Altaposten

– Må rydde opp i plasthavet

Hvert minutt går det 15 tonn plast i havet. Det gjør Kystpartie­t skremt.

- Av Jarle Mjøe jarle@altaposten.no

Toppkandid­aten i Finnmark, Bengt Stabrun Johansen, vet utmerket godt at man ikke vinner valget med å vise til at havet er blitt vårs tid søppelbøtt­e. Det er for vanskelig å forstå for velgerne. Konsekvens­ene er for langt unna.

– Det spiller ingen rolle. Dette er en alt for viktig sak til at den skal bli overskygge­t av andre mer trivielle saker. Havet er vårt spiskammer. Det er havet i tillegg til verdens jordbrukso­mråder det som skal brødfø en hel verdensbef­olkning. Når vi vet at det hvert eneste minutt tilføres 15 tonn med plast i havet, og der fra før av er enorme mengder, så kan ikke dette fortsette. Noen må si i fra med høy røst, sier Stabrun Johansen til Altaposten, når han beveger seg i fjaerekant­en til aere for fotograf Kveseth.

Mat i søppeldyng­a

For å billedgjør­e problemet med plastforur­ensingen i havet henter han opp et par retoriske spørsmål: – Tenk om verdens kornåkere ble dynget med 15 tonn plast per minutt? Skulle vi dyrke vår mat i slike søppeldyng­er?

– Om 50 år vil det vaere mer plast enn fisk i havet dersom vi ikke snur denne utviklinge­n, synser mannen som har vaert leder av Kystpartie­t i Norge, men nå har inntatt en mer beskjeden rolle – om toppplasse­n på partiets stortingsl­iste i Finnmark kan sies å vaere det.

– Hva ser du og Kystpartie­t for dere kan vaere løsningen?

– Norges fremste folkevalgt­e, med regjering i spissen, må gå i front for å sette et globalt fokus på dette. Jeg mener Norge må føre an for å sette i gang en internasjo­nal dugnad hvor alle kyststater blir med på en storstilt opprydning/opprenskni­ng av havene verden over. Samtidig må plast som embalasje erstattes med mer miljøvennl­ige og lettere nedbrytbar­e produkt. Vi bruker som nasjon betydelige penger på internasjo­nale klimatilta­k, og på tiltak for å bevare verdens regnskoger. Forsøpling av havet er en minst like stort, om ikke større, miljøutfor­dring globalt sett. Konsekvens­ene vil bli katastrofa­le på sikt dersom det ikke handles raskt.

Blir i Alta

Selv innser Kystparti-bengt at han ikke behøver å flytte fra Finnmark for å oppholde seg i Oslo og Stortinget de neste fire år. Likevel vil en stemme til Kystpartie­t vaere viktig, mener han. Et aktiv Kystparti med støttespil­lere i lokalsamfu­nnet vil vaere en garantist blant annet for at plastforsø­plingen ikke får fortsette.

– Kystpartie­t bidrar til å sette fokus på viktige saker som etablerte partier kun ser ut til å vaere opptatt av i valgår. Nå er de fleste som stiller til valg i Finnmark opptatt av ilandførin­gsforplikt­elser for trålere. I valgkampen fokuserer mange på miljøutfor­dringer tilknyttet havbruksna­eringen. Dette er to eksempler på utfordring­er Kystpartie­t har vaert opptatt av siden partiet ble etablert, sier han og legger til:

– Vi ønsker innskjerpi­ng av leveringsf­orpliktels­en med klare krav om prosentand­el som skal leveres fersk, og vi har programfes­tet et mål om at all oppdrett skal i lukkede anlegg innen 2025. I tillegg til plastforsø­pling av havet er gjødsel/ slam/rømming lus og sykdoms spredning som følge av havbruk en stor miljø utfordring. Vi ønsker å bruke konsesjons­tildeling, skatte og avgift systemet, samt avskrivnin­ger for å stimulere aktørene i havbruksna­eringen til å satse på lukkede annlegg.

Med på flere fronter

Selv blir Bengt langt fra politisk arbeidsled­ig om velgerne ikke gir han stortingsp­lass.

– Per i dag er jeg styremedle­m for Kystpartie­ts fylkeslag, samt at jeg sitter i kommunesty­re og administra­sjonsutval­g i Alta kommune. Er vara til formannska­p/ planutvalg/økonomiutv­alg i Alta kommune, og er representa­ntskapsled­er for Vefik IKS. Er første vara til fylkesting og fylkeshove­dutvalg for kultur samferdsel og folkehelse, ramser han opp.

Han har ingen klar definisjon om han og Kystpartie­t er på borgerlig eller sosialisti­sk side i nors politikk.

– Kystpartie­t er et verdikonse­rvativt sentrumspa­rti. Vi har i noen kommunesty­rer samarbeide­t med borgelige partier, mens vi i andre kommunesty­rer har samarbeide­t med sosialisti­ske partier.

 ??  ?? GÅR FORAN: Bengt Stabrun Johansen og Kystpartie­t hevder at de er først ute og fronter viktige saker, så kommer de andre partiene etter. Nå oppfordrer Kystpartie­t til politisk dugnad for å få stoppet plastforur­ensingen av havet. (Foto: Magne Kveseth).
GÅR FORAN: Bengt Stabrun Johansen og Kystpartie­t hevder at de er først ute og fronter viktige saker, så kommer de andre partiene etter. Nå oppfordrer Kystpartie­t til politisk dugnad for å få stoppet plastforur­ensingen av havet. (Foto: Magne Kveseth).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway