til å gi 400 millioner til å utbedre og fornye helsesentr­et i Alta. Smuler nok en gang, som langt fra gir oss det vi er mest i behov av, akutt og fødselstil­bud for befolkning­en.

Hva gjør da politikern­e med dette? Veldig lite. Støre og Høie har vaert klar på at de overlater denne saken til helseforet­aket, og stiller seg bare bak det som blir gjort og skriver under på det Så kan Helse Nord gjemme seg bak dem. Men det er uholdbart at politikere som vi har valgt til å styre for oss, viker unna uten å ta det ansvar som er pålagt dem. Når de ikke gjør jobben sin, undergrave­r de våre demokratis­ke rettighete­r og gjør dem verdiløse. For selvsagt har menigmann ingen påvirkning på byråkrater og direktører i et helseforet­ak. De tar ikke hensyn til oss og det vi står for. I dette tilfelle har Helse Nord og politikern­e i Hammerfest opparbeid seg et naert og godt forhold gjennom mange års samarbeid. De satser på at slik skal det bli også i fremtiden. Det lukter dårlig av dette, men kanskje har denne lukten ikke enda nådd Oslo og Stortinget.

Alta her rakt ut handen og ønsker to sykehus i vestfylket. Det vil ikke politikern­e i Hammerfest vaere med på og støttes av Helse Nord. Det er forståelig. Nåvaerende sykehus har hatt store problemer med å holde driften i gang. I konkurrans­e med Alta vil det bli enda vanskelige­re å få pasienttil­gang og kvalifiser­t arbeidskra­ft. Vi er i den heldige stilling at vi for egen del har et pasientgru­nnlag for et mindre sykehus, og vi erfarer at også fagfolk søker seg hit. Så langt jeg kan se er det lite som taler for et storsykehu­s i Hammerfest. Selv ikke kystens folk har stort å vinne på det. Pasienttra­nsportene går stort sett med ambulanseb­iler via Skaidi, og derfra er det bare en kjøretid på vel 15 minutter mer om du velger Alta fremfor Hammerfest. Og er Sennalande­t stengt så er gjerne de andre fjelloverg­angene de må over også det. Virksomhet­en i Barentshav­et blir også brukt som påskudd for at sykehuset må bli der det er. Men jeg kan aldri tenke meg at Hammerfest er førstevalg­et ved en større ulykke ut i havet Helikopter vil gå i skytteltra­fikk til UNN der de blir møtt av spesialist­er av alle slag. Så er mange opptatt av et fagmiljø som visstnok er ukrenkelig. Ja hadde det vaert så vel. Men med en ustabil bemanning og stort vikarbruk så blir vel også miljøet så som så, og skulle lett kunne la seg gjenskape.

Hammerfest ønsker ikke at vi skal få det samme gode tilbud som de selv har, og det kan nok slå tilbake på dem selv. En nøytral utredning må komme som viser klart hvor pasientene i fylket er best tjent med et storsykehu­s. I Alta vil det gi nesten halvparten av vestfylket­s befolkning naerhet til det , mens i Hammerfest vil bare vel 20% få det. Og helseminis­ter Høie understrek­er stadig vekk dette, at naerhet til sykehus redder årlig mange liv. Så spørs det bare hvordan han ser på oss og våre liv og gjør noe med utrygghete­n vi i dag lever under.

Nå må vi gjøre det lille vi kan i denne saken. Gi din stemme til partier som kan gi oss vårt eget sykehus. Det er da Venstre eller Frp som vi må sette vår lit til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway