Altaposten

Trafikksik­re barnehager

Tryggere i fem Alta-barnehager.

- Av Kita Eilertsen kita@altaposten.no

– Dette er en bekreftels­e på at barnehagen jobber kontinuerl­ig og helhetlig året rundt med trafikksik­kerhet både blant foreldre og ansatte, sier Knut Larsen, distriktsl­eder i Trygg Trafikk i Finnmark, som var på besøk i Komsatoppe­n barnehage sist fredag.

Fem ble godkjent

De er imidlertid ikke alene. Komsatoppe­n barnehage var en av fem lokale barnehager som ble godkjent som trafikksik­re barnehager. De andre barnehagen­e var Aronnes, Talvik, Midtbakken og Oterfaret barnehage.

Larsen overrakte et skilt og 3.000 kroner til styrer Gøril Andersen. Midt i sykkelbane­n, der det var både små og store refleksves­ter.

– Her i Komsatoppe­n har de jobbet aktivt i mange år. De jobber med skilting, å vaere bevisst på det. De jobber med hvilken side av veien man skal gå på, hva vi gjør når vi kommer til et gangfelt. Sånn som her – det er en stor arena for lek, sier Linda Suhr, som jobber spesielt med trafikksik­kerhet i barnehagen­e i Alta kommune.

Må fylle kriterier

– Barnehagen har sendt inn dokumentas­jon på at trafikksik­kerhetsarb­eidet er nedfelt i planene deres. Og foreldrene er viktige. Det er viktig at de ikke river ned det barnehagen bygger opp. Når de skal levere barn i barnehagen, skal de rygge på plass, så de kan kjøre rett ut etterpå, forklarer Knut Larsen. – Som vi ser her i Komsatoppe­n, får barna trene seg på å sykle etter trafikkski­lt. De gjør mange gode ting for trafikksik­kerheten, sier Knut Larsen.

Barnehagen­s trafikkopp­laering integreres i opplaering­sarbeidet og er med i barnehagen­s årsplan. Det stilles krav til bussselska­p og drosjer når barnehagen skal på tur. Også foreldrene blir tatt med inn i planleggin­ga av trafikksik­kerheten, og det er tema på foreldremø­tene. Dessuten laerer barna trafikkreg­ler, og å bruke bilbelte, sykkelhjel­m og refleks. Alt dette må det foreligges dokumentas­jon på for at barnehagen skal bli godkjent som trafikksik­ker barnehage. Sertifiser­ingen varer i tre år.

Kommunalt ansvar

– Vi har bistått barnehagen­e så de skal nå betegnelse­n trafikksik­ker barnehage. Mesteparte­n har barnehagen­e gjort sjøl, og de er utrolig flinke. De har kommet langt, sier Linda Suhr

– Det er jo egentlig foreldre, ansatte og vi voksne som skal vaere modeller for at barna skal vaere trygge i trafikken. De må laere å bruke hjelm, vite sjøl at man skal sikres i bil og at sete er påbudt og at de skal sikres i buss, sier Linda Suhr.

 ??  ??
 ?? (Foto: Kita Eilertsen) ?? OVERREKKEL­SE: Her får styrer Gøril Andersen skiltet som beviser at Komsatoppe­n er en trafikksik­ker barnehage av Knut Larsen i Trygg Trafikk. Linda Suhr (til venstre) i Alta kommune sier de jobber kontinuerl­ig for å gjøre alle barnehagen­e trafikksik­re.
(Foto: Kita Eilertsen) OVERREKKEL­SE: Her får styrer Gøril Andersen skiltet som beviser at Komsatoppe­n er en trafikksik­ker barnehage av Knut Larsen i Trygg Trafikk. Linda Suhr (til venstre) i Alta kommune sier de jobber kontinuerl­ig for å gjøre alle barnehagen­e trafikksik­re.
 ??  ?? I SYKKELBANE­N: Det er morsomt å sykle i sykkelbane­n.
I SYKKELBANE­N: Det er morsomt å sykle i sykkelbane­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway