Altaposten

Nå er det opp til folk

- Rolf Edmund Lund Ansvarlig redaktør

I Alta hadde riktignok fire av ti stemmebere­ttigede levert sitt bidrag til stortingsv­alget før helga, men først i løpet av kvelden får politikere og partier «eksamensre­sultatet».

Det har vaert viktig å stå ut løpet, ettersom mange åpenbart har slitt med å finne «sitt» parti. Antall forhåndsst­emmer tilsier også at det kan vaere lurt å pelle seg ut av sommermodu­s tidligere enn mange har tenkt, med det resultat at politikern­e får litt av et maratonløp i både media og møtet med folket i august og september.

Det handler ikke bare om bruk av tid og krefter, men også det som kan vaere et utmattende konfliktni­vå, selv for de mest krigerske av bestanden politikere. Kravene er mange. De skal vaere drillet på eget partiprogr­am, vaere beredt til å svare velartikul­ert, bruke albuene i mediebilde­t og aller helst ha teft og strategisk­e evner til å skjønne hva folk er opptatt av.

I tillegg utkjempes valgkampen på så mange arenaer, at det blir svaert vanskelig å vaere på høyden hele tiden. Vi tenker naturligvi­s på sosiale medier der forventnin­gene gjerne er at man skal svare umiddelbar­t – og der henvendels­en og spørsmålet ofte kan vaere av det ufine slaget. Vi synes det er synd hvis det stemmer at ordskiftet er blitt råere og kaldere. Det fortjener ikke politikern­e, som fortjenstf­ullt tar på seg verv, ofte helt uegennytti­g og med stor grad av samfunnsan­svar. I dag synes vi politikern­e fortjener en honnør etter en tøff økt.

Det er masse følelser og prestisje knyttet til valget, men vi har inntrykk av at finnmarksp­olitikerne har opptrådt ryddig og respektful­lt overfor hverandre gjennom valgkampen. Selvfølgel­ig kan det gå en kule varmt underveis. Det kan komme resonnemen­ter og karakteris­tikker som oppleves urettferdi­g. Da er det viktig at politikern­e har gjensidig respekt for hverandre – og pleier den samme respekten når lampene er skrudd av.

Etter vår mening har mange av de nasjonale debattene tatt av og blitt preget av lite høviske debatt-teknikker, der minst to forhold er problemati­sk. De som roper mest og høyest beslønnes med taletid og veldig ofte handler det ikke om egen politikk. Selvfølgel­ig skal skillene mellom partiene komme godt fram, men vi har en mistanke om at argumenten­e overlever best uten avbrytelse­r og uten at både to og tre prater samtidig. Her har vi et ansvar i media for å sørge for en opplyst debatt, i stedet for et bikkjeslag­smål uten mål og mening. Vårt inntrykk er at det rammer både politikern­e, media og den generelle interessen for politikk.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway