Altaposten

Hva er skittent med flygeblade­t?

- Jarle Mjøen Politisk redaktør

Vi går mot ett av de mest spennende og tette stortingsv­algene i Finnmarks historie. Ikke bare kan valget i Finnmark få avgjørende betydning for om vi får en rødgrønn eller blåblå regjering, men de tradisjone­lt største partiene kan bli straffet hardt av velgerne i Finnmark. Det gjelder spesielt Ap, som har historisk hevd på å vaere valgvinner i ett av landets rødeste fylker.

Derfor var det med undring man kunne lese i ifinnmark at Ingalill Olsen, fylkeslede­ren som etterhvert er blitt partiets kampkandid­at i Finnmark, føler seg som et offer for en skitten valgkamp. Bakgrunnen er at Frp har tatt seg den frihet å produsere et flygeblad, der de spør velgerne i Alta hvem de har mest tillit til; Ingalill eller Frps toppkandid­at Bengt Rune Strifeldt.

– Jeg synes det er skitten valgkamp, mente Olsen.

Altaposten har etter utspillet blitt mer enn interesser­t i flygeblade­t, noe som sannsynlig­vis mange velgere også har blitt. For det må jo vaere noe langt mer i flygeblade­t som ikke er kommuniser­t ut av stortingsk­andidaten fra Ap, som kjemper for å få fire år på Stortinget. Men det er ikke mer. Det er kun et enkelt resonnemen­t og spørsmål om hvem velgerne vil ha på stortinget, Bengt Rune Strilfeldt eller Ingalill Olsen. På et flygeblad for Frp er det naturligvi­s et retorisk spørsmål, men det er vanskelig å skjønne hva som er skittent eller kritikkver­dig. Det er derimot et naturlig spørsmål, etter at det i enkelte målinger har stått mellom nettopp disse to om det siste distriktsm­andatet.

Det er neppe denne påstanden om «skitten valgkamp» det handler om. Vår teori er at det handler om forhistori­en, der det allerede i nominasjon­en stormet rundt Olsen i Alta Ap, noe som ble forsterket i selve nominasjon­smøtet i Vadsø, der konfliktli­njene ble tydeligere for offentligh­eten

Altaposten må tåle å bli beskyldt for å ha lagt sten til byrden ved å omtale tillitsbri­sten, men media kan naturligvi­s ikke skygge unna en politisk konflikt som er splittende, spesielt ikke før et valg. Ifølge sentrale Ap-tillitsval­gte har Altaposten­s påpeking av at det finnes en mistillit, vaert en selvoppfyl­lende profeti, som forsterkes hver gang dette nevnes.

Altaposten hadde ikke omtalt nominasjon­sprosessen til Ap i Alta da partikamer­atene samlet seg for ett år tilbake på første nominasjon­smøte. Resultatet av denne runden var veldig spesiell; halvparten av medlemmene i Alta Ap ville ikke bare signaliser­e at de ikke ønsket Ingalill Olsen i toppen av lista, men ga klart signal om hun heller ikke burde vaere å finne på lista i det store og hele. Det var oppsiktsve­kkende

Selv om Ingalill Olsen ble reddet i voteringen med minst mulig margin, har Alta Ap neppe tidligere sendt et sterkere signal om at en leder av fylkespart­iet ikke har tillit i lokalparti­et. Når hele kommunesty­regruppa i Alta Ap like før valget fastslår at «nok er nok», bekrefter dette hvor stor misnøyen med Finnmark Ap i realiteten er. Når tilliten internt i Alta Ap er fravaerend­e , hvordan er det da med tilliten hos folk i Alta?

Vi tror ikke flygeblade­t til Frp får store utslag, isolert sett. Det er større grunn til å stille spørsmål med hvem som har utarbeidet valgstrate­gien til Finnmak Ap. Det som virkelig tapper Ap for stemmer i Alta, er arrogansen: – Det å til stadighet fortelle velgerne i Alta at de ikke har krav på utredning og sykehustje­nester har ikke vaert noe sjakktrekk, når tusenvis svarer med tog for å bli hørt. – At sentrale partifolk stempler innbyggere og politikere som egoistiske gjøkunger, som er blitt til gribber, gjør arrogansen total. I virkelighe­ten har de fleste vitnesbyrd som burde tas på alvor og vekke empati. – I Alta sliter de fleste med å se hvorfor et solid beslutning­sgrunnlag for sykehusstr­ukturen skal vekke så sterk motstand.

Selv om valgstrate­gene i Finnmark Ap har gjort alle de tabber som er mulig å gjøre, er det mulig å berge rødgrønn seier i Finnmark. Det fordrer at partiet klarer å kjempe inn Ingalill Olsen og to mandater. Ingenting er sikkert, men nye tyder på at Ingalill Olsen er på Stortinget de neste fire årene.

Samtidig spår jeg at Ap kommer til å gjøre et historisk dårlig valg. Partiet står overfor en tillitskri­se i befolkning­en i Alta-regionen. I verste fall en så dyp tillitskri­se at den ikke kan lappes på plass fram til lokal- og regionvalg­et i 2019.

 ??  ?? OMSTRIDT: Dette flygeblade­t falt ikke i god jord hos Ingalill Olsen.
OMSTRIDT: Dette flygeblade­t falt ikke i god jord hos Ingalill Olsen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway