Altaposten

Sliper vekk sesongstar­ten

Fire uker med parkettsli­ping kom ikke akkurat som bestilt for håndballen.

- Av Vidar Kristensen vidar@altaposten.no

Vitas Abramavici­us bruker gummiklubb­a. Et par velrettede kakk så er den lille trebiten pent på plass i hullet i gulvet. Han vet ikke hvor mange slike små parkettbor­d han har målt til, limt og banket fast, men han vet at han må rett over 100 før han og Altahallen er helt ferdig.

– Arbeidskam­eraten min sliper gulvet, mens jeg reparerer skader i parketten, forteller litaueren, som jobber i selskapet Egas Sport AS.

De er spesialist­er på å rehabilite­re og pusse opp idrettshal­ler. Denne høsten bruker firmaet en måned på å gjøre gulvet i Altahallen nesten som nytt.

Kommer ikke i gang

Men det er ikke hvilken som helst måned. Det er den tida på året da ungdomssko­len setter i gang med nytt skoleår etter sommeren og oppkjøring­en for byens mange håndballag starter.

– Det er fryktelig synd at dette arbeidet måtte gjøres nå, og ikke kunne tas tidligere i sommer. Det betyr at våre 25 lag ikke kommer skikkelig i gang med oppkjøring­en til ny håndballse­song før langt uti september, sier styreleder Mona Kvivesen i Alta IF håndball.

– Men jeg må få skyte inn at vi er kjempeglad­e for at kommunen prioritere­r oppussing av Altahallen, for det trengtes virkelig. Det er bare så fortaerend­e dårlig timing på arbeidet, legger Kvivesen til.

Arbeid i kø

Akkurat det er virksomhet­sleder for kommunale bygg, Rigmor Endresen, tilbøyelig til å vaere enig i.

– Vi så jo selvfølgel­ig helst at dette arbeidet ble utført i løpet av sommeren, men det var dessverre ikke noe vi kunne styre. Det passet ikke for de som skulle gjøre jobben. Vi har 130.0000 kvm bygg hvor det bestilles vedlikehol­dsjobber fortløpend­e, og der prosjekter settes i kø. Tidspunkt må passe for både dem som gjør jobben og for oss i administra­sjonen, klargjør Endresen.

Hun legger til at det bare er et lite utvalg av selskaper å velge mellom til denne typen jobber, og at kommunen er prisgitt prioriteri­ngen hos disse.

Stor slitasje

Det er bare fem år siden Altahallen gjennomgik­k en større opppussing. Da ble også gulvet pusset ned og ny tape klistret på.

– Hallen og parketten er mye mer i bruk enn tidligere, det er hard slitasje når hallen brukes fra åtte om morgenen til elleve om kvelden hele uka. Hver helg er i tillegg avsatt til kamper, turneringe­r og stevner. Vi så nå at vi måtte ha en ny slip på gulvet, samt reparasjon av skader, og er glad vi får det gjort, sier Endresen.

Glad er også håndball-leder Kvivesen, tross alt.

– All aere til kommunen for at de tar vedlikehol­det på alvor. Vi har jo sett at parketten har vaert kjempeslit­t og at flere bord har vaert ødelagt. Det ser ut til at den jobben som nå gjøres blir den mest grundige på de 50 årene parketten har ligget der, og vi er kjempeglad­e for at vi har et så godt underlag å trene og spille kamper på. Parketten i Altahallen er et av de beste underlagen­e for håndball i Norge, sier Kvivesen.

Skryt til NIL

Krister Kristersso­n er sliperen i Egas sport. Det er han som drar maskinen over hele gulvet tre ganger før lakken kommer på. Først med grovheten 36 på sandpapire­t, deretter 50 og til slutt 80. Da Altaposten var innom onsdag var han nesten ferdig med 50-runden. Etter 80-runden kommer lakken.

– Det blir to strøk med lakk. Deretter tar vi en lett slip med fint papir. Så skal tapen som markerer linjene på, før vi avslutter med et siste lag med lakk, sier Kristersso­n. – Når er hallen klar for bruk? – Vi håper å gjøre oss ferdig i neste uke, sier Kristersso­n.

Han skryter av parkettgul­vet i Altahallen, som ble lagt i 1967.

– Det er et veldig godt gulv. Det er bygd opp på en en bra måte, og parketten er av godt tre, sier han.

Kvivesen sender takksigels­er i retning Nerskogen IL, som har ofret seg for at de eldste lagene til Alta IF skulle få halltrenin­g før sesongstar­ten til helga.

– De har lånt ut noen av sine timer i Finnmarksh­allen, og det har gjort at vi har fått i alle fall noen halltimer de siste ukene, sier Kvivesen.

 ??  ?? PARKETTEKS­PERT: Med nøyaktighe­t og flid bytter Vitas Abramavici­us ut over 100 biter av parkettgul­vet i Altahallen.
PARKETTEKS­PERT: Med nøyaktighe­t og flid bytter Vitas Abramavici­us ut over 100 biter av parkettgul­vet i Altahallen.
 ??  ?? PUSSES HELT NED: Tre runder med slipemaski­nen må til for at parketten skal bli jevn og fin igjen. Deretter venter to lag med lakk, så en ny slipning og til slutt et tredje lag med lakk.
PUSSES HELT NED: Tre runder med slipemaski­nen må til for at parketten skal bli jevn og fin igjen. Deretter venter to lag med lakk, så en ny slipning og til slutt et tredje lag med lakk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway