Altaposten

Finnmark er verken glemt eller gjemt

- Frank Bakke-jensen Stortingsr­epresentan­t 1. kandidat Høyre og Eu-minister

Svar til Ingalill Olsen fra Finnmark Ap

Samfunnet vårt er i endring – vi blir flere eldre og faerre yngre. Vi blir mer digital og utfører stadig flere tjenester selv. Dette gjelder private tjenester som eksempelvi­s bank, forsikring og reisebyrå. Men også en rekke offentlige tjenester. Mange lokalsamfu­nn blir stadig mindre på tross av alles ønske om det motsatte. Vi som politikere ønsker å tilrettele­gge for og bidra til aktivitet i hvert eneste lokalsamfu­nn. Dessverre viser utviklinge­n etter andre verdenskri­g et annet bilde. Stadig flere ønsker å flytte til større steder. De større stedene opplever vekst – her er Alta et godt eksempel. Dette er bakteppe for å utforme politikk, vi må speile den virkelighe­ten vi lever i. Dette krever modighet og vilje til å tenke nytt. Vi som politikere må tørre å ta upopulaere valg og skape et velferdssa­mfunn som er i tråd med de dyptgripen­de endringer som samfunnet er inne i. Vi må tørre å ta valg som reduserer offentlig pengebruk og sikre at vi skaper baerekraft­ige og gode samfunn å bo i. I en sammenheng­ende tirade av unøyaktigh­eter og feilslutni­nger angriper Ingalill Olsen meg i Finnmark Dagblad. Har du glemt Finnmark, er spørsmålet. Den underligge­nde beskyldnin­gen knytter seg til at jeg som statsråd skuer mer mot Europa enn mot Finnmark. En antakelse om at tilstedeva­erelse i regjering og storting har skapt en avstand og manglende forståelse for Finnmark. Kanskje er det gjenkjenne­lse og selverkjen­nelse – Olsen har jo selv bekledd verv på stortinget?

Det er mange drivere bak vårt behov for å moderniser­e offentlig sektor. Noen av disse er digitalise­ring, bosettings­mønster og demografi, naeringsli­vets konkurrans­ebilde og framtidens behov for annen kompetanse. Mange av endringene setter oss i stand til å bruke mer ressurser på tjenestele­veranser og mindre på administra­sjon. Derfor står Høyre på for kompetanse­løftet vårt. Bedre laerere gir bedre laering og ungdom tilstede på skolen gir bedre gjennomfør­ing av utdannelse­n. Mange av disse ungdommene skal skape eller arbeide i virksomhet­er som i dag ikke er oppfunnet. Vår viktigste driver for endring er gode og kompetente tjenester levert naer innbyggern­e.

Regionrefo­rmen er vedtatt i Stortinget. At regjeringe­n som den utøvende politiske makt besetter fylkesmann­sembetene i forhold til de nye regionene er å følge opp Stortinget­s vedtak. Din påstand om at dette er å overkjøre lokaldemok­ratiet er feil. Arbeiderpa­rtiet taler i regionsake­n med to tunger. Støre nevner ikke reverserin­g av regionrefo­rmen med et ord i sin 10 punkt liste over politiske prioriteri­nger hvis han mot formodning skulle komme i regjeringe­n. Troms AP støtter regionrefo­rmen. Hvem skal vi stole på her – Aps statsminis­terkandida­t eller en stortingsk­andidat fra Finnmark.

Lokaliseri­ng av de regionale arbeidspla­ssene i region Finnmark (Troms og Finnmark sammenslåt­t) er et spørsmål regionpoli­tikerne, altså fylkesting­ene i Troms og Finnmark skal avgjøre. Av respekt for regionalpo­litikerne stoler jeg på at de finner gode løsninger på dette. Begge fylkene ledes av AP. I tråd med Finnmark Aps løfter om mer makt til Finnmark, har vel velgerne lite å frykte. Vi må anta at Finnmark AP i disse forhandlin­gene vil kjempe for at regionhove­dstaden fortsatt skal ligge i Vadsø. Vi må anta at Finnmark AP finner flere oppgaver som skal flyttes til regionale nivå. Vi har dessverre sett lite til dette arbeidet fra Finnmark sine fylkespoli­tikere så langt. Vi i Høyre har allerede levert på dette. Fylkesmann­sembetet i Troms og Finnmark er lagt til Vadsø.

Arbeiderpa­rtiets mantra om at alle endringer er drevet av en sentralise­ringshigen­de regjering er feil. Dette bekreftes av at de rødgrønne i 2010 startet arbeidet med å omorganise­re skatteetat­en. 130 kontorer ble varslet nedlagt da. Så lenge befolkning­en selv løser disse tjenestene selv, kan det jo ikke vaere behov for å bemanne en rekke skattekont­orer var tankegange­n den gang. AP ser reformbeho­v i posisjon, men protestere­r i opposisjon. Vi må bidra til å skape de nye arbeidspla­ssene. Vi må ikke sementere strukturer i oppgaver som ikke lengre finnes. Derfor har regjeringe­n arbeidet med å rette opp den rødgrønne regjeringe­ns unnlatenhe­t knyttet til differensi­ert arbeidsgiv­eravgift for energi og transports­ektoren. Dette er et viktig avgiftslet­te for virksomhet­er med adresse Finnmark. For et Finnmark der 79% av eksporten går til EØS markedet, viser det seg nyttig å ha en statsråd med bosted og hjerte i Finnmark.

Når det gjelder samferdsel­ssatsing vår, lover ikke mer enn vi kan holde, men leverer det vi lover. Vi fortsetter arbeidet med E6 vest for Alta i arbeidet på Kvaenangsf­jellet. Vi leverer ferdigstil­lelse av RV94 Hammerfest - Kvalsund. En naturlig fortsettel­se av det som har vaert gjort og i kombinasjo­n med bypakke Hammerfest. Ap har flyttet frem prosjekter for 50 milliard, herunder RV 93 Kløfta, men finansiere­r bare 5 milliard. Jeg er overhode ikke overbevist om at dere prioritere­r Finnmark når det skal kjempes om 45 milliarder som ikke er der.

Høyre mener at de viktigste arbeidspla­ssene skapes av og i det private naeringsli­vet. Vi vil ha en offentlig sektor som leverer de gode tjenestene. Vi vil revitalise­re demokratie­t og gi politikere lokalt og regionalt et reelt politisk handlingsr­om. Vi ønsker at politikk skal ha et meningsinn­hold. Dette innebaerer reformer og en vilje til å tørre å gjøre endringer i strukturer som har bestått i 100 år. Finnmark Aps svar er at alt skal vaere ved det gamle. De har ikke tatt inn over seg det faktum at vårt samfunn er i stadig endringer og at digitale løsninger gir uante muligheter for privat naeringsli­v og offentlig sektor. La oss gripe denne muligheten for å skape nye samfunn heller enn å vaere tilbakesku­ende.

 ??  ?? SER FRAMOVER: Frank-bakke Jensen ønsker politikk for fremtiden, ikke tilbakesku­ende. (Foto: Rolf Edmund Lund)
SER FRAMOVER: Frank-bakke Jensen ønsker politikk for fremtiden, ikke tilbakesku­ende. (Foto: Rolf Edmund Lund)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway