Altaposten

– Reintallet må dramatisk ned

Kystpartie­t vil gjøre det dyrt å ikke holde flokken på baerekraft­ig nivå.

-

Toppkandid­at Bengt Stabrun Johansen med klare og tydelige svar på ulike spørsmål og problemsti­llinger.

– Finnmarksl­oven har hatt 10-årsjubileu­m – er du/partiet fornøyd?

– Bør Sametinget få tilført mer makt eller mindre?

– Mindre.

– Reginonref­ormen er vedtatt, vil du/ ditt parti reversere sammenslåi­ngen av Troms og Finnmark?

– Ja. Finnmark må bestå som eget fylke. En eventuell innlemmels­e av de kommuner i Nord-troms som i dag ligger i tiltaksson­en kan eventuelt tilføres Finnmark dersom det skjer frivillig av de aktuelle kommunene.

– Bør det gjennom inntektssy­stemet tvinges fram ytterliger­e kommunesam­menslåing i Finnmark, og hvor mange kommuner er det fornuftig antall i Finnmark?

– Nei. Da bør man heller tilpasse inntektssy­stemet slik at også små kommuner har livets rett.

– Landbruket i Finnmark er under sterkt press, spesielt i enkelte kommuner. Bør sentrale myndighete­r medvirke til strukturen­dring med større bruk ved bruk av økonomiske virkemidle­r. Hva med arealvern?

– Størst er nødvendigv­is ikke best. Heller mange små bruk hvor hele landet taes i bruk, enn faerre og større bruk konsentrer­t til de mest fruktbare områdene da fortrinnsv­is øst landet og sørvest landet. Arealvern: Ja.

– Hva mener ditt parti om reintilpas­ningen? Bør myndighete­ne sette hardt mot hardt?

– Reintallet må i enkelte områder drastisk ned. Myndighete­ne kan innføre reduksjone­r/bortfall av støtteordn­inger dersom ikke målet om reduksjon oppnås ved andre vedtatte tiltak.

– Hvordan vil du/ditt parti sikre at fisken i nord kommer på land og blir til verdiskapn­ing og viderefore­dling i kystsamfun­nene?

– Ved å gjeninnfør­e leveringsp­likten for trålere som innehar konsesjone­r med plikter. Dernest bør man forlange at enmajorite­ts andel av fiskeslag som kan bearbeides på land skal leveres som ferskt råstoff.

– Venstre har lagt fram et forslag i Stortinget om at sykeshusst­rukturen i Vest-finnmark skal utredes og at det skal tas time-out for store investerin­ger (nytt sykehus i Hammerfest til over to milliarder). Hvordan vil du/ditt parti stemme over forslaget?

– Støtter forslaget.

– Vil du ditt parti jobbe for at Alta-regionen skal få fødeavdeli­ng og akuttilbud på sykehusniv­å?

– Ja.

– Det hevdes at helseregio­nene er blitt en direktør-diktatur uten mulighet for folkevalgt-påvirkning. Vil du/ditt parti videreføre ordningen med helseforet­ak?

– Nei.

– Hvordan vil du/ditt parti sikre at stamflypla­ssene i Alta og Kirkenes utvikles med direktefly­avganger?

– Ved de politiske virkemidle­r og påvirkning en måtte ha til å kanalisere trafikken igjennom disse flyplassen­e i stedet for å bruke eksempelvi­s Tromsø som nav.

– Vil du/ditt parti støtte bygging av en ny storflypla­ss i Hammerfest ( asfaltert rullebane 1720 eller 2220 m)?

– Vil heller jobbe for gode kommunikas­joner mellom de to største byene i vestfylket slik at man kan benytte de flyplasser vi allerede har.

– Vil du/ditt parti jobbe for/stemme for realiserin­g av RV 93 utbygging Kløfta og ny E6 gjennom Alta (avlastning­sveien)? Eventuelt hvilke andre prosjekt i Finnmark bør prioritere­s foran?

– Ja

– Støtter du/ditt parti Nussir i gjenåpning­en av gruva i Repparfjor­d ut fra de planer som foreligger (sjødeponi)? – Kystpartie­t er i mot dumping av gruveslam i sjø.

– Er du ditt parti fornøyd med motorferds­elsloven slik den etter endringene framstår?

– Delvis. Kommunene burde vaere de som forvalter dette i sin helhet.

– Det er elevhybelk­rise i Finnmark. Vil du/ditt parti garantere at bygging av hybelbygg til vg. skole gis de samme støtteordn­inger som bygging av studenthyb­ler (momsfritak/støtteordn­ing hos Husbanken)?

– Jeg kan garantere at vi vil jobbe for det.

– Hvordan vil ditt parti medvirke til realiserin­g av regionalt teatbygg i Kautokeino?

– Har ikke vaert et prioritert tema for partiet, så det har vi ikke tatt stilling til.

 ??  ?? MAT MÅ VI HA: Beitegrunn­laget er for dårlig, mener Kystpartie­t, som vil ha ned reintallet. (Illustrasj­onsbilde)
MAT MÅ VI HA: Beitegrunn­laget er for dårlig, mener Kystpartie­t, som vil ha ned reintallet. (Illustrasj­onsbilde)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway